Bewaar je chocolade niet in de koelkast Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
In het algemeen geldt dat pure chocolade tot wel twee jaar houdbaar kan zijn, terwijl melkchocolade en witte chocolade ongeveer een jaar goed blijven. Om de houdbaarheid van chocolade te verlengen, is het belangrijk om het op de juiste manier op te slaan.
Bewaar je chocolade dus liever niet in de koelkast, en niet in de zon. Heb je een koele plek in huis dan zal die meestal prima voldoen. Maar warmt je hele huis tijdens een hete zomerdag op tot 25-30 graden dan kun je de chocolade toch beter in de koelkast leggen. Zorg dan wel voor een luchtdichte verpakking.
Na vijf minuten plaatst u de chocolade gedurende 30 minuten in een koelkast op 14-16 °C om ze volledig te laten kristalliseren. Vergeet ze daarna niet uit te halen want anders kunnen ze last krijgen van de condens.
Vanwege mogelijke verontreinigingen en de kans dat uw chocolade niet langer in perfecte temperatuur is, kunt u het zakje met restjes het beste in de koelkast bewaren. Gekoeld is de chocolade enkele maanden houdbaar .
Vermijd koeling: Hoewel koeling misschien een logische keuze lijkt, kan dit ervoor zorgen dat de chocolade vocht ontwikkelt en mogelijk de textuur en smaak aantast. Gesmolten chocolade kun je het beste op kamertemperatuur bewaren .
Bewaar je chocolade op een donkere en droge plek
Het is inmiddels duidelijk dat chocola onder normale omstandigheden beter niet in de koelkast, in de badkamer of in de buurt van kaas, vlees en vis kan worden bewaard. Kies liever voor een plek waar het donker en droog is.
Volg enkele bewaartips om geuropname en verandering in smaak of kwaliteit te voorkomen. Verpak de chocoladereep eerst in blik of aluminiumfolie. Sluit het vervolgens af in een luchtdichte verpakking . Bewaar het op deze manier in de koelkast totdat je een koelere locatie kunt vinden voor je desserttraktatie.
Vergeet niet om het op een koele en droge plaats te bewaren, uit de buurt van direct zonlicht, gebruik geïsoleerde verpakkingsmaterialen of cacaoboter als stabilisatoren, gebruik een koeltas of container onderweg en vries het alleen voor korte tijd in.
Over het algemeen kun je chocolade het beste op een koele, droge plaats op kamertemperatuur (ongeveer 65 tot 70 graden Fahrenheit) bewaren. Door chocolade in de koelkast te bewaren, kan de textuur en smaak ervan veranderen.
Bewaar chocolade op de perfecte temperatuur
Als u airconditioning in uw huis heeft, zet dan de thermostaat op 75 graden of lager en bewaar uw chocolade op een koele, donkere plaats, uit de buurt van zonlicht en kunstlicht . De warmte die wordt gegenereerd door zowel zonlicht als kunstlicht kan uw chocolade doen smelten.
Als algemene regel geldt dat het koelen van chocolade de houdbaarheid met minstens 25% kan verlengen, terwijl het invriezen de houdbaarheid met 50% of meer kan verlengen . Plaats de originele doos in een stevige plastic diepvrieszak, sluit deze goed af en bewaar deze maximaal een jaar in de koelkast, of vries maximaal 18 maanden in voor de beste kwaliteit.
Vocht in de koelkast kan ook leiden tot ‘suikerbloei’, wat betekent dat de suiker naar de oppervlakte stijgt en de chocolade verkleurt (wat geen effect heeft op de smaak, maar er niet al te aantrekkelijk uitziet). Dus in plaats van de koelkast: Bewaar hem op een koele, droge plaats .
Heel simpel: bewaar je chocolade niet in de koelkast . De ideale temperatuur voor het harden van chocolade is 20°C. Je kunt het voor minder of meer bewaren, maar niet te veel.
Koelkasten zijn omgevingen met een zeer hoge luchtvochtigheid, wat niet geschikt is voor chocolade vanwege de hoge luchtvochtigheid, wat kan resulteren in suikerbloei . Als u dat doet, kunt u de chocolade het beste in een luchtdichte verpakking doen of dubbel in plastic wikkelen en in het onderste gedeelte van de koelkast plaatsen.
Het gebruik van een koelkast kan de hardingstijd van chocolade met ongeveer de helft verkorten. Afhankelijk van het type chocolade waarmee u werkt, kan de uithardingstijd worden teruggebracht tot slechts 10-20 minuten . Het gebruik van uw koelkast om gesmolten chocolade uit te harden is een effectieve optie als u het instelproces wilt versnellen.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
Aan Stuff, een website voor foodies, vertelt de expert dat je chocolade "nooit in de koelkast mag bewaren, ook niet als er buiten een hittegolf aan de gang is". "De koude temperatuur van de koelkast maakt de chocolade dof en zorgt ervoor dat niet alle smaken kunnen vrijkomen", legt hij uit.
Chocolade kan jarenlang worden bewaard in een diepvriezer; Chocolade bewaren in een koelkast is beter dan op kamertemperatuur; Als de verpakking is geopend, moet de chocola luchtdicht worden verpakt om geen vreemde geuren te absorberen.
Oververhitte chocolade bewaren
Haal de kom met de chocolade van de warmtebron, doe deze in een droge, koele kom en schep er onder voortdurend roeren een handvol vaste chocoladestukjes door . De vaste chocolade zal de temperatuur van de gesmolten chocolade snel verlagen.
Neem een vel bakpapier waarop je het glas of kommetje met chocola of candy melts leeg giet. Met een spatel smeer ik het uit tot een redelijk dunne laag zodat het snel uithardt. Eenmaal uitgehard snij je het met een mes in blokjes en kun je ze prima bewaren tot je ze de volgende keer weer nodig hebt.
Gesmolten chocolade is vrij eenvoudig in te vriezen, maar het is het lekkerst als het geleidelijk klaar is . Chocoladesnoepjes kunnen ook worden ingevroren om ze langer te bewaren. Als je klaar bent om van de chocolade te genieten, haal je hem gewoon uit de vriezer om te ontdooien. Je kunt dan chocolade opnieuw smelten of genieten van bevroren snoepjes voor een zoete traktatie.
Truffels: binnen 14 dagen. Gevulde/gevormde chocolade: binnen 6 weken . Tabletten/repen, mendiants, drinkchocolade/cacaomixen & vaste chocolade: binnen 6 maanden.