Bladgroenten zoals sla, andijvie, spinazie, witlof, bosui, paksoi, snijbiet en ook bleekselderij en prei kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli en spruiten kunnen het beste in de koelkast worden bewaard.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Let op de temperatuur
De ideale opslagtemperatuur verschilt. Het merendeel van de groenten verkiest een koele omgeving: in de groentelade van de koelkast, de kelder of de garage. Zomergroenten zoals komkommer, paprika en tomaat, bewaar je langer op kamertemperatuur.
Meeste groenten laten zich goed invriezen, op een paar uitzonderingen na. Knoflook, paprika, rucola, uien, tomaten, Spaanse pepers en bladgroenten bevatten te veel vocht en zijn minder geschikt om in te vriezen.
Bladgroenten zoals sla, andijvie, spinazie, witlof, bosui, paksoi, snijbiet en ook bleekselderij en prei kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli, spruiten kunnen het beste in de koelkast bewaard worden.
Blancheer de groenten .
Dompel je groenten een korte tijd onder, meestal 30 seconden (zachte spinazie) - 3 minuten (grote boerenkool), afhankelijk van hoe zacht je groenten zijn. Ik vind dat een stoommandje dit proces heel snel en eenvoudig maakt. Blancheren is belangrijk om de groenten beter in de vriezer te houden.
Leg de schone, droge bladeren op keukenpapier, rol ze losjes op tot een cilinder en doe ze in een afsluitbaar zakje. Je kunt ook een grote luchtdichte bak bekleden met keukenpapier en deze losjes vullen met groenten. Doe er nog een laag keukenpapier op en klik het deksel erop. Bewaar ze in een koud gedeelte van de koelkast .
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Groenten die niet in de koelkast bewaard mogen worden
Knoflook en uien (maar geen bosui!) die nog in hun schil zitten, kunnen op het aanrecht blijven liggen, maar als ze eenmaal gepeld of gesneden zijn, bewaar ze dan verpakt in de koelkast. Bewaar ze apart van aardappelen, want aardappelen stoten wat ethyleen uit waardoor de uien kunnen gaan ontkiemen.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Amerikaanse aanpak
In de Verenigde Staten pakken ze het anders aan. Zij reinigen de eierschalen chemisch in plaats van kippen te vaccineren tegen salmonella, wat de schalen kwetsbaarder maakt voor andere bacteriën. Om die reden bewaren ze in de Verenigde Staten eieren altijd gekoeld, zowel in de supermarkt als thuis.
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
De reden dat ze bij de winkels buiten de koeling bewaard worden, is dat op die manier minder condensvorming optreedt. Wanneer ze vanuit een gekoelde ruimte vervoerd worden bij een warmere temperatuur, treedt er door het temperatuurverschil namelijk wel condensvorming op en de eieren blijven daarna minder lang goed.
Opslagomstandigheden Een donkere plek met een temperatuur van 38-42 graden Fahrenheit en een luchtvochtigheid van 90 procent is perfect. De koelkast is de perfecte omgeving voor groenten. Bewaar ze in een plastic zak om vocht vast te houden. Hoe ze te verpakken Bewaar ze een paar weken goed in de koelkast in plastic zakken.
Methode #1: Papieren handdoeken en plastic zak
Verondersteld wordt dat het keukenpapier overtollig vocht uit het bladgroen absorbeert en voorkomt dat het slijmerig wordt. Bovendien voorkomt de afgesloten zak dat er overtollige lucht in en uit kan circuleren, waardoor het verwelkingsproces wordt vertraagd.
Bladgroenten verwelken heel snel. Om ze vers te houden, bewaar je ze in zakken gevuld met een beetje lucht en sluit je ze goed af . Citrusvruchten zoals citroenen, sinaasappels, mandarijnen en limoenen, gaan langer mee dan je andere fruitsoorten. Bewaar ze in geperforeerde plastic zakken op een koele, donkere plek om ze nog langer te laten meegaan.
Selecteer jonge, tere groene planten met een goede kleur en zonder vlekken. Verwijder aarde en gruis door ze meerdere keren onder koud stromend water te spoelen. Snijd of scheur grote bladeren naar wens. Kleine bladeren kunnen in hun geheel worden ingevroren .
De voorkeursmethode voor het bewaren van stevige groenten is invriezen , omdat dit een product van hogere kwaliteit oplevert dan inblikken of drogen. Stevigere groenten zoals spinazie, mosterdgroenten, bietentoppen, boerenkool, boerenkool en snijbiet kunnen worden ingevroren. Als voedsel met een laag zuurgehalte kunnen groenten alleen onder druk worden ingeblikt.
Kortom: Voeg groenten toe aan een grote pan met kokend water. Kook tot ze heldergroen zijn ( 2 - 3 min ). Doe ze in een koudwaterbad om overkoken te voorkomen.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kun je komkommers beter niet in de koelkast bewaren. De groente kan niet goed tegen kou waardoor hij snel slap wordt. Buiten de koelkast is de komkommer 3 tot 7 dagen houdbaar. In de koelkast slechts 2 dagen.
Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.