De eerste keer brood eten voor je baby Begin met lichtbruin brood (4,5 gram vezel per 100 gram), zodat de darmen van je baby langzaam kunnen wennen aan de hoeveelheid vezels. Daarna (vanaf acht maanden) kun je ook tarwe- en volkorenbrood introduceren. Geef kleine stukjes (denk postzegelformaat) zonder korst.
Brood eten vanaf 6 maanden
Geef je baby tarwe- of bruinbrood zonder zaden of pitten. Je mag ook een losse korst geven. Hier kan hij op sabbelen en bijten. Vanaf 7 maanden geef je ook stukjes brood met korst.
Probeer kleine hoeveelheden volkorenbrood aan de baby aan te bieden, omdat dit minder 'plakkerig' is dan witbrood, naar mijn ervaring. Probeer het brood eerst licht te roosteren, zodat het niet te hard is, maar ook niet te zacht. Vermijd het serveren met grote hoeveelheden (een dunne spread is prima) pindakaas.
Waarom is brood gezond voor je baby? Brood zit boordevol vezels, granen, koolhydraten, eiwitten, jodium, ijzer en vitamine B. Die voedingswaarden zijn een gezonde energiebron. Bovendien heeft je kind ze nodig voor een gezonde spijsvertering en om zich verder te ontwikkelen.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Welk broodbeleg voor baby's? Een baby van 6-10 maanden heeft eigenlijk nog niet veel broodbeleg nodig. De boterham besmeren met zachte margarine of boter is genoeg! Die opties zijn rijk aan goede vetten en vitamine A, D en E, wat belangrijk is voor de groei en ontwikkeling van je baby.
Tot 1 jaar mag je kindje 400 mg natrium per dag binnen krijgen5. Het is dan ook verstandig om niet meer dan 2 boterhammen (van 35 gram per stuk) per dag te geven, aangezien andere voedingsmiddelen die je aan je kleintje geeft van nature ook natrium kunnen bevatten.
Brood kan worden geïntroduceerd zodra de baby klaar is om vast voedsel te gaan eten, wat over het algemeen rond de leeftijd van 6 maanden is. Houd in gedachten: Begin met stevige stukken brood, zoals een reep toast ter grootte van twee volwassen vingers tegen elkaar gedrukt, of de hiel van een knapperig brood.
De aanbevolen hoeveelheid brood per dag
De Voedingsdriehoek is ook voor kinderen een goede leidraad om gezond te kiezen. Bruin- en volkorenbrood zijn daarom voor kinderen een goede keuze, wat direct bijdraagt aan de vezelinname.
Smeer gewoon een dun laagje op licht geroosterd brood, snijd het in reepjes en serveer . In het begin zal je baby waarschijnlijk niet heel veel van de topping (of de toast) binnenkrijgen, maar hij wordt wel blootgesteld aan het potentiële allergeen. En kinderartsen en allergologen raden nu aan om baby's al vroeg, tussen de 4 en 6 maanden, aan allergenen bloot te stellen.
In de vroegste ontwikkelingsfase van kinderen is witbrood ideaal vanwege de zachte korst, hoewel sommige kinderen ook andere soorten brood prefereren.
Koekjes, Bagels (gemaakt zonder noten, zaden of harde stukjes volkorenkorrels), • Engelse muffins, • Pitabroodjes (wit, tarwe, volkoren) , • Broodjes (wit, tarwe, volkoren, aardappel), • Zachte tortilla's (tarwe of maïs).
”Een ideaal formaat voor deze zachte stukjes brood is ongeveer de grootte van een postzegel. Dit is klein genoeg om verstikkingsgevaar te verminderen.” Het stukje brood plaats je in de wang van de mond. Dit helpt je baby om te leren kauwen met de zijkanten van de kaak en bevordert een goede mondmotoriek.
Ei kun je gekookt of geroerbakt geven. Begin met een half theelepeltje ei door het warme hapje. Als dit goed gaat kun je het langzaam uitbreiden. Geef daarna, in ieder geval het eerste jaar, minimaal 1x in de week een half ei.
U kunt uw kind volkorenproducten geven, zoals volkorenbrood, pasta en bruine rijst . Maar het is geen goed idee om alleen volkorenproducten met veel zetmeel te geven aan kinderen jonger dan 2 jaar. Volkorenproducten kunnen veel vezels bevatten en kunnen uw kind vol laten zitten voordat ze de calorieën en voedingsstoffen hebben opgenomen die ze nodig hebben.
Veroorzaakt banaan verkoudheid en hoest bij baby's? Bananen veroorzaken geen hoest en verkoudheid bij baby's, maar als uw baby al verkouden is en hoest, kunnen ze het verergeren omdat het een vrucht is die slijm kan vormen.
10+ maanden : probeer eens een geroosterde sandwich, in driehoekjes gesneden, met een dun laagje vulling (bijvoorbeeld eiersalade, hummus of smeuïge pindakaas).
Wanneer smeerbaar broodbeleg goed gaat, dan kun je vanaf 10 maanden ook kiezen voor ander broodbeleg. De beste keuzes broodbeleg voor baby's vanaf 10 maanden zijn: omelet, hardgekookt ei of roerei. magere vleeswaren, zoals boterhamworst, kipfiltet of ham.
Tot 1 jaar is borst- of kunstvoeding het beste. Daarna mag je je baby naast vaste voeding koemelk geven in plaats van de borst- of kunstvoeding. Je mag ook na het 1e jaar op verzoek borstvoeding blijven geven als je dat wilt. Je mag yoghurt al geven vanaf de leeftijd van 8 maanden.
Stukken brood kunnen een verstikkingsgevaar vormen voor baby's. Zorg ervoor dat u brood veilig bereidt voor uw kleintje door de korsten te verwijderen, het licht te roosteren en het in kleine, hapklare stukjes te snijden die geschikt zijn voor haar leeftijd .
Uit alle verschillende soorten boters kies je voor baby's en jonge kinderen tot 4 jaar bij voorkeur voor een smeerbare margarine met de juiste hoeveelheid vet per 100 gram. Daarnaast is de aanbeveling om per snee brood 5-6 gram smeerbare margarine op het brood te smeren.