Veel mensen vinden Franse en Belgische mayonaise lekker en nemen van vakantie een pot mee. Als je in Nederland een pot zonder suiker wil kopen moet je goed zoeken. Slechts in één van de tien potten mayonaise zit geen suiker en dat is de Belze Majoneis. Die is inderdaad gemaakt volgens Belgisch recept.
Aan de Yogonaise en de fritessaus wordt echter veel suiker toegevoegd, resp. 1,4 tot 2 gr. per eetlepel, dat maakt dan de Mayonaise weer een betere keuze. Conclusie: Wanneer gekeken wordt naar aantal calorieën, is yogonaise de beste keuze omdat deze het minste aantal calorieën en vet bevat.
De winnaar van onze mayonaisetest is Hellmann's met een score van 8,4 op 10. De tweede plaats werd weggekaapt door Carrefour en Vandemoortele met een gedeelde score van 7,5/10. Op de derde plaats staan Boni en Bertolli, beide met 7/10.
Canola-olie, avocado-olie en olijfolie mayonaise zijn beschikbaar als "gezondere" opties. Beide bevatten meer hart-gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten, maar de calorieën zijn hetzelfde. Bovendien combineren versies op basis van olijfolie vaak olijfolie met andere plantaardige oliën, zodat de smaak niet te overheersend is.
De beste mayonaise maak je zelf
toegevoegd zout en suiker, wat in hoge mate slecht is voor de gezondheid. Door zelf mayonaise maken kun je deze toevoegingen vermijden. Kies daarbij wel een mosterd met weinig zout of gebruik mosterdzaadjes.
Duke's Light Mayonnaise heeft dezelfde geweldige smaak en romige textuur als Duke's Real Mayonnaise, maar met de helft van de calorieën en het vet. Vanaf februari 2021 bevat Duke's Light Mayonnaise geen toegevoegde suikers, net als onze echte en andere gearomatiseerde mayo's.
De magerste is Friteslijn van Remia, met slechts 4% olie levert deze variant maar 15 KCal. Per eetlepel. De vetste mayo is de suikervrije variant van het Albert Hein huismerk.
Jean Bâton Biologische Mayonaise maken we van 100% biologische ingrediënten, zonder toevoegingen of conserveermiddelen. En zonder suiker, lekker friszuur van smaak.
Eet je liever helemaal geen mayonaise, dan kun je deze op twee manieren vervangen in je yoghurtdressing: door mosterd of door olijfolie. Je zult ook recepten voor yoghurtdressing vinden waarbij de lepel mayonaise vervangen is door een lepeltje mosterd. Als je van de smaak houdt is dat een slim idee.
Het vet van mayonaise, minimaal 70%, komt grotendeels uit plantaardige olie en bestaat voornamelijk uit de gezonde, onverzadigde soort, die gunstig is voor je cholesterol.
Het beste is dat deze eierloze versie van mayo veel gezonder is dan zijn tegenhanger . Volgens Dr. Priyanka Rohatgi, hoofdvoedingsdeskundige van het Indraprastha Apollo Hospital, kunnen mensen proactief een beter welzijn op de lange termijn ondersteunen door eierloze mayo te kiezen in plaats van varianten met veel eieren.
De allround favoriet: Duke's Real Mayonaise
De belangrijkste smaakmaker is paprika, en de zuurgraad komt van appelciderazijn , een afwijking van de simpelere gedestilleerde azijn in de meeste merken mayonaise. En Duke's slaat opvallend genoeg suiker over (die in veel mayonaisemerken voorkomt, waaronder Good & Gather en Kewpie).
De beste mayonaise: een overzicht
Oliehoorn mayonaise (€ 3,75 tot € 3,99 voor 750 ml): 7,8. Calvé mayonaise (€ 2,43 tot € 2,79 voor 450 ml): 7,6. Remia mayonaise extra romig (€ 1,75 tot € 2,25 voor 300 ml): 7,4. Gouda's Glorie mayonaise (€ 2,69 tot € 2,99 voor 750 ml): 7,3.
Sauzen zoals Zaanse mayonaise zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Zaanse mayonaise kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Ik moet zeggen dat het voor mij als voormalig verslaafde een dag van rouw was toen ik ontdekte dat Hellmann's* net zo goed een UPF is als elke andere stof die in een fabriek wordt gemaakt .
Mayonaise maak je het beste met een plantaardige olie. Je kan eenvoudig zonnebloemolie of arachideolie gebruiken. Wil je voor de gezondste optie gaan, dan kan je in plaats van olijfolie ook mayonaise maken van avocado olie. Avocado olie is de gezondste optie, omdat dit rijk is aan gezonde omega-9 vetten.
De Mayo Zero van Rabeko is de ideale keuze. Onze mayo is suikervrij en laag in calorieën, zodat je zonder schuldgevoel kunt genieten van de romige smaak die je gewend bent. Perfect voor het opvrolijken van je favoriete sandwiches, salades, en als dip voor je snacks.
Heb je bijvoorbeeld diabetes en volg je een suikervrij of suikerarm dieet, dan kan mayonaise zonder suiker perfect dienst doen als basissaus voor allerlei recepten. Suikerhoudende mayonaise kun je daarentegen juist beter in zijn geheel vermijden.
De culimayo's van The Mayo Sisters zijn 100% plantaardig en suikervrij en gemaakt met pure natuurlijke ingrediënten.
Duke's is zuurder, met een meer kenmerkende, bijna azijnachtige, geur. Hellmann's is neutraler . Dat gezegd hebbende, zal iemand onmiddellijk beweren de "zoutere, meer citroenachtige" smaak van Hellmann's te prefereren. Of erop wijzen dat Duke's geen suiker bevat.
Wat is 'gezonder'? Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram.
" Mayonaise kan je door vanalles vervangen! Ik denk vooral aan olijfolie met verse kruiden, yoghurt of verse kaas met kruiden enz.. Maar indien je toch een alternatief zoekt dat er het meeste op lijkt kan je altijd grijpen naar legumaise of yogonaise, beide producten zijn in de handel verkrijgbaar .
Wat zijn de ingrediënten in Best Foods Real Mayonnaise? Sojaolie, water, hele eieren, gedestilleerde azijn, eidooiers, zout, suiker , citroensapconcentraat, calciumdinatrium EDTA (gebruikt om de kwaliteit te beschermen) en natuurlijke smaken.
Insider nam foto's die de verrassende hoeveelheid suiker in 14 van Amerika's favoriete smaakmakers laten zien. We waren verrast om te ontdekken dat vier smaakmakers helemaal geen suiker bevatten. Mosterd, mayonaise, sriracha en sojasaus zijn allemaal suikervrij .