Vaak wordt de stronk van broccoli weggegooid, maar wist je dat je deze ook gewoon kan eten? De steeltjes van broccoli geven juist het meeste smaak! Je kan deze het best schillen en meekoken (gooi ze een minuutje eerder in de pan), maar ook bewaren en rauw eten als snack.
Dit kun je doen met de steel van broccoli
Vaak wordt de steel van de broccoli gewoon weggegooid en koken of stomen we alleen de roosjes. Zonde! De steel zit namelijk bomvol smaak en je kunt 'm prima eten.
Veel mensen snijden de broccoliroosjes van de stam en gooien de stam vervolgens weg. Zonde! De stronk is net zo smakelijk en zelfs voedzamer dan de roosjes. Schil de stam en snijd hem in kleine stukjes of dunne plakjes, zo gebruik je de hele broccoli in je gerecht en voorkom je onnodige voedselverspilling.
Volgens de USDA geldt het volgende: Als schade wordt beschouwd: elke holle stengel waarbij de opening meer dan 3 inch in de stengel doorloopt, of wanneer de opening meer dan licht verkleurd of doorweekt is met water .
De stengels van broccoli kunnen gegeten worden, maar schil eerst de harde lagen eraf . Broccoli is het gezondst als je het rauw of licht gestoomd eet. Probeer broccoli eens toe te voegen aan salades, soepen en stoofschotels. Snijd broccoli in kleinere stukken en neem het als tussendoortje.
Natuurlijk is het niet aan te raden om bedorven broccoli te eten. Het zal niet alleen een beetje vies smaken en ruiken, maar het kan je ook ziek maken .
Net als bloemkool, is broccoli een bloem. Veel mensen eten alleen de bloemknoppen, maar ook de steel en bladeren kun je eten. Broccoli bevat minstens evenveel vitamine C als het bekende vitaminebommetje, de kiwi. Met 200 gram broccoli krijg je zelfs ruim 2 keer de aanbevolen hoeveelheid vitamine C per dag binnen!
Het precieze antwoord op het voorkomen van holle stengels is nog steeds niet bekend, maar borium (B)-tekort, hoge stikstof (N)-toepassing en plantafstand worden vaak als de oorzaak beschouwd. Als holle stengels gepaard gaan met bruin worden van de koppen, kan boriumtekort een oorzakelijke factor zijn.
Broccoli die begint te bederven, voelt droog aan en het afgesneden uiteinde van de stengel ziet er uitgedroogd en wit uit . Als er geen andere tekenen van bederf zijn, maar de textuur van uw broccoli niet helemaal goed is, is er een snelle truc die u kunt gebruiken om uw broccoli weer op het goede spoor te krijgen voor het avondeten vanavond.
De pluizige kleine bloemetjes, de knoppen bovenaan de stengel die textuur opnemen en smaken en kruiden prachtig absorberen, krijgen alle liefde. Maar de stengels kunnen absoluut gegeten worden als je ze goed behandelt, en zijn helemaal heerlijk, net als de bloemetjes, maar milder en zoeter, bijna als koolraap.
De hele broccoliplant is eetbaar en smaakvol! De hoofden zijn het populairst om te consumeren, maar de brede buitenste bladeren, stengels en roosjes kunnen allemaal rauw, gestoomd, gegrild, gebakken, geroosterd of op een andere manier gekookt worden gegeten.
Want de onverteerbare vezels in broccoli zijn een feestmaal voor onze darmflora. Daarbij maken deze goede bacteriën korte vetzuren, die goed voor het lichaam en de darmen in het bijzonder zijn. De gezondheid van de darmen is erg belangrijk omdat het natuurlijk van grote invloed is op de stofwisseling.
In de meeste gevallen is geel geworden broccoli nog steeds veilig om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf aanwezig zijn, zoals schimmel, rotte geur of slijmerigheid. De verkleuring op zichzelf is geen teken van bederf, maar eerder een kwestie van het er al dan niet aantrekkelijk uitzien.
Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten (in sommige streken in Italië echter ook de bladeren), van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen (bloemknopprimordia). Van de groenten bevat broccoli de meeste glucosinolaten.
Net als de stronken kan je de bladeren van broccoli gebruiken in wok gerechten, curry's, ovenschotels en soepen. Je kan een kleine hoeveelheid bladeren ook mee blenderen in je smoothie. Dit geeft weinig smaakverschil maar wel een bom aan vitamines.
Verwerk groenten rauw in salades (gesneden, geraspt, geschaafd of in blokjes) of in smoothies. Maar ook op een cracker met hummus en kleine broccoli roosjes is echt super lekker! Daarnaast is broccoli caloriearm (100 g broccoli bevat ongeveer 30 kcal).
Sommige mensen geven de voorkeur aan broccoliroosjes, maar je kunt ook de bladeren en stengels eten. De stengel bevat de meeste vezels, terwijl broccolibladeren de meeste celbeschermende antioxidanten, vitamine E en K en calcium bevatten.
Je kunt ook de rauwe aanpak gebruiken: versnipper de stengel in een keukenmachine of met een rasp, snijd de bladeren in dunne plakjes en meng ze door elkaar voor een zelfgemaakte versie van zakjes broccoli slaw mix . Gebruik het als vervanging voor traditionele kool coleslaw of stop het in je taco's of sandwiches voor extra crunch.
Sclerotinia stengelrot (Witte schimmel) Sclerotinia sclerotiorum
De schimmel overleeft in de grond of in gewasresten als sclerotia, die fungeren als de primaire bron van inoculum. Koele, vochtige omstandigheden bevorderen infectie.
De steel verkleurt het snelst, dus hieraan kun je het eerst zien of de broccoli vers is. Is de onderkant van de steel, het afgesneden deel, al iets aan het verkleuren van fris groen naar gelig of bruin, dan is de broccoli niet vers. Kies altijd een broccoli met een mooie, frisgroen gekleurde stronk.
Holle stengel is een fysiologische aandoening die de meeste koolgewassen treft, waardoor de verkoopbaarheid afneemt en er vaak stengelrot optreedt door secundaire pathogenen . Broccoli en boerenkool kunnen ook een ziekte ontwikkelen met vergelijkbare symptomen, genaamd "holle stengel", veroorzaakt door zachte rotbacteriën.
Dit is brown bead, een broccoliziekte die kan worden veroorzaakt door slechte groei, ziekte of extreme temperaturen . Het wordt gekenmerkt door bloemen die klein zijn, bruin worden en niet groeien. Onderzoek heeft aangetoond dat snelgroeiende broccoliplanten minder vatbaar zijn voor brown bead.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
In de stronk van broccoli zit een stof genaamd 'ulforafaan', deze stof heeft kankerwerende eigenschappen en helpt ook nog eens bij het afvallen. Het stimuleert namelijk je stofwisseling waardoor je calorieën gaat verbranden.
Doordat broccoli rijk is aan oplosbare vezels heeft het een positief effect op je cholesterolspiegel: deze verlagen namelijk de LDL-waarde verlagen. Dezelfde vezels zorgen er bovendien voor dat je langer verzadigd blijft en dit helpt je om op een goed gewicht te komen en te blijven.