Het beste is om een appel in zijn geheel mee te geven, want in de schil zitten namelijk de meeste vitamines. Voor de kleinere kinderen zijn stukjes appel handiger en ook niet ieder kind kan een hele appel op. Dan kan je de appels liefst met schil gesneden meegeven.
Een open deur wellicht, maar geef je fruit zoveel mogelijk ongesneden mee en voorkom kneuzingen want daar wordt fruit ook bruin van. Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt.
Fruit, snackgroente en voorgesneden groenten zijn perfect om mee te nemen in je broodtrommel. Denk hierbij aan komkommer, snoeptomaatjes, stukjes paprika en wortels. Fruit dat je makkelijk mee kunt nemen zijn appels, bananen, mandarijnen en druiven. Deze fruitsoorten zijn vaak ook favoriet bij kinderen!
Voor alle groenten- en fruitsoorten geldt: op het moment het moment dat het gesneden is, moet het in de koelkast worden bewaard. Dit is vanwege de voedselveiligheid en om bederf te voorkomen. Daarnaast kun je het beste een afgesloten bakje gebruiken, zodat er geen zuurstof bij kan komen.
Fruit: gemakkelijk mee te nemen en te eten. Appels, bananen en druiven zijn populaire keuzes. Snijd alvast in stukjes en neem ze mee in luchtdichte vershoudbakjes. Of maak een dag van te voren een iets uitgebreidere fruitsalade, ook die neem je gemakkelijk mee voor onderweg.
Ze brengen kleur in de brooddoos en dragen bij aan de dagelijkse hoeveelheid groenten. Je kan ook apart groenten meegeven: kerstomaatjes, radijsjes, reepjes paprika of wortelen. Fruit is ideaal als zoet beleg: stukjes aardbei, schijfjes banaan, appel of peer.
De makkelijkste manier om te voorkomen dat je fruit snel bruin kleurt, is namelijk een badje van citroensap. De hoge zuurgraad van het sap vertraagt de verkleuring en zoals we van zuur gewend zijn, gaat het fruit dan een stuk langer mee.
Ook een makkelijke: zout! Zout werkt eigenlijk hetzelfde als zuur. In zuur en zout zit natriumchloride, deze stof gaat de verkleuring tegen. Je kunt zelf wat zout over het fruit heen strooien of je laat het zout weken in wat water waarna je het fruit in het water legt.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Leg de appelschijfjes in het water en laat ze 10 minuutjes weken. Giet het water weg en bewaar tot 5 dagen in een afgesloten doosje in de koelkast. Geef je de appelschijfjes meteen mee? Spoel ze dan even af onder de kraan.
Handige groenten die 's ochtends niet te veel tijd roven, zijn mini-worteltjes, plakjes komkommer, reepjes paprika of snoeptomaatjes. Eventueel voorzien van klein bakje met een dip van hummus of paprikaspread. Als alternatief kun je ook een handje ongezouten nootjes meegeven, eventueel met wat rozijntjes erdoor.
Een banaan is niet geschikt om in stukjes gesneden mee te geven. Deze stukjes zullen snel verkleuren en worden pappig. Als je niet een hele banaan mee wil geven, kun je deze wel met schil eromheen doormidden snijden en dan een halve banaan meegeven. Doordat je de schil eromheen laat, blijft de banaan wel goed.
Elke dag vertrekken tienduizenden kinderen met een rugzakje naar de basisschool. Met daarin heel vaak een pakje drinken en een peperduur voorverpakt koekje. Als tussendoortje, om 10 uur.
Het beste is om een appel in zijn geheel mee te geven, want in de schil zitten namelijk de meeste vitamines. Voor de kleinere kinderen zijn stukjes appel handiger en ook niet ieder kind kan een hele appel op. Dan kan je de appels liefst met schil gesneden meegeven.
Sinaasappel, pompelmoes en bessen zullen ervoor zorgen dat fruit als bananen, appels en peren minder snel bruin kleuren. Bovendien geven ze ook een frisse toets aan je salade, twee vliegen in één klap!
Peren en appels
Ook appels kun je het best in de koelkast leggen. Je kunt ze langer bewaren dan peren, ongeveer drie weken. Als je het fruit al in stukjes hebt gesneden, kun je ze het best strak inwikkelen met aluminiumfolie. Achterin de koelkast heeft het fruit het minst kans om bruin te worden.
In de koelkast: 4-6 weken. Gesneden: 3-5 dagen in de koelkast, 8 maanden in de vriezer.
Ook kunt u geschilde stukjes afgesloten in de koelkast bewaren. Door een beetje citroensap toe te voegen, voorkomt u dat de appel melig wordt en een bruine kleur krijgt. Wanneer u de geschilde stukjes op dezelfde manier invriest, kunt u de appels wel 8 tot 12 maanden bewaren.
Normaal gesproken verkleuren appels omdat ze een gen hebben dat codeert voor een enzym. Het enzym zorgt ervoor dat de appel bruin wordt door blootstelling aan zuurstof. De nieuwe appel heeft het gen niet en dus ook het enzym niet. Zo blijft de appel groen.
Sneller bruin worden door het eten van groenten
Groenten als wortels, zoete aardappelen, spinazie, boerenkool en tomaten bevatten caroteen.
Als het om het gebruik van bananen gaat, kun je, als je een aantal voorbereide plakjes banaan hebt, het beste voorkomen dat ze bruin worden door ze in een beetje citroen-, ananas- of limoensap te gooien, die allemaal lekker zuur zijn en de enzymen doden die je mooie plakjes banaan in moes veranderen.