Het geheim: azijn en een draaikolk En dat geheim is azijn toevoegen en een draaikolk maken voordat je het vooraf gebroken ei toevoegt. Het ei vooraf breken zorgt ervoor dat de dooier en het wit mooi bij elkaar blijven. Pocheer een ei altijd in water met azijn.
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.
Breng water met een scheutje azijn aan de kook. Leg de eieren voorzichtig in het water en kook ze 10 minuten. Laat de eieren schrikken in koud water en laat ze afkoelen. Serveer met een beetje zout.
Voeg een royale scheut azijn toe tot je het zuur in het water proeft. De azijn zorgt ervoor dat het eiwit straks beter stolt. Doe er in geen geval zout in, want dat werkt averechts. Breek elk ei in een aparte koffiekop.
Het heet oeufs à l'assassin, of "moordenaarseieren", waarbij een klein lepeltje rode wijnazijn over gebakken eieren wordt gedaan (de rode azijn zou bloed symboliseren). Een truc om jonge Franse kinderen hun eieren te laten eten, het voegt het zuur toe dat een ei van nature niet heeft, waardoor de echte romigheid van de dooier naar voren komt.
Als je deze eierschaal in azijn (wat ongeveer 4% azijnzuur is) weekt, start je een chemische reactie die de calciumcarbonaatschaal oplost . Het azijnzuur reageert met het calciumcarbonaat in de eierschaal en laat koolstofdioxidegas vrij dat je als bubbels op de schaal ziet.
Voor extra zachte roerei, probeer een theelepel citroensap of azijn toe te voegen aan twee eieren voor het koken . Het klinkt misschien vreemd, qua smaak, maar ik vind dat de lichte zuurgraad eigenlijk goed samengaat met de rijkdom van het ei, net als in hollandaisesaus.
Het ei stuitert, omdat de eierschaal aan de buitenkant weg is. Dit is opgelost door de zuren van het azijn. Het vlies om het ei is rubberachtig geworden en het laat niets door, behalve water. Er zit nu dus extra water uit het azijn in het ei.
De azijn in het water zorgt ervoor dat de eieren makkelijker te pellen zijn . Dit is waarom: het zuur in de azijn lost niet alleen een deel van het calciumcarbonaat in de schaal op, het helpt ook om het eiwit sneller te laten stollen. Door de hardgekookte eieren onder koud stromend water te houden terwijl je ze pelt, kun je de schaal losmaken van het vlies.
Vul de pan met ruim water en breng het aan de kook. Een tip: voeg geen zout of azijn toe aan het water. Hoewel zout en azijn het eiwit kunnen helpen coaguleren, kunnen ze ook de smaak van het ei beïnvloeden. Een ei pocheren zonder azijn of zout, dus.
Leg het ei voorzichtig in het glas en bedek het met azijn. Laat het ei ongeveer 48 uur staan. U kunt het proces versnellen door de azijn halverwege te verversen. Haal het ei eruit en wrijf de eierschaal voorzichtig weg.
Cheatham werkte de azijntruc verder uit
Als ik maar twee eieren maak, als ik alleen ben, gebruik ik een van die afhaalbakjes voor delicatessen, doe er een kwart kopje azijn en een kwart kopje water in, breek twee eieren en laat ze ongeveer 10 minuten staan."
Breek het ei eerst in een kopje. Laat dan voorzichtig het ei in de pan glijden. Vouw dan voorzichtig het eiwit om het eigeel heen met een spatel. Je kan meerdere eieren tegelijkertijd pocheren afhankelijk van hoe groot je pan is.
De andere manier is om de zuurgraad van de manier waarop je het kookt te verhogen. "Azijn is een inherent zuur materiaal, dus als we een paar druppels azijn aan het kokende water toevoegen, zal dat de snelheid van denaturering verhogen en dat zal sneller gebeuren en het gepocheerde ei zal helpen zijn vorm beter te behouden ."
Breng de eieren met een deksel op de pan aan de kook. Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten.
Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen. Dit oogt minder aantrekkelijk maar is niet schadelijk. Eieren kunnen niet hun schaal in de microgolfoven worden gekookt.
Natriumcarbonaat
Volgens onze vrienden bij Delish helpt het toevoegen van een theelepel baking soda aan je kokende pan water om de schil er naadloos af te pellen. Waarom? De alkali in de baking soda helpt je eiwitten los te maken van de schil, waardoor het makkelijker wordt om te pellen.
Eiwit stolt sneller in heet, zout water dan in zoet water. Dus een beetje zout in je water kan de rommel minimaliseren als je ei lekt tijdens het koken . Het eiwit stolt wanneer het in het zoute water terechtkomt, waardoor de scheur wordt gedicht zodat het ei geen stroompje eiwit meer uitschiet.
Hoe lang moet een ei koken in kokend water? Wanneer je een ei in de pan doet wanneer het water al kookt, bestaat de kans dat het ei openscheurt en leegloopt. Je kunt dit voorkomen door een beetje zout toe te voegen aan het water. Een ei koken in kokend water duurt gemiddeld 8 minuten.
Je kunt de eieren alvast koken, maar maak de vulling niet langer dan een dag van tevoren.
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Gepelde hardgekookte eieren kunnen snel worden ingelegd en blijven drie of vier maanden goed in de koelkast . Ze vormen een heerlijke snack! Om hardgekookte eieren snel in te leggen, doe je de eieren gewoon in een hittebestendige afsluitbare glazen pot (zoals een weckpot met brede opening) en voeg je wat dille, knoflook of beide toe, als je dat lekker vindt.
Het helpt ook om kleine luchtzakjes in het roerei te maken. Wat dit in de praktijk betekent, is dat een beetje citroensap of azijn helpt om je roerei superzacht te houden als je het op laag vuur kookt — en het maakt ze ook luchtiger .
Zie je, een paar eetlepels citroensap (AKA zuur) toevoegen aan je eieren voordat je ze klopt geeft de eieren meer structuur en helpt luchtzakken te creëren wanneer je ze in de pan gaat roeren . Dit vertaalt zich naar superlichte en luchtige eieren zodra ze klaar zijn met koken.
Zout helpt het ei zelf vocht vast te houden tijdens het kookproces. Een andere manier om je eieren een vochtboost te geven is door er een scheutje melk, bouillon, water of room aan toe te voegen . Om je eieren te verbeteren, raadt Kevin Templeton, chef-kok van Barleymash, aan om wat slagroom of halfvolle melk toe te voegen wanneer je ze opklopt.