Nee, doordat bloem en meel zo anders zijn van elkaar is het niet aan te raden om ze door elkaar te vervangen. Meel is het beste te gebruiken voor bijvoorbeeld brood of pannenkoeken. Bloem is het fijnst te gebruiken met het maken van cakes en koekjes.
Kun je bloem vervangen door meel? Ja, je kunt bloem vervangen door meel. Echter zit er nog een deel van de zemelen en (soms) kiemen in het meel. Dit zorgt dus dat je, in plaats van een witbrood, een (licht)bruin brood krijgt.
Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem minder voedzaam dan meel.
Voor bakken gebruik je meestal bloem. Wil je een gezonde traktatie maken of zelf brood bakken? Kies dan voor (volkoren) meel.
Tarwemeel bevat veel gluten en die zorgen ervoor dat uw deeg goed rijst. Daardoor bakt u met tarwemeel luchtige broden zoals frans brood, maar ook koekjes en andere baksels als pannenkoeken en gebak. Gewoon tarwemeel wordt gemaakt van zogenaamde zachte tarwe.
Houdbaarheid: de eerste indicator
Natuurlijk is de houdbaarheidsdatum op de verpakking de eerste hint. Hoewel meel vaak nog prima te gebruiken is na deze datum, kan de kwaliteit van uw meel toch afnemen.
Bloem is 1 op 1 te vervangen door havermeel, wat natuurlijk heel gemakkelijk is. Daarbij is het wel belangrijk om goed te blijven roeren tijdens het mengen, havermeel neemt vocht veel sneller op en heeft een iets grovere structuur. Probeer ook eens deze mini citroen frambozen donuts te maken, leuk en lekker!
(Volkoren)meel en bloem
Volkorenmeel wordt gemaakt door hele granen fijn te malen. In tegenstelling tot bloem wordt het daarna niet gezeefd, waardoor zemelen en kiemen in het volkorenmeel aanwezig blijven. Volkorenmeel is de gezondste keuze.
Voor het vervangen van bloem door amandelmeel kun je ongeveer de verhouding 1 = 1,5 aanhouden. 1 cup bloem, is 1,5 cup amandelmeel. Als je het zelf maakt, kun je ook nog experimenteren met de samenstelling van je meel. Vervang bijvoorbeeld eens de helft van de amandelen door hazelnoten of pistache.
Het verschil tussen bloem en zelfrijzend bakmeel is dus heel klein: zelfrijzend bakmeel is bloem met bakpoeder. Heb je geen zelfrijzend bakmeel in huis maar heb je dit nodig voor een recept? Dan kun je dat dus goed vervangen door bloem met bakpoeder te mengen.
Als een recept geen specifiek type bloem voorschrijft, kun je zeker bloem voor alle doeleinden gebruiken . Als je in plaats daarvan volkorenmeel zou gebruiken, wat je niet zou willen doen voor een cake maar misschien wel voor muffins of brood, zou het product een iets andere textuur hebben. Beste tip: volg het recept!
U kunt bloem voor alle doeleinden gebruiken als 1:1 vervanger voor broodmeel en vice versa . Bijvoorbeeld, voor 1 kopje broodmeel kunt u 1 kopje bloem voor alle doeleinden gebruiken. Brood en pizzabodems gemaakt met bloem voor alle doeleinden hebben mogelijk iets minder bite dan die gemaakt met broodmeel, maar het resultaat zal nog steeds goed zijn.
Alle soorten rijstmeel kunnen worden gebruikt als vervanging voor bloem voor alle doeleinden , maar er zijn verschillende soorten rijstmeel die licht verschillende resultaten opleveren. Bruine rijstmeel is het rijstequivalent van volkorenmeel. Het heeft een volle smaak en een beetje een korrelige textuur.
Je kunt patentbloem gebruiken voor recepten waar enkel 'bloem' of 'tarwebloem' wordt vermeld. Andersom kan je tarwebloem gebruiken in plaats van patentbloem, maar houd er rekening mee dat je baksel misschien wat minder luchtig wordt door een lagere hoeveelheid gluten.
Om bloem te maken: Zeef het meel
Al het fijngemalen meel kan je door een fijne zeef laten vallen, in een schone bak. Je kunt de zeef schudden en daar eventueel met een lepel in roeren. Zo valt het bloem, het fijne poeder, makkelijker door de zeef heen.
Daarom wordt volkorenmeel algemeen als gezonder beschouwd. Het is een goede bron van eiwitten, vezels en een verscheidenheid aan vitaminen en mineralen.
De officiële naam voor maizena is maïszetmeel en komt van – je raadt het al – maïskorrels. Dat maakt dit product dus heel anders dan bloem. In plaats van maizena, kun je ook een allesbinder gebruiken. Deze hoef je vaak niet eerst nog te mengen met water, maar voeg je meteen toe aan je gerecht.
Geraffineerde graanproducten zoals tarwemeel, verrijkt tarwemeel en tarwebloem gaan echter, in de aanbevolen hoeveelheden , niet gepaard met een verhoogd gezondheidsrisico , met uitzondering van mensen met diabetes type 2.
Kan ik bakken zonder bloem? We noemden custard en griesmeel al als mooie vervanger voor bloem. Maar wist je dat zelfrijzend bakmeel, maizena of pannenkoekenmix ook heel goede bloemvervangers zijn? En de kans is groot dat je hiervan nog wel iets in je keukenkastjes hebt staan.
Als je granen (zoals tarwe, rijst, rogge, havermout, maïs etc.) vermaalt, krijg je meel. Bloem is de fijnere versie van meel. Om bloem te krijgen, worden de granen vermalen en vervolgens worden schilletjes, zemelen en kiemen eruit gezeefd.
Rijstmeel is misschien wel één van de beste vervangers voor glutenbevattende meelsoorten. De textuur is vergelijkbaar met tarwemeel en het is rijk aan vezels (4,8 g per 100 gram). In diezelfde 100 gram zit ongeveer 3,6 gram eiwitten, 38 gram koolhydraten en 0,3 gram vet (4 keer minder dan tarwemeel).
House merkt op dat de houdbaarheid van tarwebloem tot 24 maanden kan bedragen als je de bloem op de juiste manier bewaart , wat betekent dat je de bloem in "een luchtdichte verpakking op een koele, droge plek" bewaart. Ze voegt toe: "Voor tarwebloem is de vriezer een uitstekende optie, maar zorg er wel voor dat de bloem op kamertemperatuur komt ...
Je kunt oud meel gebruiken als meststof, om je compost te verrijken of om de randen van een nieuw bed af te bakenen . Of je kunt doen wat Jan Z deed: "Ik schreef meel BIG 40 op het gazon van mijn buurman voor zijn verjaardag, en het zorgde ervoor dat het gras 10 keer sneller groeide en veel groener werd. Het bleef vrijwel de hele zomer zitten."
Dat bloem een houdbaarheidsdatum heeft, wil niet zeggen dat je ze direct moet opmaken. Je kunt bloem 1 tot 2 jaar bewaren als je het op de juiste manier doet. Wel gaat de bakkwaliteit wat achteruit. Deeg gemaakt met oudere bloem rijst bijvoorbeeld minder goed.