Verdeel de soep in kleine portie en laat deze snel afkoelen. Bijvoorbeeld door de bakjes in een grote bak met koud water te zetten. Zet de bakjes vervolgens in de koelkast om verder af te koelen tot maximaal 7 °C. Zo kun je de soep 2-3 dagen bewaren.
Beoordeel je soep altijd even voordat je deze gaat eten. Ruikt de soep zuur? Ziet het er onaantrekkelijk uit? Dan is het waarschijnlijk niet meer goed.
SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Voorkom dat je erwtensoep zuur wordt:
Je wilt natuurlijk ook niet dat de soep aanbrandt, en zo'n pan past lang niet altijd in de koelkast. Afkoelen: wij zetten de soep altijd in de (afgesloten!) schuur, op een grote pollepel en met een schone theedoek als deksel. Vergeet niet regelmatig te roeren!
Verdeel de soep in kleine portie en laat deze snel afkoelen. Bijvoorbeeld door de bakjes in een grote bak met koud water te zetten. Zet de bakjes vervolgens in de koelkast om verder af te koelen tot maximaal 7 °C. Zo kun je de soep 2-3 dagen bewaren.
Dit komt doordat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 54°C .
U kunt de dikte van de soep aanpassen door er een beetje water aan toe te voegen om de soep dunner te maken of door er met een lepel bouillon uit te scheppen om de soep dikker te maken.
Zo doe je dat: Spoel je peulvruchten en spliterwten grondig af voordat je ze gebruikt . Dit helpt om de suikers aan de buitenkant van de boon te verminderen die een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken. Als je extra tijd hebt, kun je je spliterwten een nacht in water laten weken, wat de verteerbaarheid zal blijven ondersteunen.
Traditiegetrouw wordt erwtensoep geserveerd met een snee roggebrood, die is belegd met Zeeuws spek of katenspek. Dat maakt het helemaal tot een voedzame en gezonde maaltijd. Roggebrood bevat namelijk 8,2 gram vezels per honderd gram.
Voor de beste veiligheid en kwaliteit, plan om gekoelde soep binnen 3 tot 4 dagen te eten of in te vriezen. En vermijd het om soep langer dan TWEE uur op kamertemperatuur te laten staan. Zet een grote pan hete soep niet direct in de koelkast.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Spliterwtensoep kan ongeveer een week in de koelkast bewaard worden, of tot drie maanden ingevroren. Om in te vriezen, laat de soep volledig afkoelen en doe hem dan in diepvriescontainers of -zakken. Laat de soep een nacht ontdooien in de koelkast, of verwarm de bevroren soep voorzichtig in een pan op laag vuur op het fornuis.
Deze laag is namelijk opgebouwd uit vetten uit het vlees in de soep en overige overbodigheden. Hierom moet je je soep afschuimen en wel snel ook. Wacht je namelijk te lang met afschuimen van de soep, dan zakken de stukjes weer naar beneden en veroorzaken ze een bittere smaak.
Volgens Ineke Hoeksema zorg je dat je erwtensoep de goede dikte krijgt door je bouillon niet in één keer toe te voegen. ,,Wanneer je alles er in één keer in gooit kan je soep heel waterig worden. Als je het stap voor stap toevoegt, kun je zelf bepalen hoe dik de snert zal worden.”
Je buik kan van streek raken door (te veel) peulvruchten (in één keer) te eten. Peulvruchten zitten namelijk bomvol vezels, waar je darmen aan moeten wennen. Vooral als je peulvruchten combineert met veel groenten of andere vezelbronnen kan je buik van slag raken.
Buikkramp bij erwtensoep
Wat ik spijtig genoeg wel altijd heb na het eten van erwtensoep is enorme darmkrampen. Online zag ik dat ik niet de enige ben: peulvruchten bevatten namelijk een stofje waar niet iedereen goed tegen kan. Het resultaat: krampen en zelfs winderigheid.
Erwtensoep is een veelzijdige, voedzame en makkelijk te maken maaltijd die perfect is voor CER Bariatrics-patiënten. Het hoge vezel- en eiwitgehalte en de milde aard ervan voor het spijsverteringsstelsel maken het een ideale keuze voor postoperatief herstel .
Laat het langer koken
Soms moet soep gewoon langer sudderen om de perfecte consistentie te bereiken. Controleer of de groenten zacht zijn en proef dan de bouillon. Als de soep wat waterig smaakt, geef hem dan meer tijd. Als de bouillon goed gekruid en smaakvol is, gebruik dan een van de onderstaande methoden.
Ga voor bloem of maïszetmeel
Dat trucje kun je ook gebruiken als je soep te dun blijkt. Meng 1 el bloem of maïzena met 3 el soep in een apart kommetje, en voeg dat mengsel opnieuw toe aan je soep. Breng zachtjes aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
Update: Als je de soep te lang kookt, wordt hij nog dikker dan normaal ! En krijgt hij een beetje een olijfkleurige kleur. Maar hij smaakt nog steeds lekker!"
Dus ja: gooi die soep die een nacht heeft gestaan weg. Nu, op de vraag of koken deze beestjes doodt -- dat is misschien technisch gezien waar, maar er zit een groot voorbehoud aan vast. Om helemaal veilig te zijn, moet je de soep 10 minuten flink koken.
De meeste soepen zijn 2 tot 3 dagen houdbaar bij een temperatuur van ongeveer 4 graden. De koelkast is dus een geschikte plek. Bent u niet van plan de soep in 2 dagen op te maken, dan kunt deze beter in de vriezer bewaren. Dan is het tot wel 3 maanden houdbaar.
Voeg een extra 1 tl (4,8 g) baking soda toe aan je soep als deze nog steeds zuur is . Roer de baking soda door je soep en wacht nogmaals tot het poeder gaat bubbelen en bezinken. Proef de soep opnieuw om te zien of de smaak beter is. Als dat niet zo is, blijf dan baking soda toevoegen in 1 tl (4,8 g) aan je soep.