Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
De temperatuur van het eten ligt zoveel hoger dan de rest in de koelkast, dat je er alle producten mee opwarmt. Dit verhoogt de kans op bacteriën en schimmels. En dat terwijl je juist je eten in de koelkast zet om te voorkomen dat het bederft en gaat schimmelen!
Het beste is om de restjes eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast te laten staan. “Wij adviseren eigenlijk om het rond kamertemperatuur terug te laten koelen”, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum tegen het AD. Een hele pan af laten koelen kan wel even duren.
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Ze koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Doe ze in een afsluitbaar bakje en zet de datum erop.
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Het eten in een ijskoud waterbad leggen en het eten regelmatig omroeren .
Dit bevordert snellere en gelijkmatigere koeling. IJspeddels (plastic bak gevuld met water en bevroren) worden gebruikt om voedsel te roeren in een ijswaterbad.
Soep afkoelen en inpakken
Plaats de pan in een bak koud water en laat deze snel afkoelen. Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
Veilige verwerking van voedingsmiddelen voor koeling
Warm eten kan direct in de koelkast worden gezet of kan snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat het wordt gekoeld . Bedek etenswaren om vocht vast te houden en te voorkomen dat ze geuren van andere etenswaren overnemen.
Even afkoelen
En dat is voor de andere producten die al in je koelkast staan – zoals melk, bijvoorbeeld – niet goed. Deze bederven dan sneller. Maar let er wel op dat je je restjes niet te lang laat afkoelen. De regel is hier: maximaal twee uur laten afkoelen.
SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST
Laat de soep eerst goed afkoelen voordat je deze in de koelkast zet, want zo voorkom je dat de warmte de temperatuur in de koekast verhoogt, wat niet alleen de soep maar ook andere etenswaren kan beïnvloeden.
Gelukkig zijn voedselveiligheidsautoriteiten, waaronder de FDA en USDA, eenduidig over de regels: voedsel moet binnen twee uur na bereiding (of opwarming, of warmhouden in een oven) in de koelkast worden gezet.
De juiste koelmethode volgt een 2 uur/4 uur regel en gebeurt in twee stappen: Voedsel moet worden gekoeld van 60°C (140°F) naar 20°C (68°F) binnen 2 uur. Vervolgens moet voedsel worden gekoeld van 20°C (68°F) naar 4°C (40°F) of kouder binnen 4 uur. * Belangrijk: Dit proces wordt uitgevoerd in de koelkast.
Het is over het algemeen aan te raden om uw eten te bewaren in vershoudbakjes en niet met 'pan en al' in de koelkast te plaatsen. Naast dat het eten zijn smaak verliest, kan het voedsel zich gaan hechten aan de pan waardoor dit lastig te verwijderen is. U kunt de pan zo ook niet gebruiken voor andere mooie gerechten.
Als je op microscopische schaal kijkt, zal iets opwarmen altijd sneller gaan dan het afkoelen. Dat zegt een nieuwe regel van de thermodynamica.
Na bereiding wil je voedsel zo lang mogelijk kunnen bewaren zonder dat het bederft. Koeling voorkomt bederf, maar je kunt warme gerechten niet direct in een normale koelkast zetten. Dit zou de temperatuur in de koelkast drastisch verhogen. Terugkoelen en snelkoelen zijn hiervoor de oplossing.
Geen houdbaarheidsdatum
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) raadt aan om voedsel binnen twee uur na het koken in de koelkast te zetten. Dit helpt bacteriegroei te voorkomen. "Bacteriën groeien snel tussen de temperaturen van 40 F en 140 F", aldus het USDA.
Dek pannen met warm eten af en verplaats ze naar een koudere plek, bijvoorbeeld een opslagruimte, of zet ze in koud water . U kunt ook ijs gebruiken om het afkoelen te versnellen. Hierdoor koelt het eten sneller af. Roer het eten regelmatig terwijl het afkoelt.
Wacht tot het eten is afgekoeld voordat u het in de koelkast zet (laat het niet langer dan 1-2 uur op kamertemperatuur staan). Als uw koelkast vol is, zet u de temperatuur lager, maar laat wel wat ruimte over zodat de lucht kan circuleren en de ingestelde temperatuur behouden blijft. Laat de koelkastdeur niet openstaan.
De twee-fasenmethode verlaagt de interne temperatuur van het gekookte voedsel in twee stappen. De eerste stap is om de temperatuur binnen twee uur na bereiding te verlagen van 135°F naar 70°F ; de tweede stap is om de temperatuur binnen een extra periode van vier uur te verlagen van 70°F naar 41°F of kouder.
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn. Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat ze in de koelkast worden gezet . Bedek voedsel om vocht vast te houden en te voorkomen dat het geuren van ander voedsel opneemt.
In de meeste gevallen moet je soep niet een nacht laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F. Als je besluit om de soep een nacht te laten staan, is het aan te raden om de soep 10 minuten te koken om alle actieve bacteriën te doden.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.