Cichorei is eetbaar en wordt daarom regelmatig in de keuken gebruikt. Het is niet voor niets familie van witlof en andijvie. Je kunt de bladeren daarom gewoon rauw eten in salades, of juist koken voor in stoofpotten. De bladeren van de plant hebben een lichtbittere smaak met een pittig aroma.
Van de wilde cichorei zijn de bloemen, bladeren en wortel eetbaar.
cichorei (Cichorium intybus) via wikimedia commons
De meest geconsumeerde delen van cichorei zijn de bladeren en wortels . De bloemen en bloemknoppen zijn ook eetbaar. Jonge bladeren en gebleekte bladeren zijn favoriet omdat ze het minst bitter zijn.
Cichorei kan rauw of gekookt gegeten worden en is er in rode en witte varianten. Hoewel het in het Verenigd Koninkrijk cichorei genoemd wordt, is het in België beter bekend als chicon of witloof (wat wit blad betekent) en in de VS heet het andijvie. De simpele salade van Simon Hopkinson combineert romige roquefort met knapperige, bittere bladeren.
Hoeveel mag ik drinken? Drink ca. twee kopjes cichoreikoffie per dag. Teveel cichorei kan mogelijk zorgen voor opgeblazenheid door de aanwezige voedingsvezels (inuline).
Cichoreiwortel wordt al eeuwenlang gebruikt voor culinaire en medicinale doeleinden en wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen . De vezels kunnen echter gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken als ze in overmaat worden gegeten.
Bij inname via de mond: Cichorei wordt vaak in voedsel geconsumeerd. Cichoreiwortelextract en cichoreizaad zijn mogelijk veilig bij gebruik als medicijn, op korte termijn . Bijwerkingen kunnen zijn: gas, een opgeblazen gevoel en boeren. Er is niet genoeg betrouwbare informatie om te weten of cichorei veilig is om op lange termijn als medicijn te gebruiken.
Een substantieel deel van het klinische bewijs toont aan dat cichorei anti-diabetisch, immunomodulerend, anti-tumor, antioxidant, anthelmintisch en prebiotisch is. Daarnaast is aangetoond dat cichorei een goede spijsvertering bevordert, de eetlust reguleert en het risico op gastro-intestinale ziekten vermindert [1].
-Heeft een bloedzuiverende werking en is zorgt ervoor dat je aan kunt sterken. -Daarnaast is al vele malen aangetoond dat cichorei zeer gunstig is voor het hart, de maag en de lever. Ook heeft het een zeer stimulerende werking op de darmen, zodanig, dat het klachten kan verminderen bij PDS (prikkelbare darm syndroom).
Cichorei heeft ook depuratieve en diuretische eigenschappen en beschermt de maag. Het werkt op het niveau van de lever en de galblaas door de productie van gal te bevorderen (choleretisch effect) en de afvoer ervan naar de galblaas te vergemakkelijken (cholagoog effect), waardoor de spijsvertering wordt verlicht.
In voedsel worden cichoreibladeren vaak gegeten als selderij, en de wortels en bladknoppen worden gekookt en gegeten . Cichorei wordt ook gebruikt als kookkruid en om voedsel en dranken op smaak te brengen. Koffiemixen bevatten vaak gemalen cichorei om de rijkdom van de koffie te vergroten.
Na de bloei, wanneer er geen bloemblaadjes meer op de zaadhoofden zitten en ze van kleur veranderen van groen naar bruin . Takken met zaadhoofden afsnijden en op een bord of in een container laten drogen gedurende 10-14 dagen. Alle zaden die vrijkomen verzamelen.
Doe je water en cichoreiwortel in een pan, op basis van de aanbevolen hoeveelheden op de verpakking. Breng aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten sudderen. Wanneer je drankje klaar is, moet je het hete drankje door een zeef gieten om de cichoreiresten te verwijderen.
met dit verschil dat witlof gekweekt wordt in het donker en alleen de bleke spruiten worden gegeten en wilde cichorei als een plant van een meter hoog met onwaarschijnlijk blauwe bloemen langs dijken groeit.
Cichorei voor in de tuin is tweejarig. Dit betekent dat hoewel de plant het eerste jaar al volgroeid is, het jaar erna pas bloemen zullen verschijnen. Cichorei bloeit van april tot eind augustus.
Deze plant uit de asterfamilie (Asteraceae) wordt al eeuwenlang gekweekt voor zijn bladeren, knoppen en wortels en werd medicinaal gebruikt. De jonge bladeren van zelfs de wilde soort kunnen rauw worden gegeten als sla met een zeer bittere smaak of oudere bladeren kunnen worden gekookt om de bitterheid te verminderen.
Dit gezondheidseffect is bewezen voor een dagelijkse inname van 12g cichoreiwortelvezel.
Verrassend genoeg bevat cichorei geen cafeïne , maar het geeft de drank nog steeds een meer geroosterde smaak dan gewone koffiebonen in echte koffie. Als gevolg hiervan voegen verschillende fabrikanten cichorei toe aan koffie, wat tegelijkertijd het cafeïnegehalte verlaagt.
Inuline biedt verschillende belangrijke gezondheidsvoordelen, waaronder verbeteringen in de glucosecontrole, gewichtsbeheersing en spijsvertering. Inuline is veilig voor de meeste mensen, hoewel degenen die een laag FODMAP-dieet volgen waarschijnlijk het gebruik ervan moeten vermijden.
Wilde cichorei heeft veel cultivars die door mensen kunnen worden ingenomen en ook kunnen worden gebruikt als voedergewassen voor huisdieren. Maar het is een giftige plant met een matige toxiciteit. Sommige mensen hebben milde gastro-intestinale bijwerkingen na inname, waaronder winderigheid, buikpijn en hikken.
Medische werking wortel: Een aftreksel van de gedroogde wortel werkt versterkend, is licht laxerend en bevordert de afscheiding van urine.
Samenvatting. Cichoreikoffie is een drankje dat afkomstig is van de wortel van de cichoreiplant. Het wint aan populariteit als koffievervanger omdat het een vergelijkbare smaak heeft, maar geen cafeïne bevat . Sommige onderzoeken stellen dat het ook gezondheidsvoordelen kan hebben en kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en de stoelgang te verbeteren.
Cichorei onderscheidt zich van echt schadelijke flora. De wortels, bladeren en knoppen worden in verschillende keukens gebruikt en worden door de FDA als veilig beschouwd . Het echte gevaar schuilt in het verwarren met andere planten of het in overmatige hoeveelheden consumeren, wat geldt voor bijna elke substantie.
Als tip om te beginnen, besef dat een kopje cichoreikoffie (de gemalen wortel alleen of gemengd met koffie) ongeveer twee tot vier eetlepels per kopje water moet bevatten, wat neerkomt op ongeveer 10 tot 20 gram.
"Net als andere vezels kunnen cichoreiwortelvezels gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken als ze in overmaat worden geconsumeerd", zegt Barkyoumb. Het consumeren ervan kan ook leiden tot diarree . U kunt cichoreiwortelvezels ook beter vermijden als u intolerant bent voor FODMAP's (fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen).