Vuil, stof en bacteriën Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
“Er kan van alles nog op zitten, zoals stof. Ook kunnen op fruit en groenten bacteriën en virussen zitten, zoals salmonella. Dat komt gelukkig niet vaak voor, maar dat is een reden je appel altijd te wassen, dan kun je die er grotendeels af wassen. Dat maakt de kans kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.”
De waslaag dient voor het kwaliteitsbehoud van groenten en fruit. Ze beschermt hen tegen wind, regen en schade door groei van schimmels of bacteriën. De waslaag is dun en hard bij jonge appels. Hoe langer ze bewaard worden, hoe meer de schil een stof gaat afgeven die ervoor zorgt dat de waslaag vloeibaarder wordt.
Czerwony zei dat de meest voorkomende bacteriën op fruit en groenten salmonella, E. coli en listeria zijn – die je allemaal erg ziek kunnen maken. Veelvoorkomende symptomen zijn misselijkheid, braken en diarree .
Uit een onderzoek3 in het Journal of Agricultural and Food Chemistry bleek dat het schoonmaken van appels met baking soda de fungicide met 80 procent en de insecticide met 96 procent verminderde . Als u echter geen baking soda meer hebt, is azijn een geweldig alternatief voor baking soda om appels schoon te maken.
Houd het fruit of de groente onder stromend water in een zeef. Dit verwijdert meer pesticiden dan het onderdompelen van de producten. De FDA raadt af om fruit en groenten te wassen met zeep, wasmiddel of commerciële productenreiniger . Het is niet bewezen dat ze effectiever zijn dan alleen water.
Appelschil bevat niet alleen meer polyfenolen dan het vruchtvlees, maar bevat waarschijnlijk ook resten van pesticiden . De huidige studie had als doel om de inhoud van bepaalde micronutriënten en resten van pesticiden in geschilde en ongeschilde appels te vergelijken.
Eet de appel in zijn geheel op.
Als er een steeltje in de appel zit, draai het er dan af en gooi het weg . Het is gebruikelijk om helemaal tot aan de harde, plastic-achtige kern van de appel te eten, met zijn kleine groepje zaden, en het dan weg te gooien.
Controleer appels om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van verontreinigingen zoals aarde of vogelpoep, die ziekteverwekkende micro-organismen kunnen overbrengen. Eet nooit appels die op de grond zijn gevallen, omdat deze gemakkelijk besmet kunnen raken met schadelijke bacteriën .
Er zijn twee belangrijke risico's als u fruit en groenten niet wast: pesticiden en bacteriële besmetting . Voedingsmiddelen zoals tomaten, sla, spinazie en meloen zijn vatbaarder voor het bevatten van door voedsel overgedragen bacteriën die ziektes veroorzaken. Producten worden voortdurend blootgesteld aan externe elementen die bacteriën overbrengen.
Voor een grondigere reiniging kunt u de appels wassen met koud water en een snufje zuiveringszout .
Leg de appel met schil in een bak water met één theelepel baking soda (zuiveringszout) en laat het een klein kwartiertje weken. Spoel de appel daarna goed na met water. Dat haalt alle pesticiden weg. Dit werkt ook voor peren.
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
'Mandarijnen, sinaasappels, druiven en aardbeien waren het meest vervuild; kiwi's het minst', aldus een telling van Foodwatch in 2021. Vroege Vogels berichtte dat er zowel bij appels, sinaasappels als op tafeldruiven een te hoge concentratie van één of meer bestrijdingsmiddelen werd aangetroffen.
Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die kersen eten voor het slapen gaan, beter en langer slapen! Daarnaast bevatten dadels typtofaan, wat ervoor zorgt dat u zich prettiger en bovendien slaperiger voelt. Tenslotte zorgt het eten van bananen, appels en kiwi's voor het slapen ook voor een positief effect.
2.Ze zijn goed voor je darmen
Als je een appel eet, smullen de gunstige bacteriën in je darmen mee. Appels bevatten namelijk pectine, een vezelsoort waar de goede darmbacteriën blij mee zijn. Maak je deze witlofsalade met appel klaar, dan doe je dat dus niet alleen voor je smaakpapillen.
Bacteriën groeien niet goed in zuur voedsel .
Het zuur voorkomt dat ze groeien, inclusief de bacteriën die botulisme veroorzaken. Zuurrijke voedingsmiddelen hebben een pH van niet meer dan 4,6. En raad eens? Bijna alle vruchten hebben van nature een pH-waarde lager dan die pH-waarde.
Risico's van het eten van verlopen appels
Appels zijn onderhevig aan een mycotoxine genaamd patuline, dat wordt geproduceerd door de Penicillium expansum-soort. Wanneer patuline in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, kan het misselijkheid en bloedende zweren veroorzaken en zelfs uw risico op kanker vergroten ( 6 , 7 ).
Appelzaden (en de zaden van verwante planten, zoals peren en kersen) bevatten amygdaline, een cyanogene glycoside die bestaat uit cyanide en suiker . Wanneer deze chemische stof in het spijsverteringsstelsel wordt gemetaboliseerd, wordt deze afgebroken tot het zeer giftige waterstofcyanide (HCN).
Appels kunnen een gezonde snack of ingrediënt zijn. Het is echter niet raadzaam om de pitten te eten, omdat ze kleine hoeveelheden van een chemische stof bevatten die cyanide produceert, wat zeer giftig is.
Je krijgt de meeste gezondheidsvoordelen van appels als je ze heel, rauw en ongeschild eet. Sap, cider en appelmoes zijn niet zo gezond omdat het koken en verwerken van appels waardevolle voedingsstoffen verwijdert.
De kern. Of uw verse producten nu van de boerenmarkt of uw lokale supermarkt komen, het is verstandig om fruit en groenten te wassen voordat u ze eet . Was producten onder stromend water en vermijd het gebruik van zeep of wasmiddel.
Het korte antwoord is nee, om een aantal redenen .
Onderzoek heeft aangetoond dat het door voedsel overgedragen micro-organisme Listeria Monocytogenes het meest voorkomt in de stengel en de voet van de appel. Er is ook een mogelijkheid dat er vogelpoep op de vrucht is gevallen, en soms is dit niet zichtbaar voor het menselijk oog.
Appelschillen leveren veel essentiële vitamines voor het lichaam: De schil van 1 appel bevat bijvoorbeeld ongeveer 8,4 mg vitamine C en 98 IE vitamine A. Als je appels eet en je schilt ze, dan neemt de hoeveelheid van deze vitamine af tot 6,4 mg vitamine C en 61 IE vitamine A.