“Er zitten zo'n 550 kilocalorieën in 100 gram witte en melkchocola. Misschien iets minder in pure chocola, maar het zal elkaar niet veel ontlopen.” “In pure en melkchocola zitten nog wel de gunstige stoffen uit cacao. Met wit krijg je vooral de vetten en de suikers binnen.
Het cacaogehalte ligt tussen dat van witte en melkchocolade. Het is dus niet (on)gezonder dan andere chocoladesoorten. Wél een dingetje, het moet je smaak zijn.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Melkchocolade bevat ook meer antioxidanten, minder vet en minder suiker dan zijn witte neefje. Het is daarom een gezondere optie vanwege de lagere hoeveelheid suiker. Maar als je een zoetekauw bent, zou witte chocolade je beste vriend moeten zijn, omdat het een echt rijke, zoete smaak heeft.
Melkchocolade: cacaomassa, cacaoboter en suiker. Hieraan wordt melk of melkproducten (bijvoorbeeld melkpoeder of gecondenseerde melk) toegevoegd. Het is wettelijk vastgelegd dat melkchocolade minimaal 32% droge cacaobestanddelen moet bevatten. Witte chocolade: cacaoboter, melk of melkproducten en suikers.
Studies laten zien dat het eten van (donkere) chocolade helpt bij het verlagen van je bloeddruk en lijkt daarmee het risico op hart-en vaatziekten te verminderen. Ook kan cacao de hoeveelheid HDL (goede) cholesterol verhogen, wat je kans op hart-en vaatziekten verlaagt.
Er zijn heel veel mensen die beweren dat witte chocolade geen chocolade is omdat het niet van cacaopoeder wordt gemaakt. En dat klopt. Maar witte chocolade wordt dan wel niet van cacaopoeder gemaakt, er wordt wel gebruik gemaakt van een ander onderdeel van de cacaoboon, namelijk cacaoboter.
Pure chocolade : zonder toegevoegde suikers en minder calorieën.
Merken als Mars M&M's, Hershey's Kisses en Reese's Peanut Butter Cups staan bekend om hun hoge suikergehalte, waardoor ze duidelijk in de categorie ongezonde chocolade vallen.
“ Chocolade verhoogt het cholesterolgehalte niet , maar verlaagt het ook niet.”
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Verwen jezelf met een stukje melkchocolade bij de koffie of 's avonds op de bank. Bevat slechts 2,1 gram koolhydraten. Neem maximaal één chocolaatje per dag.
Naast het verlagen van slechte cholesterolwaarden, kan pure chocolade ook leiden tot verbeteringen van de "goede cholesterol"-waarden, of HDL-cholesterol. Het is bewezen dat het eten van pure chocolade helpt bij hoge bloeddruk, door deze met ongeveer twee tot drie punten te verlagen.
Donkere chocolade: Het bevat minder suiker dan melkchocolade en maar half zoveel als witte chocolade. Maar pure chocolade verlaagt de bloeddruk. 100% chocolade bevat geen toegevoegde suiker - maar het smaakt niet zoet en is niet noodzakelijkerwijs ieders smaak.
Ana Paula Ferraz-Dougherty, DMD, ADA-gecertificeerd tandarts en tandarts in San Antonio, TX, " chocolade is een van de betere snoepjes omdat het gemakkelijker van je tanden afspoelt dan andere soorten snoep ." Bovendien suggereert onderzoek naar pure chocolade (die minder suiker bevat dan melkchocolade) dat de ...
Witte chocolade is eerder het tegenovergestelde van pure chocolade, omdat het helemaal geen cacaopoeder bevat en de drie ingrediënten suiker, cacaoboter en melk zijn. Sommigen betwijfelen zelfs of witte chocolade wel als chocolade kan worden geclassificeerd, aangezien het geen cacaobestanddelen bevat.
Melkchocolade bevat voedingsstoffen zoals calcium, wat belangrijk is voor het opbouwen van sterke botten. Het bevat ook meer antioxidanten dan witte chocolade, met minder vet en minder suiker in het algemeen, waardoor het gezonder voor je is. Witte chocolade is zoeter dan melkchocolade.
Volgens gezondheidsexperts is het consumeren van ongeveer 30-60 gram pure chocolade per dag een gezonde hoeveelheid voor de meeste mensen . Dat zijn ongeveer twee tot vier kleine vierkantjes van je favoriete chocoladereep. Maar denk niet dat je, alleen omdat het "pure chocolade" is, een heel blok zonder schuldgevoel naar binnen kunt werken.
Hoeveel chocolade kan ik per dag eten? Experts zeggen dat de aanbevolen "dosis" ongeveer 1 tot 2 ounces of 30-60 g is. Als u meer eet, krijgt u mogelijk te veel calorieën binnen . Een 1,45-ounce (41 gram) Hershey's Special Dark Chocolate Bar bevat 190 calorieën.
Stap over op pure chocolade
In pure chocolade zit veel minder vet en suiker dan in melkchocolade. Kies daarom tijdens jouw dieet voor chocolade die minstens 75% cacao bevat. Pure chocolade kan in het begin een beetje bitter smaken. Om het makkelijker te maken, kun je geleidelijk overschakelen.
Pure chocolade , die veel cacao bevat, bevat veel minder suiker dan melk- of witte chocolade. De volgende tabel toont de hoeveelheid suikers in 10 gram chocolade, oftewel een standaardportie.
Hoewel het geen gezondheidsvoedsel is, kun je nog steeds genieten van pure chocolade en andere soorten chocolade als onderdeel van een gezond dieet . De truc is om chocolade met mate te eten, misschien een paar blokjes, in plaats van een hele reep.
Is witte chocolade gezond? De meest waardevolle voedingstoffen zitten in het bruine, droge gedeelte van de cacaoboon: ijzer, magnesium, vezels en flavanolen. In witte chocolade zitten deze stoffen dus bijna niet. Wel bevat witte chocolade meer calcium dan een pure reep vanwege de melkpoeder.
De grote winnaar is wat mij betreft de reep 'Edelweiss' van Original Beans, wat een fijne witte chocolade is dit. Eigenlijk geen verrassing, want ik vond hem bij de review van het Original Beans mini-pakket ook al het lekkerst.
Witte chocolade bevat geen bruine cacaobestanddelen (ook bekend als cacaomassa of cacaomassa) of cacaopoeder . Daarom is witte chocolade niet bruin zoals andere chocolade, maar licht ivoorkleurig of lichtgeel.