Eieren kun je tot 28 dagen na de legdatum bewaren, als ze op een koele plek liggen. Gebruik de eieren daarna liever niet meer. Het eiwit wordt wateriger waardoor de dooier verzakt en gaat lekken. Er komt ook meer lucht in de schaal en de eieren worden dus fragieler.
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Dit veroorzaakt condensvorming, waardoor bacteriën sneller kunnen groeien. Een rauw ei kun je vier weken lang in de koelkast bewaren, aldus het Voedingscentrum. Bewaar een rauw ei bij voorkeur in de doos en niet in het rekje in de deur van de koelkast. Dit voorkomt uitdroging.
HOELANG EIEREN BEWAREN
Op de doos van je eieren staat de THT-datum (tenminste houdbaar tot), die meestal 28 dagen na de legdatum valt. Dit betekent dat je eieren ongeveer 4 weken in de koelkast kunt bewaren. Ben je niet helemaal zeker of je ei nog goed is? Kijk eerst of het er normaal uitziet en ruikt.
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom eitjes in voedingswinkels buiten de koeling liggen. Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen.
Zonder cuticula moeten eieren koud worden bewaard, niet voor het product zelf, maar om de groei van bacteriën erin en erop te ontmoedigen. Omgekeerd is de kans veel kleiner dat eieren met hun beschermende lagen intact worden besmet met salmonella , althans aan de binnenkant, en daarom hoeven ze niet in de koelkast te worden bewaard.
De reden dat ze bij de winkels buiten de koeling bewaard worden, is dat op die manier minder condensvorming optreedt. Wanneer ze vanuit een gekoelde ruimte vervoerd worden bij een warmere temperatuur, treedt er door het temperatuurverschil namelijk wel condensvorming op en de eieren blijven daarna minder lang goed.
Eieren kun je tot 28 dagen na de legdatum bewaren, als ze op een koele plek liggen. Gebruik de eieren daarna liever niet meer. Het eiwit wordt wateriger waardoor de dooier verzakt en gaat lekken. Er komt ook meer lucht in de schaal en de eieren worden dus fragieler.
Eieren kunnen drie tot vijf weken na de dag dat ze in de koelkast worden geplaatst, gekoeld worden bewaard. De "verkoopdatum" verloopt doorgaans binnen die tijd, maar de eieren zijn volkomen veilig om te gebruiken. Koop eieren altijd vóór de "verkoopdatum" of Exp (houdbaarheidsdatum) op de doos.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Hoe lang moet een ei koken in kokend water? Wanneer je een ei in de pan doet wanneer het water al kookt, bestaat de kans dat het ei openscheurt en leegloopt. Je kunt dit voorkomen door een beetje zout toe te voegen aan het water. Een ei koken in kokend water duurt gemiddeld 8 minuten.
Een zwavelachtige geur als je het ei open breekt, is misschien wel de beste aanwijzing dat je een bedorven exemplaar hebt.
Volgens Swan is "salmonella niet zo algemeen in Europa1 [als in de VS2, en] kippen kunnen worden gevaccineerd tegen salmonella." Bovendien worden eieren niet met water schoongemaakt, dus de beschermende coating blijft intact, wat de kans verkleint dat salmonella het ei binnendringt . En het is niet alleen in de VS dat eieren worden gewassen.
Amerikaanse aanpak
In de Verenigde Staten pakken ze het anders aan. Zij reinigen de eierschalen chemisch in plaats van kippen te vaccineren tegen salmonella, wat de schalen kwetsbaarder maakt voor andere bacteriën. Om die reden bewaren ze in de Verenigde Staten eieren altijd gekoeld, zowel in de supermarkt als thuis.
Volgens de American Egg Board kun je eieren ongeveer 2 uur op kamertemperatuur op het aanrecht laten liggen (of 1 uur als de temperatuur 32°C of warmer is). Na 2 uur kun je de eieren beter weggooien en een dozijn verse eieren halen dan het risico te lopen.
Waarom wassen en koelen Amerikaanse eierproducenten en -verwerkers eieren? Door eieren te wassen en te koelen blijven ze vers, worden bacteriën uit het schaaloppervlak verwijderd en wordt het risico verkleind dat bacteriën de schaal binnendringen en iemand die ze eet ziek maken .
Eieren kunnen tot twee uur op uw aanrecht staan en slechts één uur als de temperatuur boven de 90 graden is . Daarna moeten ze in de koelkast worden bewaard. De meeste koelkasten hebben een speciale bak of plank op de deur om de eieren in te bewaren.
In de meeste Europese en Aziatische landen worden eieren niet gewassen of gekoeld, legt Slentz uit. Dit betekent dat ze een natuurlijke beschermlaag behouden, de cuticula, die bacteriegroei voorkomt . Omdat deze laag intact blijft, hoeven eieren in andere landen niet in de koelkast.
Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien.
Let op de THT-datum. Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
De twee meest voorkomende bronnen van een rotte-eierenlucht zijn een aardgaslek en ontsnappend rioolgas . In zijn natuurlijke staat is aardgas eigenlijk geurloos. Daarom injecteren nutsbedrijven een substantie genaamd mercaptan, die een geur afgeeft die ruikt naar zwavel of rotte eieren.
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.
Waarom in koud water koken? Het voordeel is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal.
Allemaal onzin, volgens het Voedingscentrum en de website Nieuwscheckers van Universiteit Leiden. Of u nou van hard- of zachtgekookte eieren houdt, beide zijn even gezond, dus daar hoeft u het niet van af te laten hangen. Wel is bij te zacht gekookte eieren altijd risico op een salmonellavergiftiging.