Sinds een aantal jaren wordt het eten van kaas afgeraden voor kinderen onder de 4 jaar. Maar waarom wordt het eten van kaas afgeraden voor kleine kinderen? Het eten van kaas wordt afgeraden vanwege de hoge hoeveelheid zout, wat de nieren van jonge kinderen niet goed kunnen verwerken.
En vanaf wanneer mag mijn baby kaas eten? Wel, je kan je kleintje vanaf 12 maanden beide voedingsproducten geven. Maar haal nog niet meteen de blauwe kaas of harde Gouda kaas boven voor je baby, kies liever een zachte verse kaas.
In kaas gemaakt van rauwe melk kunnen verschillende bacteriën voorkomen, zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli. Daar kun je een voedselinfectie van krijgen. Voor jonge kinderen is het extra belangrijk om geen rauwe melk te drinken en om geen producten te eten waarin rauwe melk verwerkt is.
Vis: geef geen rauwe of voorverpakte gerookte vis. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Vlees: in rauw vlees zitten ziekmakende bacteriën. Je kunt je kind daarom beter geen rauw vlees geven, zoals ossenworst, filet americain, carpaccio of niet-doorbakken tartaar.
Mayonaise, gemaakt met gepasteuriseerde eieren, kan worden geïntroduceerd zodra de baby klaar is om vast voedsel te gaan eten, wat over het algemeen rond de leeftijd van 6 maanden is . Vermijd mayonaise die honing bevat, wat geassocieerd wordt met een risico op infantiel botulisme bij baby's jonger dan 12 maanden.
Rauw vlees (zoals bv. rauw gehakt en filet americain) kan besmet zijn met bacteriën. Kinderen kunnen hier ziek van worden. Gehakt wordt gemaakt van minderwaardig vlees (spieren en vet) waaraan zout en soms kruiden zijn toegevoegd.
Sinds een aantal jaren wordt het eten van kaas afgeraden voor kinderen onder de 4 jaar. Maar waarom wordt het eten van kaas afgeraden voor kleine kinderen? Het eten van kaas wordt afgeraden vanwege de hoge hoeveelheid zout, wat de nieren van jonge kinderen niet goed kunnen verwerken.
Baby's en jonge kinderen mogen geen schimmelgerijpte zachte kazen eten , zoals brie of camembert, of gerijpte geitenkaas en zachte blauwaderkaas, zoals roquefort. Er is een groter risico dat deze kazen een bacterie genaamd listeria bevatten. Veel kazen worden gemaakt van ongepasteuriseerde melk.
Tot 1 jaar kan een baby niet voldoende ijzer en goede vetten uit vaste voeding en koemelk halen. Daarom geef je borstvoeding of kunstvoeding afgestemd op wat het lichaam van een baby nodig heeft. In koemelk zitten minder ijzer en goede vetten en meer eiwitten dan in borst- of kunstvoeding.
9 maanden oud + : Op deze leeftijd ontwikkelen baby's de pincetgreep (waar de duim en wijsvinger elkaar ontmoeten), waardoor ze kleinere stukjes voedsel kunnen oppakken. Snijd grote, buisvormige pasta's doormidden, of bied macaroni, gevierendeelde ravioli of gehakte noedels aan.
Ongepasteuriseerde kazen kunnen bacteriën, virussen en parasieten bevatten die voedsel kunnen binnendringen en voedselgerelateerde ziekten kunnen veroorzaken, ook wel voedselvergiftiging genoemd. Kinderen jonger dan vijf jaar lopen een groter risico op voedselvergiftiging omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is.
Wanneer mogen baby's roomkaas? Roomkaas mag worden geïntroduceerd zodra de baby klaar is om vast voedsel te gaan eten, wat over het algemeen rond de leeftijd van 6 maanden is .
Peuters hebben kleine maagjes, dus serveer voedsel dat vol zit met de voedingsstoffen die ze nodig hebben om gezond en sterk te worden. Vermijd snoep en lege calorieën . Geef uw kind geen suikerhoudende dranken, zoals frisdrank, vruchtensappen, sportdranken en gearomatiseerde melk.
Rond de tweede verjaardag kan een kind klaar zijn voor hele zonnebloempitten (zonder schil) als het kind gevorderde kauw- en slikvaardigheden heeft ontwikkeld en rustig kan zitten en instructies kan opvolgen.
Als je kaas koopt, kies dan voor een kaassoort met weinig of minder zout, zoals mozzarella, zuivelspread of hüttenkäse. In leverproducten zit veel zout, maar ook vitamine A. Als je kind daar te veel van binnenkrijgt, kan dat schadelijk zijn voor zijn gezondheid.
12 maanden oud + :
Wanneer u klaar bent om het te introduceren, kunt u dunne plakjes of kleine kruimels van gepasteuriseerde blauwe kaas aanbieden. Om het risico op voedselgerelateerde ziekten verder te verkleinen, kan gepasteuriseerde blauwe kaas worden gebakken tot een interne temperatuur van ten minste 165 graden Fahrenheit (74 graden Celsius).
Zorg ervoor dat alle kaas die u uw kind geeft, gepasteuriseerd is. (Dit staat op het etiket van het product.) Kaas die gemaakt is van ongepasteuriseerde (of rauwe) melk is niet veilig voor baby's, omdat het besmet kan zijn met listeria monocytogenes , een bacteriesoort die dodelijke voedselvergiftiging kan veroorzaken, vooral bij baby's.
Rauw voedsel niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 5: vlees, melk, kaas, vis... De volgende voedingsmiddelen worden afgeraden voor kinderen jonger dan 5 jaar: rauwe melk en kaas gemaakt van rauwe melk, met uitzondering van geperste gekookte kazen zoals Gruyère of Comté.
Vlees, vis, schaal- en schelpdieren, kaas en eieren
Doorbak of kook deze producten altijd goed als je ze aan jonge kinderen geeft. Dat doodt namelijk de bacteriën. Rauw vlees en producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar.
6 maanden +: Bied verse, gepasteuriseerde mozzarella (het type dat in water of wei wordt verkocht) aan in brede, platte plakken zodat de baby ze kan vasthouden en op kan kauwen . Verse mozzarella kan ook worden versnipperd en gesmolten in of op de voeding van de baby, maar strooi het spaarzaam, omdat klontjes gesmolten kaas een verhoogd risico op verstikking opleveren.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
U kunt komkommer gaar en gemixt serveren vanaf 9 maanden. Om als rauwkost te geven dient u te wachten totdat u kindje 12 maanden is. Het wordt natuurlijk aanbevolen om advies te vragen aan uw behandelend arts, voordat u nieuwe ingrediënten aan uw kindje geeft.