De tip van veel oma's: warme melk. In melk zitten kalmerende stoffen. Daarnaast heeft ook het rustig drinken van warme melk een rustgevend effect en helpt het in slaap vallen. Kruidenthee, vooral met kamille, valeriaan of munt, draagt bij aan een fijne nacht.
Water zorgt ervoor dat je lichaam in balans blijft. Dit helpt je lichaam ontspannen en zorgt voor een uitgerust gevoel de volgende ochtend. Naast 'gewoon' water kun je ook kokoswater drinken. Het water van de kokosnoot zit boordevol kalium en laat kalium nou een belangrijke rol spelen in je slaap- en waakritme!
Kamille en valeriaan zijn populaire theesoorten die mensen voor het slapengaan drinken, maar andere stoffen kunnen ook helpen. Denk bijvoorbeeld aan amandelmelk en kersensap . Hoewel sommige dranken tryptofaan of melatonine bevatten, waarvan bekend is dat ze de slaap verbeteren, weten onderzoekers niet hoe andere dranken mensen helpen in slaap te vallen.
Cafeïne vinden we in koffie en cola, maar soms ook in thee (theïne). Cafeïne zorgt ervoor dat u alert en wakker blijft. Als u te veel koffie drinkt overdag of na 17 uur nog een kopje drinkt, dan hebt u de neiging om langer wakker te blijven, minder snel in slaap te vallen en minder vast te slapen.
Lavendelthee : Het is geen geheim dat lavendel kalmerende en rustgevende effecten heeft, en een studie5 laat zien dat lavendelthee niet alleen de slaapkwaliteit kan verbeteren, maar ook minder vermoeid kan maken. Passiebloemthee: Hoewel er beperkt onderzoek is gedaan, wordt passiebloemthee gebruikt om de slaaptijd te verbeteren.
Dat gezegd hebbende, als je een halve fles Scotch drinkt voor het slapengaan, dan zal dat natuurlijk je slaap verstoren. Het kan ook duiden op een breder probleem. Daarentegen heeft een kleine sherry of een slokje whisky voor het slapengaan nog nooit iemand kwaad gedaan en het kan vaak de perfecte afsluiting zijn van een heerlijke avond .
Alcohol, koffie, thee, energiedrankjes en frisdrank kunnen de slaap beïnvloeden en moeten worden vermeden of met voorzichtigheid worden gebruikt tijdens het reizen. Als u besluit om een van deze dranken te drinken, denk dan na over de hoeveelheid en het tijdstip van consumptie.
Valeriaan. Valeriaan is een uitstekend slaapmiddel, vooral bij geestelijke overspanning. Het zorgt ervoor dat je sneller kunt inslapen, zonder je suf te maken of je concentratievermogen aan te tasten. Gebruik best een gestandaardiseerd droog extract.
Ontspan met een warm, rustgevend drankje
Drink in goede slaap met deze kalmerende brouwsels: Kruidenthee, met name kamille en pepermunt , kan de geest en het lichaam ontspannen ter voorbereiding op de slaap. Warme melk met honing werkt als een natuurlijk kalmeringsmiddel.
Van alle slaapmiddelen is melatonine het meest onschuldig.
Voorbeelden zijn brotizolam, flunitrazepam, loprazolam, midazolam, temazepam, zolpidem en zopiclon. Slaapmiddelen kunt u het beste alleen af en toe gebruiken en niet gedurende lange tijd achter elkaar.
Drink vanaf 4 tot 6 uur voor het slapen gaan geen alcohol. Alcohol heeft een verstorende werking op de slaap. Drink vanaf 4 tot 6 uur voor het slapen gaan geen zwarte thee, koffie, cola, energiedrankjes en eet geen chocola. Deze dranken/voedingsmiddelen bevatten cafeïne en kunnen het inslapen moeilijker maken.
Cafeïne consumeren
Eten en drinken zoals koffie, thee, frisdrank, energiedrankjes en chocolade bevatten verschillende hoeveelheden cafeïne. De reden dat cafeïne je alert kan houden, is dat het adenosinereceptoren in je hersenen blokkeert. Dit vermindert op zijn beurt het signaal waardoor je je slaperig voelt.
“Het grootste nadeel van water drinken voor het slapen is dat we er waarschijnlijk midden in de nacht wakker van worden. Dit kan slaapstoornissen veroorzaken, wat gevolgen kan hebben voor onze gezondheid en levensstijl.”
Wijn, bier of sterke drank drinken overdag kan ervoor zorgen dat u zich slaperig of lusteloos voelt. Als u de nacht ervoor niet goed hebt geslapen, kan zelfs één drankje u slaperig maken, vooral als u drinkt op een van uw gebruikelijke momenten met weinig energie, bijvoorbeeld halverwege de middag of laat in de avond.
Iemand die heeft gedronken kan sneller in slaap vallen vanwege de dempende werking van alcohol. Hierdoor wordt vaak gedacht dat alcohol een goed slaapmutsje is. De slaap is echter minder diep en vaak onrustig. Sommige mensen worden ook eerder wakker wanneer ze alcohol gedronken hebben.
Als algemene regel geldt dat je de laatste twee uur voor het slapengaan minder dan een glas water moet drinken als het moet. En drink kleine slokjes. Dit geldt ook voor andere slokjes 's avonds laat. Probeer vloeistoffen zoals alcohol, sap en thee te vermijden in de laatste twee uur voordat je hoofd het kussen raakt.
Het drinken van 2 kopjes kersensap per dag 's avonds kan uw melatoninegehalte verhogen en uw algehele slaap verbeteren. Grapefruitsap: Het drinken van een glas grapefruitsap voor het slapengaan helpt bij het reguleren van de insulinesecretie in uw lichaam.
Drink bij het opstaan meteen 1 groot glas water. Dit hydrateert je lichaam opnieuw na een lange periode zonder drinken. Het maakt ook je spijsvertering wakker en verdunt de toxines - giftige stoffen - die zich in de nacht hebben opgehoopt. Om rustig wakker te worden, is het goed om water op kamertemperatuur te drinken.
Ook al helpt paracetamol op zichzelf niet om beter te slapen, valt men toch sneller in slaap.” Daarnaast kan de pijnstillende werking ervan bij degenen die met pijn kampen inderdaad wel degelijk helpen om beter in slaap te komen.
Melatonine : Melatonine wordt beschouwd als een van de veiligste slaapmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn, met weinig bijwerkingen. Een voorgeschreven medicijn genaamd ramelteon is ontworpen om de effecten van melatonine na te bootsen. Net als melatonine wordt het niet beschouwd als verslavend en het beïnvloedt het evenwicht niet.