Bewaar chocolade, niet te warm en niet te koud Chocolade is een kwetsbaar product en kan het best bewaard worden op een droge, koele plek bij een temperatuur tussen de 14 en 18 graden Celsius. Zoek een donkere plek uit, zoals een keukenkastje, voorraadkast of kelder (als deze niet vochtig is).
Bewaar chocolade op de koelste plek in het huis. Dat kan bijvoorbeeld een donkere gang zijn of in de garage. Achterin de onderste keukenla is het vaak ook al wat koeler. De kelder is een ideale plek om chocolade te bewaren, maar dan alleen als de ruimte droog is en niet muf ruikt.
Bewaar je chocolade dus liever niet in de koelkast, en niet in de zon. Heb je een koele plek in huis dan zal die meestal prima voldoen. Maar warmt je hele huis tijdens een hete zomerdag op tot 25-30 graden dan kun je de chocolade toch beter in de koelkast leggen. Zorg dan wel voor een luchtdichte verpakking.
Bereiden. - De gouden regels bij het smelten van chocolade : De chocolade niet te heet verwarmen en de kom boven heet water mag het water niet raken. Als je chocolade smelt met een een vloeistof moet je minstens 1 eetlepel vloeistof gebruiken per 50 g chocolade.
Let op dat de chocolade niet aanbrandt
Chocolade brand daarom dus snel aan, houd het daarom altijd goed in de gaten bij het smelten. Maar wat gebeurt er eigenlijk wanneer chocolade aanbrandt? Als chocolade te heet wordt, gaat het schiften. De chocolade wordt dan brokkelig en verliest zijn smaak.
Oververhitte chocolade
Oververhitte chocolade verliest de zijdeachtige glans van gesmolten chocolade en wordt dik en modderig omdat het erg gevoelig is voor hoge temperaturen . Verschillende chocolades hebben verschillende maximumtemperaturen nodig om goed te smelten.
Chocolade vaste stoffen en droge ingrediënten verbranden als ze worden verhit tot 130 graden . Het resultaat is een droge, verkleurde pasta. Er is geen mogelijkheid om verbrande chocolade te herstellen, dus wees voorzichtig bij het verwarmen in een au bain-marie of magnetron.
Voeg ijs- of gelpacks toe aan uw verpakking om chocolade koel te houden tijdens het transport . Ijs- of gelpacks: Plaats deze koelelementen rond de chocolade, maar zorg ervoor dat ze niet in direct contact komen om condensatieschade te voorkomen.
Als u wilt weten hoe u kunt voorkomen dat chocolade smelt zonder koelkast, kunt u het beste chocolade bewaren op een koele, donkere en droge plek, zoals een voorraadkast of keukenkastje, waar de temperatuur constant is en de chocolade uit de buurt van licht staat .
En het wordt steeds heter en heter...
Verpak uw chocolade in een luchtdichte doos om het te beschermen tegen vocht en andere geuren . Als het mogelijk is, plaats het dan in de koelkastdeur, want dit is de warmste plek in de koelkast.
Als u van plan bent om chocolade in de zomer te verzenden, gebruik dan overnight shipping om ervoor te zorgen dat ze intact aankomen . Kies isolerende en verkoelende verpakkingsmaterialen. Gemetalliseerde bubbelverpakking isoleert uw chocolade en weert de warmte af. Door uw chocoladedoos in ijsblokjes te verstoppen, blijven ze onder hun smeltpunt.
U kunt uw chocolade het beste vervoeren in een koeltas of thermoscontainer met koelelementen in een plastic zak om vochtschade te voorkomen.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Gelukkig is dat niet nodig, want je kunt gesmolten chocolade prima laten stollen. Het is niet heel erg lekker om gestolde chocolade te eten, maar je kunt het heel goed opnieuw smelten en dit weer gebruiken voor het maken van bonbons en andere chocolade creaties.
Om het risico van een saaie smaak en een broze textuur te voorkomen, haalt u uw chocolade ongeveer 30 minuten voor het eten uit de koelkast , maar zorg ervoor dat u het niet direct in het zonlicht laat liggen. Dit zorgt ervoor dat uw chocolade de tijd heeft om op kamertemperatuur te komen zonder dat het een gesmolten zooitje wordt.
De juiste temperatuur
Pure chocolade smelt je op 45 à 50 °C. Je laat hem afkoelen tot 38°C, doet de koude stukjes erbij en eindigt rond de 31 à 32°C. Op die temperatuur is de chocolade klaar voor verwerking. Voor melkchocolade houd je de smelttemperatuur het best rond de 45°C.
Vermijd plekken met direct zonlicht, radiatoren of andere warmtebronnen , omdat de chocolade hierdoor kan smelten of zijn vorm kan verliezen. Kies voor een koele kast of voorraadkast, uit de buurt van het fornuis, voor optimale opslag.
Bewaar chocolade altijd op een koele, droge plaats, bij voorkeur bij een temperatuur tussen de 15 en 18 graden Celsius. Vermijd blootstelling aan direct zonlicht, vocht en warmte, omdat deze factoren de kwaliteit van de chocolade kunnen aantasten en ervoor kunnen zorgen dat het sneller bederft.
Bewaar op een koele plaats : De ideale temperatuur om chocolade te bewaren is tussen de 65 en 68 graden Fahrenheit, veel lager dan het smeltpunt! Het is echter prima om uw lekkernijen te bewaren in een kamer tussen de 50 en 70 graden Fahrenheit als de temperatuur stabiel blijft.
Dit doe je door ⅔ deel van de chocolade au bain-marie te smelten en daarna ⅓ deel chocolade callets door de gesmolten chocolade heen te roeren, totdat ook die callets zijn gesmolten. Daarnaast is het erg belangrijk dat er geen water bij de chocolade komt, want dan zal de chocolade gaan stollen.
Dit kan lastig zijn omdat Singapore een warm en vochtig klimaat heeft, dus je moet de chocolade misschien in de koelkast zetten om het te beschermen tegen de constante 34 graden Celsius . Voordat je dat doet, wikkel je de chocolade eerst stevig in om geurtjes en condensatie te voorkomen en sluit je het vervolgens af in een luchtdichte verpakking.
Om je chocolade in optimale conditie te houden, bewaar je deze op een droge, koele plek met een temperatuur tussen 14 en 18 graden Celsius. Vermijd opslag in de koelkast. Maar mocht je overvallen worden door een hittegolf.
Chocolade smelt op een relatief lage temperatuur - het smelt letterlijk in je mond. Wanneer je chocolade verwarmt, smelten de cacaoboterkristallen en wordt de chocolade vloeibaar , maar als je de chocolade te heet maakt, kan het uiteenvallen in verbrande, zwartgeblakerde cacaodeeltjes en bleekgouden vloeistof.
Bewaar het in een metalen kom of glazen serveerschaal die stevig boven een kom met warm water staat of in een warme omgeving , zoals een warme keuken. Wanneer het op deze temperatuur wordt bewaard, is de chocolade warm voor de tong, maar niet brandend.
Overmatige hitte kan ervoor zorgen dat de cacaodeeltjes van de chocolade gaan klonteren, wat resulteert in een klonterige textuur . U kunt dit klonteren voorkomen door uw chocolade niet bloot te stellen aan directe hitte, zoals wanneer u deze in een hete pan legt of te lang in de magnetron zet.