Wortelgroenten en bijvoorbeeld selderij kun je vers houden door ze te snijden en in een pot of bakje met water in de koelkast te bewaren. Ook als ze niet meer zo knapperig zijn, zijn ze hierna weer vers en crunchy.
Verse selderij kun je in vershoudfolie 5 tot 7 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt selderij ook invriezen. In een goed gesloten plastic zakje is selderij tot 12 maanden houdbaar (bij minimaal -18°C).
Heb je (winter)wortels in de tuin staan, dan kun je ze ter plaatse bewaren als je ze met stro afdekt. Winterwortels kun je inkuilen of inkisten. Gekochte wortels bewaar je gemakkelijk een maand in de groentelade van de koelkast. Jonge wortels zijn fragieler en kun je daarom maximaal twee weken bewaren.
Bleekselderij is in de koelkast een aantal dagen houdbaar. Na een tijdje worden de stengels slap en zijn ze een stuk minder smakelijk. Bij een overschot aan bleekselderij, kunnen de gewassen stelen in plakjes worden gesneden en vervolgens rauw worden ingevroren.
Bleekselderij bereiden & bewaren
Een restje bleekselderij bewaar je in de koelkast. Je kunt het verpakken in vershoudfolie of in een afgesloten bewaarbakje doen. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe bleekselderij tot 12 maanden bewaren.
Kun je rauwe selderij invriezen? Hoewel een snelle blancheren voor het invriezen je selderij een wereld van goed zal doen, kun je rauwe selderij absoluut invriezen . Haal eerst je stengels uit elkaar, was en droog ze volledig, en snijd ze vervolgens in de vorm of lengte die je denkt dat je het prettigst vindt als je ze later gaat gebruiken.
Antwoord: Voor het beste resultaat, laat selderijkoppen heel, wikkel ze strak in aluminiumfolie en bewaar ze vervolgens in de groentelade van de koelkast zoals gewoonlijk . Als je selderij op deze manier bewaart, kunnen stengels selderij hun versheid twee tot vier weken behouden.
Bleekselderij heeft een positieve werking op de maag en darmen. Het zuiverende effect van bleekselderij helpt bij het gezond houden van de darmen. De vele onoplosbare vezels in combinatie met het hoge watergehalte, zorgen voor een gezonde spijsvertering. Het houdt je darmflora gezond en vermindert een opgeblazen gevoel ...
Omdat selderij echter voor 95% uit water bestaat, kan het snel uitdrogen, zelfs als je het goed bewaart . Gelukkig hoef je de slappe, rubberachtige stengels niet weg te gooien. Breng selderij in plaats daarvan weer stevig door beide uiteinden van elke stengel af te snijden en ze 30 minuten in ijskoud water in de koelkast te laten weken.
Ja! Slappe selderij is prima om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf zijn , zoals een witte kleur of een vieze geur. Het is gevoelig voor kou en kan slap worden als het wordt bewaard bij te lage temperaturen, zoals in de onderste lade van de koelkast die het dichtst bij de vriezer staat. Slappe selderij is dan zijn knapperige crunch kwijt.
Gebruik een wortelkelder
Verpak uw ongewassen wortels in een wortelkelder in een afgesloten container om ze maandenlang vers te houden. Wortels die goed worden bewaard, kunnen tot zes maanden vers blijven in een wortelkelder.
Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten. In een goed gesloten zakje is de wortel dan tot 12 maanden houdbaar bij minimaal -18°C.
Gewone wortelen kun je, zonder loof, tot zo'n 4 dagen bewaren in de koelkast. Buiten de koelkast op een donkere plek zo'n 3-5 dagen. Bewaar ze niet in de buurt van appels.
Antwoord. Antwoord: Controleer met tussenpozen afhankelijk van de beschikbaarheid, u zult lichte resultaten zien na 3 uur, significante resultaten 's nachts en opnieuw na 48 uur . Snijd de onderkant van de selderij en u kunt zien waar het water omhoog werd getransporteerd in de stengel van de selderij.
Als de bleekselderij onverhoopt toch een beetje slap is geworden: in een bak ijskoud water trekt het vaak weer bij. En slappe bleekselderij doet het ook uitstekend in soep!
Bleekselderij, ook wel witte selder genoemd, is minder sterk dan de groene snijselder. Toch kan de bleekselderij perfect gebruikt worden om een bouillon of een soep te kruiden. Groene selderij wordt ook wel blad-, snij-, struik- of bosselder genoemd.
Selderij in een vochtige papieren handdoek wikkelen voordat u het opbergt, is een goede manier om het vocht vast te houden. Echter, aluminiumfolie gebruiken om de selderij in te wikkelen levert de beste resultaten op. Hoe u de selderij ook wikkelt, bewaar het in de groentelade van de koelkast.
Selderij die in warm, droog weer wordt geoogst, kan taai, draderig en bitter zijn. Bewaar geoogste selderij maximaal 2 weken in de koelkast.
Bleekselderij heeft een zachte smaak en je kunt zowel de stengel als het blad goed gebruiken voor het kruiden van een heerlijke soep of bouillon. Je kunt bleekselderij goed rauw eten. Eet de groente bijvoorbeeld als hapje met een dipsaus of bij een kaasschotel. In een salade is bleekselderij ook een goede smaakmaker.
Selderij heeft een laag zoutgehalte en je krijgt ook vezels, magnesium en kalium binnen die ook helpen bij het reguleren van de bloeddruk.
Tip. Reken 350-400 gram bleekselderij per persoon om uiteindelijk 250 gram op je bord te krijgen. Maar ook een stengel uit het vuistje, 60 gram, is een mooie bijdrage aan je dagelijkse portie groenten!
Het antwoord is ja. Een stengel bleekselderij zit bomvol goede voedingsstoffen die een positieve invloed kunnen hebben op een gezond voedingspatroon en een gezond dieet. Bleekselderij is een groente die weinig calorieën bevat en veel water, waardoor het een goede keuze is als je wilt afvallen.
Doe gesneden wortels en selderij in potten gevuld met water om ze tot een week lang vers, knapperig en makkelijk te pakken te houden. Of breng slappe wortels weer tot leven door ze in ijswater te leggen tot ze knapperig zijn.
In de meeste recepten zal staan dat je de stengels nodig hebt, maar de bladeren kun je ook prima eten. Ze worden zelfs apart gekweekt als selderijblad. Ze moeten er wel groen en fris uitzien. Was de bladeren grondig en gebruik ze als smaakmaker voor soepen, sauzen of bouillon.
Selderij kan goed hitte verdragen. Men kan het in soep meekoken zonder dat het aroma verloren gaat. Waar komt de bladselderij vandaan: Bladelderij komt uit Nederland, Israël, Spanje en Italië.