In de diepvriezer ( -18º tot -20ºC) kunt U zelf ingevroren vlees en vleeswaren, gemiddeld 1 tot 6 maanden gemakkelijk bewaren. Daarna loopt de kwaliteit terug. Omdat vet ranzig kan worden, zijn de vette soorten vlees minder lang te bewaren.
Vers vlees bij de supermarkten is veelal ingevroren geweest en bij slagers is dit ook zo bij bepaalde rassen. Mits goed vacuum verpakt, bij gebruik van een goede vriezer, denk ik dat de kwaliteit juist erg goed is.
Vlees bewaren in de koelkast
Rundvlees kun je tot maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren. Lamsvlees blijft op de koelste plek van de koelkast 3 – 4 dagen goed. Bereid varkensvlees binnen twee dagen nadat het is gekocht. Bereid kalfsvlees binnen twee dagen nadat het is gekocht.
Rood vlees, zoals rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees en lamsvlees kan goed worden ingevroren. Gevogelte, zoals kip en kalkoen, is gevoeliger voor bederf en moet daarom binnen een dag of twee ingevroren worden.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Normaal gesproken wel, maar bij twijfel zijn speciale diepvrieszakjes een goed alternatief.
Op de juiste manier invriezen is belangrijk
Ten eerste is het belangrijk om eten, vooral vlees en vis, dat u heeft gekocht op dezelfde dag nog in te vriezen. Want zo krijgen bacteriën minder kans om zich te ontwikkelen. Daarnaast moet u eten wat u wilt invriezen na het koken, goed laten afkoelen.
Ja, dat kan zeker. Wel kan het vlees er iets minder sappig van worden. Wil je dat niet, dan is een slim alternatief om je (ontdooide) vlees toch te bereiden. Als je het daarna goed laat afkoelen en goed verpakt, kun je het gewoon (snel) invriezen.
Als je vlees invriest, wordt het water in het vlees omgevormd tot ijskristallen. De vorming van die ijskristallen beperk je best tot een minimum. Bij het ontdooien zorgen zij er namelijk voor dat je stukje vlees heel wat voedingsstoffen, smaak en sappigheid verliest.
Je kan niets oneindig lang bewaren in de diepvries. De vuistregel is 3 maanden, anders gaat zowel de kwaliteit als de voedingswaarde naar beneden. Eten kan ook bederven in je diepvries, want bepaalde bacteriën blijven nog steeds groeien in diepvries, ook al is het in slaapstand.
Hoe lang blijft vacuum verpakt voedsel goed in de diepvries? Diepvriesvlees, gevogelte en vis zijn in de vriezer tot zes maanden houdbaar als ze op de gebruikelijke manier zijn verpakt. Wanneer het vlees vacuum wordt verpakt, blijft het tot 3 jaar vers en vrij van vriesbrand.
Toch is gaar vlees niet onbeperkt houdbaar. Het is en blijft immers een product met voedingsstoffen waarop bacteriën goed kunnen groeien, en dat daardoor altijd gevaar loopt te kunnen bederven. In de diepvriezer ( -18º tot -20ºC) kunt U zelf ingevroren vlees en vleeswaren, gemiddeld 1 tot 6 maanden gemakkelijk bewaren.
Vrijwel alle slagers kopen een karkas, delen van een karkas of uitgebeende delen bij een slachterij of vlees van een vleesgrossier en verwerken dat tot de vleesproducten en/of worst en vleeswaren die ze in hun slagerij verkopen.
Vlees in porties gesneden is 2 dagen houdbaar in de koelkast (2 tot 5°C). Gemalen of gehakt vlees bewaar je niet langer dan 1 dag in de koelkast. Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar.
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
Hele kippen en kalkoenen kunnen tot een jaar gedijen in de diepvries. Stukken gevogelte, zoals kalkoen- of kippenborst, -billen of -vleugels moet je binnen de negen maanden consumeren. Orgaanvlees blijft bevroren slechts drie tot vier maanden goed. Rauwe steak gaat dan weer zes tot twaalf maanden mee in de vriezer.
Die THT kun je negeren, want door na het ontdooien te proeven kun je prima zelf beslissen of je vriesvoorraad nog bruikbaar is. Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Over een paar uur:
Voor ingepakte stukken, verwijder de buitenste papieren verpakking en doe het bevroren vlees in een ziploc-zak. Knijp om de lucht eruit te halen en sluit goed af. Doe het in een grote kom/pot gevuld met warm-heet (maar niet heet-heet!) water .
#4 Vries geen warm eten in
Eten moet volledig zijn afgekoeld voordat u het invriest – het is zelfs nog beter als u het eerst volledig laat afkoelen in de koelkast en het dan invriest. Als u een zak of bak met warm eten bewaart naast een reeds ingevroren eten, kan het licht ontdooien, wat een veiligheidsrisico oplevert.
Materialen van voedingskwaliteit, zoals aluminiumfolie, zware diepvrieszakken, zware plasticfolie en bakpapier of diepvriespapier zijn uitstekende keuzes. Het is veilig om vlees of gevogelte direct in de supermarktverpakking in te vriezen , maar dit type folie is dun en laat lucht door.