Pepers. De hete pepertjes die onze favoriete gerechten lekker pittig maken, komen net zoals paprika's en tomaten van planten van het geslacht Capsicum. Dit zijn ingrediënten die wij zien als groente, maar wel zaden bevatten.
De chilipeper, ook wel spaanse peper of rode peper, is afkomstig van planten van het geslacht Capsicum (familie Solanaceën, nachtschadefamilie) waartoe ook de aardappel en de tomaat behoren en zou hierdoor ook als groente bestempeld kunnen worden. Wellicht is vruchtgroente wel de juiste term.
De botanische classificatie: Pepers zijn vruchten .
Botanisch gezien is een 'vrucht' dus het zaaddragende product dat groeit uit de vruchtbeginsel van een bloeiende plant. Met andere woorden: een vrucht is de manier waarop de plant zijn zaden verspreidt.
Paprika is een groente. Net als andere groentesoorten bevat paprika veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Rode paprika bevat 2 maal zoveel vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter.
Wat is groente? Groenten zijn de eetbare delen van een plant. Eetbare paddenstoelen, komkommer, tomaat, paprika en avocado worden tot de groenten gerekend. Groente staat in de Schijf van Vijf.
De zwarte peperplant is een bloeiende wijnstok in de familie van Piperaceae. Het wordt gekweekt voor zijn fruit dat meestal wordt gedroogd en wordt gebruikt als smaakmaker en specerij. Een bekend voorbeeld is zwarte peper saus, dat vaak wordt geserveerd bij lekkere vleesgerechten.
Paprika is de gedroogde en gemalen vrucht van de capsicum annum plant, ook wel bekend als paprika. Meestal een zoete variëteit. Hoewel sommige vroege variëteiten en ook moderne varianten pittig zijn. Dus nee, het is geen groente .
Plantkundig gezien is komkommer fruit, tuinbouwkundig gezien is het een groente. Over het algemeen rekenen we komkommers tot de groenten, omdat we deze vruchten vaak eten als groente. In de supermarkt vinden we komkommers doorgaans op de groenteafdeling, niet bij het fruit.
De peper is lid van de Solanaceae familie. Andere bekende leden van deze familie zijn: de paprika, de zwarte nachtschade, de aardappel, de aubergine, de tomaat en de tomatillo. De Latijnse naam van de peper is Capsicum. Er zijn verschillende soorten pepers die variëren in heetheid, smaak en grootte.
Peper is een specerij die veel gebruikt wordt in de keuken vanwege de scherpe en pikante smaak. Het wordt gemaakt van de gedroogde bessen van de peperplant, die voornamelijk wordt verbouwd in India, Indonesië en Vietnam.
Spaanse peper, cayennepeper, chilipeper, paprika, het zijn allemaal producten van planten uit het geslacht Capsicum. Roze peper is ook afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. Het is een vrucht met een harde pit, een steenvrucht zoals een kers, maar dan veel kleiner, 4-5 millimeter.
Chilipepers, ook wel gespeld als chile of chilli (van het klassieke Nahuatl chīlli [ˈt͡ʃiːlːi]), zijn variëteiten van de bessenvruchten van planten uit het geslacht Capsicum, die behoren tot de nachtschadefamilie Solanaceae en die worden gekweekt vanwege hun scherpte.
De Jalapeño peper is een licht pittige peper, die veel wordt gebruikt in de Mexicaanse keuken. De peper dankt zijn naam aan het Mexicaanse stad Xalapa (Jalapa).
Paprika's. Paprika's, chilipepers en andere soorten zijn eigenlijk vruchten, ze worden botanisch geclassificeerd als bessen en hun zaden zijn omgeven door vlezige weefsels.
Tomaten. Avocado's. Courgettes. Paprika's. Zomerpompoen en Winterpompoen .
Groene paprika's of paprika's (Capsicum annuum) worden over het algemeen beschouwd als groenten, hoewel ze technisch gezien een soort fruit zijn ( 1 ). Paprika's hebben dikke wanden, zijn klokvormig en komen in verschillende kleuren voor, waaronder rood, geel en paars.
Er is geen voorkeur voor groenten of groentes; beide vormen zijn goed. Als verzamelbegrip is groente goed te vergelijken met het woord fruit. In de telbare betekenis is groente vergelijkbaar met vrucht, en het meervoud groenten/groentes dus met vruchten.
Pepers. De hete pepertjes die onze favoriete gerechten lekker pittig maken, komen net zoals paprika's en tomaten van planten van het geslacht Capsicum. Dit zijn ingrediënten die wij zien als groente, maar wel zaden bevatten.
In peper zit ook capsaïcine, een stofje dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor een gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper staat ook bekend als goede helper bij een verkeerd cholesterolgehalte.
“Capsaïcine, de belangrijkste stof in hete pepers die verantwoordelijk is voor de scherpe smaak, heeft veel potentiële gezondheidsvoordelen. Denk bijvoorbeeld aan ontstekingsremmende, antioxidante, kankerbestrijdende en bloedglucoseregulerende eigenschappen.” Het eten van hete pepers is dus best gezond.
Vruchtgroenten zijn groenten waarvan, in tegenstelling tot de meeste andere groenten, de vruchten worden gegeten. De bekendste en meest gegeten soorten zijn tomaten, aubergines, courgetten, komkommers, paprika's en pompoenen.
Wist je dat olijven vruchten zijn? Een olijf is geen groente, maar wel een fruitsoort. De olijfboom is een prachtige boom en hij levert je bovendien ook nog eens heerlijke vruchten op.
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde 'vruchtgroente'.