Vitamine B (vooral vitamine B1, B2, B6, B12 en foliumzuur) helpen oogziekten voorkomen. Ook ondersteunt vitamine B de werking van de oogspieren. Een tekort aan vitamine B kan zorgen voor gevoeligheid voor licht, oogontsteking en in het ergste geval een verhoogd risico op verlamming van de oogspieren.
Maar wat is goede voeding voor de ogen? Allereerst vette vis. Het is verstandig om twee keer per week bijvoorbeeld makreel, zalm, tonijn of sardientjes te eten. Daarnaast is het goed om iedere dag 200 gram fruit en 200 gram groente te eten.
Je kunt weer scherp zien door het dragen van een bril of contactlenzen. Het compleet verhelpen is alleen mogelijk door een laserbehandeling te ondergaan.
Voldoende zink zorgt voor een goede conditie van het oog, helpt het oog scherp te blijven zien en is van belang voor het functioneren van het oog. Zink kan je vinden in rood vlees, schaaldieren, eieren, soja, gevogelte, vis etc. Vitamine B2 speelt een grote rol in de zuurstofvoorziening van het oog.
Vitamine A is essentieel voor goed zicht. Het is een onderdeel van het proteïne rhodopsine, dat het oog in staat stelt om te zien bij weinig licht.
Ogen. Magnesium helpt de ogen ontspannen, net zoals het helpt bij een normale spierwerking. Wanneer je ogen scherpstellen gebeurt dit met behulp van talloze kleine spiertjes. Merk je dat je zicht minder is dan normaal, dan kan een magnesiumtekort hier mogelijk aan ten grondslag liggen.
Houd droge ogen op afstand, en verbeter uw gezichtsvermogen door het gebruik van een luchtbevochtiger, de temperatuur aangenaam te houden en rook en andere verontreinigers te mijden. Wees slim! Ga regelmatig naar uw oogarts en zorg goed voor uw ogen zodat ze gezond blijven.
Er loopt niet één bloedvat in het oog, maar meerdere kleine aders en slagaders. Via het bloed dat door deze bloedvaten loopt, krijgt het oog zuurstof en voedingsstoffen om goed te kunnen werken. We kunnen verschillende soorten bloedvaten in het oog onderscheiden.
Vitamine-C voor ogen
Die is te vinden in fruit, zoals sinaasappels, kiwi's en aardbeien, en in groenten, zoals broccoli, sareptamosterd en paprika. Naast bron van antioxidanten helpt het ook om staar te vertragen en ze geven de benodigde oogvitaminen tegen maculadegeneratie.
Ogen kunnen in de loop van tijd veranderen. Dat kan komen door vervorming van de ooglens of van het oog. Verandering van ogen is vrij normaal, eens in de 2-3 jaar. Vaak veranderen de ogen in de leeftijd rond 40 - 45 jaar naar meer + sterkte (minder min of meer plus).
Deze omvatten vitamine A, vitamine C, vitamine E, omega-3, zink en luteïne en zeaxanthine . Studies hebben aangetoond dat deze vitamines en voedingsstoffen kunnen helpen uw ogen te beschermen en zelfs het proces van leeftijdsgebonden oogziekten kunnen vertragen. Hoewel deze supplementen geen genezing zijn, ondersteunen ze de gezondheid van de ogen.
Vitamine D
De zon zorgt ervoor dat je lichaam deze vitamine aanmaakt. Uit onderzoek blijkt dat vitamine D beschermt tegen ontstekingen. Ook zorgt het voor een gezond netvlies, waarvoor oogaandoeningen zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie wordt voorkomen.
“Je kunt de vitamines die je nodig hebt via je voeding binnenkrijgen. En er is weinig bewijs dat vitaminesupplementen in verband staan met een verbeterde gezondheid van de ogen .” Er is één uitzondering voor een specifieke oogaandoening: leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD).
Dit kan ook verband houden met het dieet - een gebrek aan vitamine A, B12 en D kan waarschijnlijk bijdragen aan droge ogen.
'Te veel magnesium slikken kan leiden tot diarree en andere darmklachten, waardoor je juist allerlei voedingsstoffen minder goed opneemt. Maar die klachten treden pas op bij hoge inname. Extra magnesium slikken kan dus niet snel kwaad, maar wees wel voorzichtig met de hoeveelheid.
Ernstig visueel verlies en wettelijke blindheid , die kunnen worden veroorzaakt door de geïnduceerde hyperexcitabiliteit en toxiciteit van de NMDA-receptoren, zijn waargenomen bij Mg-deficiënte (Mg-D) patiënten (12). De fysiologische veranderingen en laesies in de visuele route van Mg-D-dieren en -patiënten blijven echter slecht begrepen.
Vitamine B1-tekort veroorzaakt toxische optische neuropathie en kan wazig zicht veroorzaken. Vitamine B2-, B3- en B6-tekorten leiden tot ooginfecties en droge ogen. Vitamine B12-tekort kan netvliesbloedingen en zenuwweefselschade veroorzaken en kan leiden tot permanent verlies van het gezichtsvermogen.
Vitamine A (in vet oplosbaar ): Te veel kan hypervitaminose A veroorzaken, symptomen hiervan kunnen zijn: wazig zien, botpijn, verminderde eetlust, leverziekte, hoge calciumwaarden en osteoporose.
Vitamines A, C en E zijn de meest effectieve vitaminen om het risico op maculadegeneratie te verminderen [13]. Echter, alleen vitamine A speelt een essentiële rol in de menselijke retinale pigmentepitheelcellen, terwijl bekend is dat vitamine C en E als antioxidanten werken.
Neem altijd contact op met de huisarts in het geval van plotseling wazig of slecht zien. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat het wordt veroorzaakt door een netvliesloslating. Je huisarts onderzoekt wat de oorzaak van het plotselinge slecht zicht is en stelt indien nodig een behandelplan op.
Er zijn vier voedingsstoffen welke goed zijn om uw ogen in de juiste conditie te houden. Dit zijn antioxidanten, carotenoïden, omega-3 en mineralen. Antioxidanten vind je in vitamine A, C en E. Deze helpen bij het gezond houden van de cellen en het weefsel van het oog en gaan AMD tegen.
Plotseling wazig zien kan ontstaan door een netvliesloslating, een bloeding in het glasvocht of een afsluiting van een bloedvat in het oog (een oogader of een oogslagader). Inwendige oogontsteking > Ook bij een inwendige oogontsteking (uveïtis) kunt u wazig gaan zien.