Om dit te voorkomen, kun je het gesneden witloof best zo snel mogelijk mengen met wat versgeperst citroensap, limoensap of sinaasappelsap. Het zuur uit deze vruchten zorgt ervoor dat het witloof niet verkleurt.
Besprenkel het witloof met een beetje citroensap om de witte kleur te behouden.
Dan kun je de groente al een dag van tevoren koken. Laat de stronkjes witlof goed uitlekken en wanneer ze zijn afgekoeld, zet je ze in de koelkast. Zo kun je ze de volgende dag direct verwerken in een lekker gerecht.
Was het witloof en snij doormidden, snij er een stukje van de onderkant af, snij ze fijn. Als je dit op voorhand al wil klaarmaken kan je het witloof snijden en dan spoelen, en goed uitlekken, zo gaat het niet verkleuren, meng dan à la minute de mayo en de rest erbij. Anders wordt het witloof te slap.
Witloof schoonmaken en blancheren
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en dompel de stukken een tweetal minuten onder. Nu goed spoelen onder koud water, droogdeppen en het witloof is klaar voor de diepvries.
Om groenten te blancheren, dompel je de groenten enkele minuten in een pan met kokend water, en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door ze hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces.
Stap voor stap blancheren
Breng een pan met water aan de kook. Kook de groente of het fruit kort in het water. Meestal tussen de 1-3 minuten, afhankelijk van de groente- of fruitsoort, grootte van de stukken en gewenste zachtheid.
Het blijft dan 5 tot 8 dagen houdbaar. Daarnaast heb je vast ook al meegemaakt dat het witloof dat je voor je slaatje gesneden had, helemaal bruin verkleurd was tegen etenstijd. Dat komt doordat gesneden witloof snel oxideert, net als bijvoorbeeld een appel.
- De meeste groenten en kruiden kunnen van tevoren worden schoongemaakt, gewassen, gesneden of gehakt. - Harde groenten zoals spruitjes, bleekselderij, boontjes en paprika kunnen al worden geblancheerd : 2-3 minuten in ruim kokend water met wat zout.
Witlof is super gezond!
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
Witlof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren. Rauwe witlof kun je ook invriezen. Blancheer (= kort verhitten) de groente 2-5 minuten kort voor invriezen. Je kunt de groente dan tot 1 jaar in de diepvries bewaren.
Hoe moet je witlof schoonmaken? Was het stronkje met de punt naar beneden. Verwijder daarna de buitenste bruine bladeren als die er zijn. Snij het onderste deel van de stronk af.
Nitraatrijke groenten: beter niet vaak opnieuw opwarmen
Op zich kan je deze groenten gerust opnieuw opwarmen, maar doe het niet systematisch. Als je het toch doet, zorg dat de restjes eerst goed zijn afgekoeld. En was de groente aanvankelijk zo goed mogelijk, zodat zoveel mogelijk bacteriën weg zijn.
Maak het witloof wat minder bitter
Snijd onderaan de kern het kegeltje uit de stronk. Je kan de bittere smaak van witloof ook verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen. Witloof karamelliseren met wat honing is een goede manier om witloof te introduceren bij je kinderen.
Wil je sperziebonen van tevoren schoonmaken voor gebruik op een later moment? Dan kun je ervoor kiezen om ze na het schoonmaken in water te bewaren. Plaats de schoongemaakte bonen in een kom met koud water en zet ze in de koelkast. Op deze manier blijven de sperziebonen vers en knapperig tot je ze gaat gebruiken.
Voor alle groenten- en fruitsoorten geldt: op het moment het moment dat het gesneden is, moet het in de koelkast worden bewaard. Dit is vanwege de voedselveiligheid en om bederf te voorkomen. Daarnaast kun je het beste een afgesloten bakje gebruiken, zodat er geen zuurstof bij kan komen.
Meal prepping: Snij de komkommer op voorhand en ook de radijsjes kunnen al in plakjes gesneden worden.
Witlof word snel bruin als je deze gaat snijden of schoonmaken. Dit kun je voorkomen door aan het kookvocht wat citroensap toe te voegen. Ook kan een dressing door een witlofsalade voorkomen dat de witlof kleurt. Gebruik dus een “zuurtje”tegen het verkleuren zoals een scheutje azijn of citroensap.
Doe het (fijn)gesneden witloof in een kom en knijp er wat limoen- of citroensap over. Leg meteen een laagje plasticfolie rechtstreeks op het witloof (niet op de randen van de kom) en druk het goed aan zodat het witloof helemaal luchtdicht zit ingepakt. Bewaar het op een koele en donkere plaats.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Tip: voeg aan het koude water een theelepel zout toe, zodat de smaak van de groenten in tact blijft.
De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven. Kies ook voor luchtdichte doosjes om ijsbrand te voorkomen. Groenten blijven in de diepvriezer 6 à 12 maanden goed.
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.