Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei. Drink niet te veel melk. In eerste instantie kan melk de klachten iets verlichten.
Sterk bewerkt eten zoals koek, snoep, chips zijn niet goed voor je spijsvertering en microbioom. Door sterk bewerkte producten te eten voed je de 'schadelijke' bacteriën in je microbioom. Daardoor nemen ze toe in aantal en ontstaat er minder ruimte voor goede bacteriën.
Buikpijn komt vaak door te vet eten, een virus (buikgriep), verstopping in de buik, stress of ongesteld zijn. Meestal gaat buikpijn vanzelf over binnen een paar dagen. Dit kan helpen: Eet gezond, met veel vezels (fruit, groente, volkorenbrood)
Tip #3: Vermijd prikkelende voedingsmiddelen
Bepaalde voedingsmiddelen verergeren je prikkelbare darm symptomen. Vermijd ze dan ook zoveel mogelijk óf compleet in periodes van heftige klachten. We hebben het dan over pittig of sterk gekruid eten, slechte suikers, verzadigde vetzuren en transvetten, alcohol en koffie.
Eet regelmatig (liefst biologisch/onbespoten voeding en veel groene bladgroente), drink veel water, vermijd alcohol en tabak, eet zo min mogelijk bewerkt voedsel. Deze stappen kunnen positief bijdragen. Mocht je toch nog klachten houden dan kan een dieet uitkomst bieden.
Producten vermijdt die extra gasvorming geven zoals koolzuurhoudende frisdranken, bier, light-producten, peulvruchten, koolsoorten, ui, prei, paprika, rauwkost en knoflook. Fruit is natuurlijk gezond en het bevat veel belangrijke voedingsstoffen. Het eten van erg veel fruit kan winderigheid veroorzaken.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen. De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
Buikkrampen kunnen een symptoom zijn van een onderliggende aandoening, zoals de ziekte van Crohn, het prikkelbaredarmsyndroom, nier- of galstenen, blindedarmontsteking, blaasontsteking of ontsteking van de dikke darm, darmkanker … Raadpleeg altijd je huisarts bij volgende bijkomende symptomen: koorts.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Vloeibare voeding en dranken blijven zo'n 1-2 uur in de maag, terwijl vaster voedsel er gemiddeld 3 uur over doet voordat het verder gaat naar de dunne darm. In de dunne darm blijft voedsel gemiddeld 4-8 uur. Dan komt het in de dikke darm waar het voedsel het langst blijft: gemiddeld zo'n 35 uur.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
In de huisartsenpraktijk is bij acute buikpijn meestal sprake van maagklachten, gastro-enteritis, prikkelbaredarmsyndroom, obstipatie, buikwandpijn of urineweginfecties. Bij de diagnostiek van acute buikpijn staan anamnese en lichamelijk onderzoek centraal.
PDS kenmerkt zich door buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid door gasvorming. Mensen met PDS ervaren vaak diarree of juist verstopping. Een poeppatroon waarbij diarree en verstopping elkaar afwisselen komt ook voor. Pijn in de buik staat op de voorgrond bij PDS.
Als u te grote porties in een keer eet, teveel drinkt bij een maaltijd en/of te snel eet kunnen een of meer van onderstaande klachten optreden: misselijkheid. buikpijn. darmkrampen.
Een lage bloeddruk na het eten wordt ook wel postprandiale hypotensie genoemd. Om een maaltijd goed te kunnen verteren gaat er kort na het eten meer bloed naar de maag en darmen. Zodoende gaat er minder bloed naar het hoofd, waardoor u duizeligheid kan ervaren.
Het eten van vezelrijke voeding, ervoor zorgen dat je veel water drinkt en regelmatig aan lichaamsbeweging doet, kan je helpen en ervoor zorgen dat je minder snel last van winderigheid krijgt.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.