Door groente een paar minuten te koken en direct erna af te spoelen met koud water (blancheren), zorg je ervoor dat die enzymen kapot worden gemaakt en het bederf wordt tegengehouden.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
De natuurlijke bescherming behoedt de kool voor uitdroging wat de houdbaarheid van de bloemkool verhoogt. Bloemkool invriezen is makkelijk, maar je moet de gekuiste roosjes wel eerst even blancheren. Drie minuten is voldoende.
Door lang koken verliezen groenten voedingsstoffen
Bij gekookte bladgroente kan het verlies zelfs oplopen tot de helft. Hoe langer de groenten in water liggen, hoe meer vitaminen de oversteek maken, laat het Voedingscentrum weten. En groenten die je opzet in koud water liggen langer in de pan.
Andrews zegt dat het grootste nadeel van bloemkool de kans op spijsverteringsproblemen is, zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming of krampen , vooral als je gevoelig bent voor andere kruisbloemige groenten.
Bloemkool gaat stinken als het te lang kookt
Door groente te verhitten, verandert de textuur en smaak ervan. Kook je de broccoli kort, dan gebeurt er nog niet zoveel.
Kun je verse bloemkool invriezen zonder te blancheren? Wij raden ten zeerste aan om bloemkool eerst te blancheren, anders wordt het papperig door het hoge watergehalte in de groente als je het rauw invriest. Om te voorkomen dat de textuur en voedingswaarde achteruitgaan, is het het beste om bloemkoolroosjes gedeeltelijk te koken (blancheren) voordat je ze invriest .
Tip: voeg een theelepel zout toe aan het ijswater om te voorkomen dat de smaak alsnog verloren gaat. Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
In groenten en fruit zitten enzymen die ervoor zorgen dat het minder houdbaar is. Wanneer ze worden geblancheerd, worden deze enzymen afgebroken. De vitaminen en mineralen worden behouden en groente en fruit blijft langer goed in de vriezer.
Waarom blijven groente langer goed in de diepvries als je ze eerst blancheert? Als je groente in de diepvries bewaart, wordt bederf uitgesteld, maar niet tegengehouden. Enzymen zijn eiwitten die de groente versneld kunnen laten bederven.
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
Blancheren. Voordat je bonen en peulen kunt invriezen, moeten deze schoon zijn van eventuele bacteriën. Dit doe je door de groente eerst te blancheren.
Meestal tussen de 1-3 minuten, afhankelijk van de groente- of fruitsoort, grootte van de stukken en gewenste zachtheid. Gebruik een schuimspaan om de groente of het fruit uit het kokende water te halen en dompel ze direct in de kom met ijswater om het kookproces te stoppen.
Breng een pan met water aan de kook en voeg wat zout toe. Laat de bloemkool 8 tot 10 minuten koken. Zo wordt de groente mooi beetgaar. Giet de bloemkool af in een vergiet en breng het gerecht op smaak.
Om de bloemkool te blancheren, breng je een pan water aan de kook. Zet een kom met ijswater en een schaal met keukenpapier klaar. Doe de bloemkool in kokend water en blancheer hem ongeveer 2 minuten, afhankelijk van de grootte. Haal de bloemkool eruit met een schuimspaan en dompel hem onder in de kom met ijswater.
Na bereiding bevatten ingevroren groenten net zo veel vitamine C en mineralen als bereide verse groente, namelijk 40% van het oorspronkelijke gehalte. Ingevroren groenten zijn dus net zo gezond als verse groenten. Wel moet er rekening worden gehouden met groente a la crème, omdat hier extra vet aan is toegevoegd.
Zolang u uw diepvriesgroenten niet te lang op kamertemperatuur laat liggen, omdat dit de groei van bacteriën in voedsel kan bevorderen, kunt u ze gerust zo uit de zak eten.
Te gaar koken . Te gaar koken is slecht, maar te gaar koken van bloemkool is een even vervelend probleem. "Als je bloemkoolsteaks maakt of roosjes roostert, en je roostert het niet lang genoeg in de oven, dan wordt het warm, maar nog steeds hard en niet lekker om te eten," zegt Michalczyk.
Welke kruiden bij bloemkool passen? Dat zijn bijvoorbeeld kerrie, uienpoeder, tijm, dragon, peterselie, nootmuskaat, Italiaanse kruidenmix en chilipepervlokken en knoflook.
Bewaar je ze gewoon op kamertemperatuur dan blijft een bloemkool ze slechts twee à drie dagen smakelijk. Bewaar je deze in de groentelade van de koelkast of in een kelder, dan blijft deze goed gedurende zes à acht dagen. Als je ze bewaart, laat je best voldoende blad aan de kool om uitdrogen te voorkomen.
Gekookt is beter dan rauw
Gekookte bloemkool is veel gemakkelijker te verteren dan rauwe bloemkool. Het kookproces breekt namelijk een deel van de koolhydraten af die in de bloemkool zitten. Op deze manier kunnen onze darmen ze gemakkelijker passeren en opnemen wat ze nodig hebben, in plaats van ze te laten zitten en gas te laten produceren.
Bloemkool wordt oraal ingenomen als antioxidant en om de urinelozing te bevorderen ; tegen bloedarmoede, de menopauze, scheurbuik en gewichtsverlies; en ter voorkoming van blaaskanker, borstkanker, hartziekten, diabetes, beroerte, longkanker, non-Hodgkin-lymfoom, osteoporose en prostaatkanker.
Bloemkool bevat chemicaliën die het lichaam kunnen helpen om componenten uit voedsel of de omgeving te verwijderen waarvan wordt gedacht dat ze kanker veroorzaken . Bloemkool heeft mogelijk ook een antioxiderende werking.