Veel mensen kiezen voor carobe als alternatief voor chocolade omdat het gezonder is. Het gaat daarbij voornamelijk om de natuurlijke zoetkracht van carobe. Het poeder is van zichzelf al zoetig, terwijl cacaopoeder een stuk bitterder en helemaal niet zoet is.
Chocolade kan in gebak altijd vervangen worden door cacaopoeder, maar niet één op één. Cacaopoeder bevat meer vaste cacaobestanddelen en geen vet.
In plaats van chocolade kun je ook kiezen voor groente, fruit, noten, zaden en dadels. Of neem een supplement met magnesium!
Probeer chips en snoep te vervangen door gezondere opties zoals noten, zaden, fruit en yoghurt . Deze snacks zitten boordevol voedingsstoffen die je een vol en energiek gevoel kunnen geven. Deze alternatieven bieden heerlijke smaken zonder de overtollige calorieën en suiker van traditionele chocoladelekkernijen.
Vruchten zoals aardbeien, kersen of dadels kunnen de zoetigheid nabootsen waar u wellicht naar verlangt, terwijl kruidenthee met chocoladesmaak een troostend, calorievrij alternatief biedt.
Honger die zich voordoet als een verlangen naar chocolade betekent dat je een snack nodig hebt die je langer verzadigt en vol houdt. Kies voor iets met veel proteïne, dat langer duurt om te verteren dan andere voedingsstoffen: Griekse yoghurt, beef jerky, hardgekookte eieren, pindakaas, tonijn, kwark, proteïnerepen .
Beste vervanger voor bittere bakchocolade
Vervang de pure chocolade die in uw recept wordt genoemd door een gelijke hoeveelheid halfzoete chocolade . De twee lijken qua smaak en samenstelling erg op elkaar, dus u zou geen echt verschil in uw recept moeten merken.
Notenpasta's zoals pindakaas, amandelpasta, cashewnotenpasta, walnootpasta en hazelnootpasta zijn vol van smaak, bevatten veel eiwitten en weinig koolhydraten. Deze chocoladevervangers bevatten een goede hoeveelheid vezels – amandelpasta staat bovenaan de lijst – die ook de spijsvertering kunnen verbeteren.
Hetzelfde sentiment kan worden toegepast op johannesbrood, een voedingsmiddel dat opvallend veel op cacao lijkt en wordt aangeprezen als vervanger voor chocolade. Maar alleen omdat johannesbrood in poedervorm op cacaopoeder lijkt en in een recept één op één kan worden vervangen door cacaopoeder, betekent nog niet dat het eindresultaat ook maar enigszins naar cacao zal smaken.
Je lichaam heeft (helaas!) geen chocolade, maar waarschijnlijk magnesium nodig. Chocola is namelijk rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren.
Je hebt zin in: chocola
Voedsel waar veel magnesium in zit, zijn groene bladgroente, noten, zaden, vis, bonen, volkoren producten, avocado, yoghurt, banaan en donkere chocola. Als je zin hebt in chocola, kun je dus het best voor de meest pure optie gaan.
Heb je vaak trek in chocola, maar de neiging om in één keer een hele reep op te eten? Ga dan voor een donker(der)e variant. Pure chocola (75%>) bevat meer gezonde voedingstoffen dan andere varianten en minder suiker waardoor je minder snel geneigd bent om door te eten.
Chocolade cravings
Heb je ongelooflijk veel zin in een brownie, die reep chocolade of een doosje bonbons? Dan is de kans groot dat je lichaam eigenlijk hunkert naar extra magnesium. Chocolade bevat het stofje fenylethylalanine, waardoor je hersenen de neurotransmitter endorfine aanmaken.
Laat witte chocolade het liefste links liggen
Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
De Keto-chocoladeproducten van Sukrin zijn volledig suikervrij en passen perfect binnen een ketogeen dieet. Ze zijn bijzonder geschikt voor diabetici, omdat ze je bloedsuikerspiegel stabiel houden. Met diverse smaken kun je optimaal genieten zonder je dieet te verstoren.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Carobe, ook wel carob genoemd, wordt gemaakt van peulen van de Johannesbroodboom. Als je de peulen roostert en vermaalt tot poeder, dan krijg je carobe; een soort cacaopoeder maar dan zonder cacao. Je kunt carobepoeder kopen bij natuurvoedingswinkels of goed gesorteerde supermarkt (even in het dieetschap kijken).
Cacaopoeder dient als een suikervrij alternatief voor chocolade, rijk aan antioxidanten en stemmingsverbeterende theobromine. Carob is een cafeïnevrije vervanger die smaakt als chocolade, ideaal voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Maar het is niet makkelijk. "De eerste 48 tot 72 uur zijn zwaar," zegt Gerbstadt. Sommige mensen vinden dat cold turkey stoppen helpt om hun hunkering na een paar dagen te beteugelen. Anderen merken dat ze nog steeds hunkeren naar suiker, maar na verloop van tijd hun smaakpapillen trainen om tevreden te zijn met minder.
Wanneer u voedsel consumeert dat veel histamine bevat, of wanneer u rode wijn en chocolade consumeert, neemt het histamine gehalte in de darm sterk toe. Bij mensen met een tekort van het DAO-enzym ontstaan er dan klachten. Men spreekt dan van histamine-intolerantie.
Rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, kan gedroogd fruit een uitstekend alternatief zijn voor pure chocolade. Het kan zo gegeten worden, toegevoegd worden aan verse fruit- en graanmixen of gebruikt worden als een natuurlijke zoetstof in cake recepten.
Vervangers voor ongezoete chocolade
Chocoladevervanger voor 1 ounce pure chocolade: 3 eetlepels cacaopoeder + 1 eetlepel plantaardige olie of gesmolten bakvet . 1½ ounce pure of halfzoete chocolade (u kunt 1 eetlepel suiker uit de rest van het recept weglaten)
Hoe vervang je cacaopoeder voor bakchocolade. Gebruik drie eetlepels cacaopoeder en één eetlepel boter of plantaardige olie voor elke 30 gram chocolade die je vervangt . Cacaopoeder heeft een intensere smaak dan bakchocolade, minder vet en in de meeste gevallen geen suiker.