De THT-datum staat voor de garantie van kwaliteit. Als de THT-datum van producten verstreken is, is er sprake van verminderde kwaliteit. Maar het is wel nog altijd veilig om het voedingsmiddel te eten, op voorwaarde dat de producten in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking niet beschadigd is.
🤢Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. ❄️ Veel voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Uiterste verkoopdatum: verwijst naar de laatste dag dat een winkelier een product te koop mag aanbieden; doorgaans is een voedingsmiddel 10 dagen na de uiterste verkoopdatum veilig om te eten als het op de juiste manier wordt gekoeld . Uiterste gebruiksdatum: verwijst naar de laatste dag dat een product zijn optimale versheid, smaak en textuur behoudt.
Groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool hebben een bittere smaak nadat ze zijn verlopen , zegt Byrne, en als je een salade maakt met de verlopen groenten, loop je het risico op een voedselgerelateerde ziekte. Als je groenten bijna verlopen zijn, gebruik ze dan in een recept voor een groene smoothie.
Te gebruiken tot-data gaan over veiligheid
Een houdbaarheidsdatum op voedsel gaat over veiligheid. Dit is de belangrijkste datum om te onthouden. Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, zelfs als het er goed uitziet en ruikt, want het kan je erg ziek maken .
Je wordt waarschijnlijk niet ziek als je een paar slijmerige groenten uit een bakje plukt en de knapperige opeet. Maar als meer dan de helft van de groenten bedorven is, kun je ze het beste weggooien en nieuwe kopen.
Een slimme manier om restjes groenten te gebruiken is om een groentebouillon te maken . Gooi alle groenten of restjes die nog niet bedorven zijn in een pan op het vuur, vul met water, breng op smaak en laat een uur sudderen. Dit werkt het beste met wortelgroenten zoals selderij, wortels, aardappelen en uien.
Zorg er altijd voor dat uw spruiten vers zijn en NOOIT de houdbaarheidsdatum overschrijden . Als ze in warme, vochtige omstandigheden worden bewaard (ook de perfecte omgeving om in te groeien), zullen ze snel gevaarlijke microben produceren. Wees vooral voorzichtig met spruiten, omdat ze meestal rauw worden gegeten.
Hoe lang na de houdbaarheidsdatum kan ik nog eten… Wanneer correct verpakt en bewaard of ingevroren bij de juiste temperatuur, zijn de volgende houdbaarheidsdatums over het algemeen waar: Ingeblikte goederen: Tot een jaar na de houdbaarheidsdatum houdbaar . Zuivel (en eieren): Tot twee weken na de houdbaarheidsdatum houdbaar.
TGT-datum (te gebruiken tot)
Dan kunnen bacteriën zich gaan vermenigvuldigen die je vaak niet kunt zien, ruiken of proeven. Gooi de producten dan ook weg als de TGT-datum is verstreken, omdat het dan niet meer veilig is het product te eten.
Vers fruit en groenten zijn veilig om te eten nadat de houdbaarheidsdatum op de verpakking is verstreken . Ze smaken misschien niet zo vers, maar ze zijn volkomen veilig om te eten en het is onwaarschijnlijk dat u er ziek van wordt.
Naarmate de spruitjes ouder worden en beginnen te bederven, wordt hun kleur lichter en worden de bladeren zachter en vallen ze uit elkaar. Als alleen de buitenste bladeren geel of verwelkt zijn, pel ze er dan af en kook de rest van de spruitjes. Als ze er overal verwelkt of geel uitzien, gooi ze dan weg .
Tenzij er zichtbare schimmel of een vreemde geur is, zijn uw pepers nog steeds volkomen veilig om te eten . Hoewel ze nog steeds rauw gegeten kunnen worden, is hun verschrompelde uiterlijk misschien niet esthetisch aantrekkelijk.
Hoewel spruiten een gezonde voedingsoptie zijn, kunnen ze soms besmet zijn met schadelijke bacteriën zoals E. coli en Salmonella, wat kan leiden tot voedselvergiftiging . Vermijd het eten van rauwe of onvoldoende gekookte spruiten en volg de andere tips voor voedselveiligheid op deze pagina om uzelf en uw gezin te beschermen tegen voedselvergiftiging.
Groenten die het langst houdbaar zijn
Over het algemeen zijn wortelgroenten zoals aardappelen, wortels en winterpompoenen langer houdbaar. Bladgroenten en zachte groenten zoals tomaten, komkommers, aubergine en broccoli zijn korter houdbaar.
Het weggooien van groente en fruit lijkt misschien zonde, maar als u vermoedt dat de producten niet meer goed zijn, kunt u dat beter wel doen. Zo voorkomt u dat de producten worden teruggeroepen en dat u aansprakelijk wordt gesteld voor door voedsel overgedragen ziekten.
Soms bevatten rauwe groenten en fruit schadelijke bacteriën die u en uw gezin ziek kunnen maken, zoals Salmonella, E. coli en Listeria . CDC schat dat bacteriën op verse producten een groot percentage van de door voedsel overgedragen ziekten in de Verenigde Staten veroorzaken. Het veiligste product om te eten is gekookt; het op een na veiligste is gewassen.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten.
Groenten en bladgroenten zijn een veelvoorkomende bron van voedselvergiftiging, vooral als ze rauw worden gegeten . In feite hebben fruit en groenten een aantal voedselvergiftigingsuitbraken veroorzaakt, met name sla, spinazie, kool, selderij en tomaten ( 10 ).
Voedselvergiftiging treedt op wanneer bacteriën zoals Salmonella, E. coli of Listeria op het voedsel groeien en toxines produceren die iemand ziek kunnen maken. Bovendien kan het eten van rotte groenten en fruit leiden tot het binnenkrijgen van schimmel, wat allergische reacties of zelfs toxische reacties kan veroorzaken bij sommige personen .
Diepvriesgroenten en -fruit zijn onbeperkt veilig om te eten (zolang ze bevroren zijn bewaard) , maar de kwaliteit van het voedsel kan afnemen als de houdbaarheidsdatum is verstreken. Tomaten uit blik of fruit met een hoog zuurgehalte moeten binnen 18 maanden worden gebruikt.
"Je kunt gerust zeggen 'dagen', maar niet langer dan een week voor de meeste gekoelde producten. Voor ingeblikte en droge producten in de voorraadkast is dat maanden tot jaren. Ik zou zeggen dat je de houdbaarheidsdatum in de koelkast niet moet overschrijden voor vlees/vis/gevogelte. Ze kunnen echter wel drie maanden goed blijven als ze goed worden bewaard in de vriezer , maar wel van goede kwaliteit", aldus Jones.