Bij chronische klachten en als de lever ernstig beschadigd is: Vermoeidheid. Geelzucht. Pijn in de bovenbuik.
Klachten en alarmsignalen lever, galwegen en galblaas
Regelmatig overgeven. Aanhoudende misselijkheid of vaak een misselijk gevoel hebben. Geelzucht; het geel zien van de huid en/of het oogwit. Een ontkleurde, witgele ontlasting.
De schade aan de lever kan herstellen als de oorzaak van de levercirrose behandeld kan worden. Door de oorzaak te behandelen wordt de resterende leverfunctie behouden en verbeterd. Zo kan bijvoorbeeld chronische hepatitis B of C behandeld worden met medicijnen.
Als iemand door blijft drinken, sterven de levercellen uiteindelijk af en blijft er alleen nog littekenweefsel over. De lever kan niet meer goed werken. Levercirrose kan veel ernstige klachten geven: Verhoogde druk in de bloedvaten van de lever (portale hypertensie)
Een laag albuminegehalte in het bloed kan een aanwijzing zijn voor een slecht functionerende lever. Een verlaagd albuminegehalte is niet karakteristiek voor een leveraandoening. Het kan ook andere oorzaken hebben, zoals een nieraandoening, een schildklierafwijking of ondervoeding.
Een arts kan een bloedonderzoek doen ter gelegenheid van een gezondheidscheck-up, een controle of omdat er klachten zijn. In de meeste gevallen worden hierbij ook de leverfunctie en eventuele leverschade getest. Hiervoor wordt de concentratie van bepaalde enzymen gemeten.
De lever ligt rechts in je bovenbuik. Te veel alcohol drinken kan ervoor zorgen dat je pijn in de leverstreek krijgt. Je lever heeft zelf geen pijnzenuwen, maar het kapsel rondom je lever wel. Als dat kapsel geprikkeld wordt, bijvoorbeeld door druk op het kapsel of een ontsteking, ervaar je dat als pijn in de lever.
Klachten / symptomen levercirrose
een vage buikpijn. vermoeidheid, een ziek gevoel. weinig zin in eten en gewichtsverlies. misselijkheid en overgeven.
Een overbelaste lever zorgt er bijvoorbeeld voor dat we ons vermoeid voelen en een tekort hebben aan energie. Ook slapeloosheid en hormonale klachten zijn gelinkt aan de lever. Dat geldt ook voor hoofdpijn zoals migraine.
Leververvetting veroorzaakt meestal geen klachten. Sommige mensen hebben last van (vage) pijn rechtsboven in de buik en vermoeidheid. Heel soms is er sprake van geelzucht. Geelzucht is het geel zien van het oogwit en de huid.
Jeuk is een belangrijk symptoom van cholestatische lever- en galwegziekten en kan de kwaliteit van leven ernstig verminderen. Cholestatische jeuk heeft vaak een piek in de avond en de vroege nacht, concentreert zich meestal in de handpalmen en voetzolen, maar kan ook gegeneraliseerd vóórkomen.
Tot de verschijnselen behoren misselijkheid, braken, buikpijn en vermoeidheid. Specifieke symptomen zijn hepatische encefalopathie (ammoniakstapeling). Dit gaat gepaard met neurologische verschijnselen als apathie, sufheid en verwardheid. De patiënt kan epileptische aanvallen (stuipen) krijgen of in coma raken.
Als er meer AFP in je bloed zit dan normaal, kan dit wijzen op leverkanker. Goed om te weten: een bloedonderzoek geeft geen zekerheid of je wel of geen leverkanker hebt. Een hoger AFP dan normaal kán betekenen dat je leverkanker hebt, maar kan ook andere oorzaken hebben.
Onderzoek en diagnose
Een echografie van de lever als eerste onderzoek, om te kijken of er uitzaaiingen in de lever zijn. Een CT-scan of MRI-scan om te bepalen of we de levermetastasen chirurgisch kunnen verwijderen. Een leverpunctie (leverbiopsie) van het gezwel, om de diagnose te stellen.
De symptomen van pijn aan de lever zijn meestal beperkt tot geelzucht en vermoeidheid, naast de pijn zelf. Doordat de lever geen pijnreceptoren heeft, is het bovendien soms lastig te identificeren waar de pijn precies vandaan komt.
Geelzucht. Een geelverkleuring van de huid en ogen. Cholestase . Leververgroting .
Vermoeidheid, lichte koorts, misselijkheid, verminderde eetlust, pijnlijke ribben, hoofdpijn, donkere urine en oogwit met een gelige kleur kunnen wijzen op een ongezonde lever. De kans op hepatitis, geelzucht of levercirrose wordt een stuk groter wanneer je lever aan de ongezonde kant is.
Leververvetting en beginnende leverontsteking (hepatitis) kunnen genezen door volledig en definitief te stoppen met alcoholgebruik. Bij fibrose en levercirrose kan het proces worden afgeremd door te stoppen met alcohol. Levercirrose kan niet genezen. De levercellen zijn bij levercirrose onherstelbaar beschadigd.
In sommige gevallen kan de lever zo groot worden dat de lever drukt op andere organen. Hierdoor kunnen wel klachten ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn buikpijn, een opgezette buik, kortademigheid, misselijkheid en snelle verzadiging na het eten.
Oorzaken zijn onder andere virale hepatitis, alcohol en leververvetting en zonder levertransplantatie is de mediane overleving 2 jaar. De prevalentie van ESLD neemt toe, ver boven het aantal mogelijke levertransplantaties en geeft een slechte kwaliteit van leven voor de patiënt, en heeft grote impact op naasten.
De vetopstapeling kan verdwijnen als de oorzaak wordt weggenomen. Patiënten met louter leververvetting hebben een laag risico om te overlijden aan een leverziekte. Maar indien de ontsteking blijft bestaan is er een grote kans op het krijgen van levercirrose en leverkanker (Figuur 2D-E).