Maïs staat op de eerste plaats van het rijtje gewassen dat het minste aantal pesticiden of restanten van pesticiden bevatten. In dalende lijn gevolgd door avocado, ananas, kool, ui, erwten, papaya, asperge, mango, aubergine, honingmeloen, kiwi, cantaloupemeloen, bloemkool en pompelmoes.
Op de lijst van minst bespoten soorten: onder meer avocado's, zoete maïs, ananas, uien, papaja, erwten en asperges.
Voedselwaakhond Foodwatch maakt zich vooral grote zorgen over de bestrijdingsmiddelen die volgens de organisatie blijvend in niet-biologische vruchten te vinden zijn. 'Mandarijnen, sinaasappels, druiven en aardbeien waren het meest vervuild; kiwi's het minst', aldus een telling van Foodwatch in 2021.
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
Avocado's en suikermaïs waren de schoonste producten: minder dan 2 procent van de monsters van elk product vertoonde detecteerbare pesticiden.
Alleen op de bakjes aardbeien van Ekoplaza en Odin werden geen bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Op aardbeien uit de overige supermarkten zitten gemiddeld drie verschillende bestrijdingsmiddelen. Dat is wel wat minder dan in 2021 en 2022, toen waren dat gemiddeld 3,5 en 3,7 verschillende stoffen.
Om er zeker van te zijn dat het voedsel dat u koopt vrij is van chemicaliën, let u op het biologische keurmerk . Dit betekent dat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft gecertificeerd dat het voedsel geen chemische meststoffen, pesticiden, herbiciden, hormonen, medicijnen of genetisch gemodificeerde organismen (GMO's) bevat.
Ook met komkommer is dit zo, alleen zijn dit niet zo veel dingen. Een van de belangrijkste dingen is om het liefst biologische komkommer te geven, omdat normale komkommers bespoten worden.
En groenten en fruit met heel weinig pesticiden? Dat zijn avocado's, zoete maïs, ananas, uien, papaja, erwten en asperges, maar ook wortels en witlof. Daarvoor geldt dat het risico op bederf een stuk kleiner is.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
Volgens verschillende onderzoekers is de schil van kiwi veilig om te consumeren en bevat het veel vitaminen, voedingsstoffen en antioxidanten. De schil van kiwi is volledig eetbaar en bevat geen giftige chemicaliën . Het heeft een hoge concentratie flavonoïden, onoplosbare vezels, antioxidanten en ontstekingsremmende en antiallergische verbindingen.
Van de verschillende soorten fruit zijn in citrusvruchten en druiven gemiddeld het hoogste aantal verschillende residuen van bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Deze worden gevolgd door kersen, aardbeien, bananen, perziken en abrikozen.
Bij sommige fruitsoorten zoals bij kersen, kiwi's en appels is de toename nog veel hoger. Bij de kiwi werd bijvoorbeeld in 2011 in 4 procent van de monsters schadelijke pesticiden aangetroffen, en in 2019 was dat bij 32 procent van de monsters. Dat is een stijging van 397 procent.
Gemiddeld worden per hectare bananen plantage 50 kg bestrijdingsmiddelen per jaar gebruikt in vergelijking tot bijvoorbeeld 4,5 kg voor de conventionele aardappelteelt in Noord-Europa, en aardappelen zijn een van de meest bespoten groenten.
De doerian is het bekendst om zijn penetrante geur, vandaar ook de naam stinkfruit. Hoe rijper de vrucht, des te sterker de geur. Het vruchtvlees bestaat uit een soort grote mandarijnenpartjes, maar dan zonder velletje en met een oranjebruine pit in elk partje.
Een durian is een vrucht die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. De durian staat bekend als de meest stinkende vrucht ter wereld. Ondanks deze geur is de smaak van de durian zoet, een beetje zoals vanillevla, met scherpe randjes zoals knoflook of ui. De durian is zwaar en groot; hij kan zo'n 13 kg zwaar worden.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag. In de VS wordt elk jaar een lijst opgesteld van "vuile" en "propere" gewassen. Toeval of niet, maar aardbeien staan ook daar bovenaan de "vuile" lijst.
Broccoli staat, doordat hij nauwelijks bespoten hoeft te worden, hoog in de lijst van de 'Clean Fifteen'. Dit is een lijst van de minst bespoten groenten en fruit. Die groenten kun je dus rustig niet-biologisch kopen, in tegenstelling tot de 'Dirty Dozen', de lijst van de meest bespoten groenten en fruit.
Bij verschillende groente en fruit levert dit problemen op, vertelt Dalhuisen. "Als je de cijfers van 2021 bekijkt, dat is het laatste jaar, dan zie je dat 70 procent van de aardbeien, 11 procent van de appels en 9 procent van de peren resten van PFAS hebben.
Zelfs biologische producten worden behandeld met pesticiden . Zonder hen zou er niet genoeg voedsel zijn om ons land te voeden. Eén pesticide in het bijzonder, Chlorpyrifos, is al tientallen jaren een hoofdbestanddeel van het pesticide voor uientelers in het hele land. Chlorpyrifos wordt wereldwijd gebruikt sinds 1965.
Waitrose en Sainsburys stonden bovenaan in de biologische sectie, waarbij beide supermarkten de score 'Uitstekend' kregen. "Als sector hebben supermarkten de afgelopen twee jaar vooruitgang geboekt in het verminderen van pesticidegerelateerde schade, maar er is nog een lange weg te gaan.
“ Je kunt een verscheidenheid aan gezonde groenten en fruit eten zonder je al te veel zorgen te maken over het risico op pesticiden, op voorwaarde dat je thuis een aantal eenvoudige stappen onderneemt .” Je beste optie is om producten te kiezen die in onze analyse als laag-risico of zeer laag-risico zijn beoordeeld en, indien mogelijk, te kiezen voor biologische producten in plaats van risicovollere voedingsmiddelen die je lekker vindt.