Leververvetting en beginnende leverontsteking (hepatitis) kunnen genezen door volledig en definitief te stoppen met alcoholgebruik. Bij fibrose en levercirrose kan het proces worden afgeremd door te stoppen met alcohol. Levercirrose kan niet genezen. De levercellen zijn bij levercirrose onherstelbaar beschadigd.
In een alcoholloze maand, kan een lever zich herstellen, zo toonde onderzoeken van Radboudumc in Nijmegen aan. Na een maand zonder alcohol dalen bovendien de cholesterolwaarden, neemt buikvet af en de bloedwaardes die wijzen op prikkeling van de lever en verval van levercellen dalen.
Voor herstel en het ontgiften van de lever is het belangrijk om de juiste voeding in te nemen. Knoflook, groene thee en vette vis zijn enkele voedingsmiddelen die de functie van de lever ondersteunen. Voedsel met veel antioxidanten helpt ontstekingen af te remmen en heeft beschermende eigenschappen voor de lever.
De lever gezond houden
Zorg voor een dieet dat bestaat uit voldoende groenten, fruit en vette vis en het vermijden van diverse schadelijke voedingsmiddelen voorzien van verzadigde vetzuren en drink alcohol niet of met mate. Te veel en te vaak alcohol drinken kan de lever beschadigen.
De schade aan de lever kan herstellen als de oorzaak van de levercirrose behandeld kan worden. Door de oorzaak te behandelen wordt de resterende leverfunctie behouden en verbeterd. Zo kan bijvoorbeeld chronische hepatitis B of C behandeld worden met medicijnen.
Tot de verschijnselen behoren misselijkheid, braken, buikpijn en vermoeidheid. Specifieke symptomen zijn hepatische encefalopathie (ammoniakstapeling). Dit gaat gepaard met neurologische verschijnselen als apathie, sufheid en verwardheid. De patiënt kan epileptische aanvallen (stuipen) krijgen of in coma raken.
Klachten en alarmsignalen die kunnen wijzen op een aandoening van de lever, galwegen en/of galblaas zijn: Regelmatig overgeven. Aanhoudende misselijkheid of vaak een misselijk gevoel hebben. Geelzucht; het geel zien van de huid en/of het oogwit.
In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever. Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg.
2. Drink voldoende water. Drink voldoende water of andere hydraterende drankjes om giftige stoffen uit je lever te spoelen. Wanneer je vaker water drinkt, blijf je gehydrateerd en vloeien de afvalstoffen makkelijker uit je lichaam.
Eieren en chocolade
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.
Een overbelaste lever zorgt er bijvoorbeeld voor dat we ons vermoeid voelen en een tekort hebben aan energie. Ook slapeloosheid en hormonale klachten zijn gelinkt aan de lever. Dat geldt ook voor hoofdpijn zoals migraine.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Bijzonder aan de lever is dat hij opnieuw kan groeien, als er een stuk vanaf is gehaald. Dit gaat beter als de lever gezond is. Als er een deel van de lever wordt verwijderd groeit de lever binnen ongeveer zes weken weer terug en werkt hij weer normaal.
'Van een vervette lever merken mensen niets, en ook niet van beginnende schade. In een vervette lever zorgt een zeer milde maar continu aanwezige ontsteking voor littekenvorming, fibrose genoemd. Fibrose kan ontaarden in cirrose, zeer ernstige leverschade.
De belangrijkste antioxidant-enzymen die de lever aanmaakt om je te beschermen, zijn: Catalase, afhankelijk van onder andere voldoende ijzer; Glutathion peroxidase, afhankelijk van onder andere koper, mangaan, magnesium en selenium. Maar ook van cysteïne, glycine en glutaminezuur en voldoende B-vitamines.
Kruiden en vitaminen
Kurkuma, vitamine b, vitamine c, vitamine e en bèta-caroteen zijn perfect geschikt om je lever een boost te geven zodat deze je voeding beter verteert en afvalstoffen uit je lichaam elimineert. Ook paardebloemwortel, mariadistel en groene thee zijn een goede zet.
Schade aan de lever kan komen door alcohol, veel vet in de lever, medicijnen, drugs, virussen of sommige kruiden en vitamines. Vaak merk je dit niet. Met onderzoek van je bloed is wel te zien dat de lever niet goed werkt.
Neem een goed ontbijt met koolhydraten (suikers en zetmeel) en eiwitten zo snel mogelijk na het opstaan. Bijvoorbeeld brood met een zuivelproduct (melk/karnemelk) of vla/yoghurt/melk met granen. Gebruik 3 hoofdmaaltijden per dag en 3 tussendoortjes. Neem voor het slapen gaan een 'bedtime snack'
Goede combinaties zijn bijvoorbeeld gegrilde kipfilet, gekookte broccoli en een beetje omega 3-6-9 oliemix (niet verhitten) van een goede kwaliteit. Gebruik geen fruit of zuivelproducten zoals melk, yoghurt, vla, etc.
Soms kunnen steken in je lever door stress erger worden. Pijn in je lever en steken na alcohol drinken kunnen er echter ook op wijzen dat je lever beschadigd is. Het risico op leverschade is extra hoog wanneer je veel en/of vaak alcohol drinkt, zeker wanneer je dat combineert met drugs.
Door aandoeningen aan de gal, lever of alvleesklier, ontstaat er een vettige, plakkerige ontlasting, grijswit van kleur, ook wel 'stopverfontlasting' genoemd. De galkleurstof bilirubine kan dan niet vanuit de lever in de darm komen.