“Fruit bevat van nature uit veel suiker", vervolgt Borgdorff. Als je dus heel veel fruit eet krijg je automatisch veel suiker binnen. Maar als je je gewoon houdt aan de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram per dag, dan is er niets aan de hand. Er zitten verder geen andere nadelen verbonden aan het eten van druiven.”
Hoeveel druiven mag je per dag eten? Volgens de Schijf van Vijf moeten volwassenen minimaal 2 porties fruit per dag eten. Daarbij telt een trosje druiven van 100 gram als één portie. Je mag er dus gerust 200 gram van eten.
De druif als superfruit. Een echte energiebom: ze leveren ongeveer 700 kcal per kilo, vooral in de vorm van suikers. Ondanks dit hoge energiegehalte, passen druiven perfect in een gezonde voeding. Ook wie op zijn lijn let, mag gerust een handjevol druiven eten.
Nee! Van fruit wordt je niet dik! Alle verhalen over dat je van bananen en druiven dik wordt zijn dus niet waar! Je komt alleen aan als je meer calorieën eet dan je verbruikt, dit heeft niks met fruit te maken.
Fruit is gezond, maar je kunt er beter niet onbeperkt in gaan eten. Ook fruit levert energie en (van nature) fruitsuikers. Ondanks dat het dus veel gezonde voedingsstoffen levert kan je er daarom beter niet onbeperkt in eten.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid fruit per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om dagelijks 250 g fruit of 2 stukken fruit te eten.
Als je alleen op fruit en groente zou leven, ga je waarschijnlijk spiermassa en kracht verliezen, zegt Amy Shapiro, een voedingsdeskundige uit New York. “Je kunt de eiwitten die je nodig hebt uit een plantaardig dieet halen, maar zonder granen wordt het moeilijk om regelmatig genoeg eiwitten binnen te krijgen.”
Als je dus heel veel fruit eet krijg je automatisch veel suiker binnen. Maar als je je gewoon houdt aan de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram per dag, dan is er niets aan de hand. Er zitten verder geen andere nadelen verbonden aan het eten van druiven.”
Als je naar de voedingsvezels en antioxidanten kijkt, steekt blauw er met kop en schouders bovenuit. Blauwe druiven bevatten 2,1 gram vezels tegenover 1,4 gram die witte druiven bevatten, en de hoge dosis anthocyanen – een soort antioxidant – is te danken aan de donkere kleur van de minivruchtjes.
Banaan en druiven zijn inderdaad typen fruit met wat meer suikers, bovendien bevatten ze weinig vitamine C. Daarentegen bevat een banaan meer kalium, zink, en vitamine B6 dan de meeste soorten fruit. Bovendien bevat een banaan de voedingsvezel inuline, dat een voedingsbodem is voor goede darmbacteriën.
Zijn druiven gezond? Druiven bevatten nauwelijks vitamine C. Ze leveren wel veel voedingsvezel en kalium. Voor fruit gelden veel algemene gezondheidsvoordelen.
Sommige mensen moeten ze echter beperken of vermijden. Baby's en kleine kinderen mogen geen hele druiven eten, omdat ze een verstikkingsgevaar vormen. Als uw kind jonger is dan 2 jaar, moet u de schil verwijderen en de druiven in vieren snijden. U moet het eten van druiven of druivenproducten vermijden als u een druivenallergie hebt.
Gemiddeld wordt een hoeveelheid van 20 gram druiven per kg lichaamsgewicht als giftig beschouwd. Bij rozijnen kan dit al vanaf 3 gram per kilogram lichaamsgewicht zijn. Ook voedingsmiddelen waarin druiven verwerkt zijn, zoals krentenbrood en rozijnencakes, kunnen dus problemen veroorzaken!
Als je dus heel veel fruit eet krijg je automatisch veel suiker binnen. Maar als je je gewoon houdt aan de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram per dag, dan is er niets aan de hand. Er zitten verder geen andere nadelen verbonden aan het eten van druiven.”
Last van constipatie? Een klein trosje rijpe druiven in de late middag en na de hoofdmaaltijd helpt je van je probleem af. De cellulosevezels in de schil hebben immers een regulerende invloed op je darmwerking.
Druiven zijn rijk aan vitamine A, C, B1, B2, P en de mineralen kalium, ijzer en mangaan. Daarnaast beschikt de druif over resveratrol. Deze zijn zeer nuttig bij anti-aging en detoxing. Naast dat druiven de huid ontgiften beschermt het de huid tegen uv-stralen.
Een gemiddelde appel, banaan, sinaasappel of peer wegen ongeveer 100 gram en kun je dus rekenen als 1 stuk fruit. Andere soorten fruit zoals mandarijnen, kiwi's, pruimen, druiven en bessen wegen minder. Voor mandarijnen, kiwi's en pruimen kun je als vuistregel aanhouden dat twee stuks ongeveer 100 gram zijn.
Druiven. Druiven bevatten veel suiker en kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken als ze op een lege maag worden geconsumeerd . De suiker in druiven kan pieken in insulineniveaus en zelfs spijsverteringsproblemen veroorzaken.
Een portie voor volwassenen is 80 g (ongeveer 3 oz) vers, bevroren of ingeblikt fruit of groente. Voor gedroogd fruit of groente is het 30 g - of 150 ml als je sap drinkt. Een goede richtlijn is dat een portie ongeveer een handvol is. Twee pruimen, mandarijnen of kiwi's; acht aardbeien; 12 druiven ; 14 kersen.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Nacht. “Wil je toch fruit eten na het avondeten, ga dan voor vruchten met 'slaapverwekkende' eigenschappen. Kersen en kiwi's bijvoorbeeld hebben een hoog melatoninegehalte en kunnen ervoor zorgen dat je snel in een diepe slaap valt.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Fruit bevat fructose, een type suiker dat enkel en alleen verwerkt wordt door de lever. Een inname van teveel fructose in een korte tijd kan schadelijk zijn. Dit omdat de lever het omzet naar vet en het vervolgens opslaat. Het omzetten van veel fructose naar vet kan zo een leververvetting opleveren.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).