Wat vettere vleessoorten, zoals gehakt, saucijsjes en speklapjes, kunnen zelfs zonder bak- of braadproduct bereid worden. Laat het bak- en braadproduct in de pan uitbruisen en licht bruinen.
Schroei het vlees eerst aan beide kanten dicht en draai dan het vuur iets lager. Blijf het vlees over de bodem van de pan schuiven en keer het regelmatig om. Prik niet met een vork in het vlees, maar gebruik een spatel of tang. Bak het vlees tot het bijna of helemaal gaar is (hangt af van de vleessoort).
Bleu (bloederig rood): 1 minuut aan elke kant. Saignant (rood): 1,5 tot 2 minuten aan elke kant. A point (medium): 3 tot 4 minuten aan elke kant. Bien cuit (doorbakken): 5 minuten aan elke kant.
Verhit in de koekenpan per persoon één eetlepel olie, vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Leg het vlees of de vis in de pan. Beweeg het tijdens het bakken af en toe heen en weer om aanbakken te voorkomen. Als het lijkt aan te branden, zet de warmtebron dan wat lager.
Wrijf in met zout
Zout helpt het vlees om dat lekkere, bruine korstje te krijgen. Het droogt de oppervlakte iets uit, waardoor het beter aanbakt. Ook dringt het langzaam het vlees binnen, wat het alvast op smaak brengt.
Wanneer er in een bakrecept boter staat bedoelen we eigenlijk altijd ongezouten roomboter. Bakken met margarine kan ook, maar beïnvloedt bij veel recepten de textuur en smaak van het resultaat. Ga jij voor een extra romige smaak? Bak dan met biologische grasboter.
Bij het braden van vlees en gevogelte, stelt u de oventemperatuur in op 325°F (163°C) of hoger . Bekijk de onderstaande grafieken om te leren hoe u elke keer dat u kookt geweldige resultaten krijgt.
Dat de sappen in het vlees blijft zitten is te danken aan de eiwitten in het vlees. Die zijn tijdens het bakken verzwakt en lossen daarom makkelijker op in het vocht dat nog in de vezels zit. Tijdens het rusten worden de sappen, door de opgeloste eiwitten, dikker en lopen daardoor minder snel uit het vlees.
Bij stoven maak je eten langzaam gaar in een vloeistof, bijvoorbeeld in water of bouillon. Dit doe je met een stoof- of braadpan met een dikke bodem en deksel.
Rundvlees, kalfsvlees, lamsvlees en varkensvlees
Laat het minstens twee uur rusten of buiten de koelkast staan voordat u het gaat koken , zodat de warmte gelijkmatig door het hele stuk vlees kan dringen. Het vlees moet op kamertemperatuur zijn voordat u begint met koken.
Vloeibaar bakvet
Vloeibare margarine en vloeibaar bak- en braadvet zijn geschikt om bijvoorbeeld vlees, vis, groenten of eieren te bakken. Vloeibare margarine is daarnaast een goede vervanging voor harde margarine of roomboter als je een cake wilt bakken of een saus bereiden.
Laat het vlees na het barbecueën altijd even rusten voordat je het aansnijdt. Hierdoor kunnen de sappen in het vlees zich gelijkmatig verspreiden, waardoor het vlees sappiger en malser wordt. Dek het vlees losjes af met aluminiumfolie en laat het rusten op een warme plek, zoals op de bovenkant van de barbecue.
Stoven en sudderen: het verschil
Je kunt alle ingrediënten stoven, maar niet alle gestoofde ingrediënten laten sudderen. De term sudderen wordt namelijk alleen gebruikt bij het stoven van vlees. Stoven is dus de overkoepelende naam voor de kooktechniek en sudderen de manier waarop het vlees stooft.
Nadat u uw stoofpot zachtjes heeft laten sudderen, is het belangrijk om het deksel erop te doen. Zo blijft de vloeistof in de stoofpot gevangen, worden de ingrediënten gelijkmatig gegaard, komt de smaakcombinatie beter tot zijn recht en drogen de ingrediënten niet uit.
Stoven is vooral geschikt voor vlees met veel bindweefsel, zoals rib- en sukadelappen, schouder- en hamlappen en poulet. Stoven gaat het beste in een pan met een dikke bodem, zowel op het vuur als in de oven.
Door het vlees losjes te bedekken met aluminiumfolie tijdens het rusten, wordt warmte vastgehouden en blijft het vlees sappig.
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat.
De hoeveelheid vet in het vlees
Vetter vlees, bij voorkeur met een met een mooie marmering, zorgt voor sappigheid en een betere smaak. Wanneer je kiest voor een stuk vlees met weinig vet, dan kan deze na bereiding taai en droog worden.
Onze go-to voor eenvoud is een goede schroeibeurt om de buitenkant te karamelliseren, en ovenkoken op 180 graden. 20 minuten per 450 g, plus 20 minuten . Dit houdt het vrij zeldzaam, voeg vijf of tien minuten per sectie toe als u medium-rare of medium wilt. Onze veilige manier om de gaarheid van het gebraad te testen is met een vleesthermometer.
Om uw vlees een smaakvolle knapperige buitenkant te geven, kookt u het onafgedekt op een rek in een ondiepe braadpan. Voeg geen water toe ! Investeer in een digitale thermometer waarmee u de temperatuur van uw gebraad kunt controleren - of zelfs een waarschuwing krijgt wanneer het klaar is - zonder de ovendeur te openen.
Wij braden braadstukken eerst in een braadpan met een beetje olijfolie, voegen er kruiden, sausjes, groenten en een beetje water aan toe en bakken het geheel afgedekt in een oven op lage temperatuur (225-250 graden Fahrenheit) gedurende 4-6 uur .
Hoe komt het dat Croma mijn stukje vlees zo lekker maakt? Croma is speciaal ontwikkeld voor de bereiding van vlees en kip. Het schroeit het vlees direct dicht waardoor het lekker mals blijft. Daarnaast geeft het vlees een mooie bruine kleur en een heerlijke geur en smaak.
Croma Bakken en Braden Vloeibaar bevat 98% plantaardige oliën en vetten. Croma Vloeibaar is van nature gezond, omdat het rijk is aan goede onverzadigde vetten. De vervanging van verzadigde vetten voor onverzadigde vetten draagt bij aan de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.
Blue Band Cake & Koekjes is er speciaal voor als je gek bent op cake en koekjes bakken. Het heeft niet alleen een heerlijke romige smaak, door de zachte structuur op kamertemperatuur meng je het ook gemakkelijk tot een goed beslag. Blue Band Cake & Koekjes draagt het V-Label VEGAN.
Stoofpotjes blijven lekker sappig als je ze onder deksel bereidt. Gebruik hiervoor best een cocotte van keramiek of gietijzer. Bereidingen die urenlang duren, zoals vleesbouillon bijvoorbeeld, kun je best onder deksel bereiden zodat er niet te veel vocht verdampt en je bouillon niet te geconcentreerd wordt.