Niet alleen de alcoholische dranken zijn duur. Voor een halve liter Coca-Cola of Sprite betaal je zes euro. Bruiswater kost vijf euro, net als een kleine beker Red Bull (0,25 l).
Voorbeeldje: een literfles Coca Cola kost bij de Dirk zo'n €1,47, terwijl je er in Duitsland slechts €1,17 voor betaalt.
Voor dezelfde fles cola van twee euro moet daardoor na de jaarwisseling 2,19 euro worden betaald. Minder suikerhoudende dranken als havermelk, zouden na invoering van een suikertaks juist weer wat goedkoper moeten, worden ten opzichte van de prijs per 1 januari 2024.
Frisdrank, alcohol en tabak goedkoper in Duitsland
Nederlanders halen vooral voordeel als ze tabak, frisdranken en rookwaren halen. Non-alcoholische dranken (frisdranken, water en sappen) zijn bij onze oosterburen 22,1 procent goedkoper, zo blijkt uit de EU-cijfers.
Een fles cola of toiletartikelen van precies hetzelfde merk, maar over de grens in Duitsland betaal je er veel minder voor. Europese fabrikanten en leveranciers zouden winkels hier belemmeren om hun inkopen over de grens te doen, waardoor jij als consument duurder uit bent.
Door strenge regels van grote voedingsfabrikanten wordt het Nederlandse supermarkten onmogelijk gemaakt om over de grens inkopen te doen, blijkt uit onderzoek, waardoor onze boodschappen een stuk duurder worden. En dat tot grote frustratie van supermarktbedrijven, én consumenten.
Soms kan het zo zijn dat je in het buitenland geen statiegeld betaald, maar er wel een Nederlands statiegeldlogo op de verpakking staat. Dan krijg je het hier terug. Maar statiegeldflessen uit Duitsland kun je bijvoorbeeld weer niet in Nederland inleveren.
Grofweg genomen zijn standaard aardappelen, groente en fruit in NL goedkoper, evenals bepaalde zuivelproducten, waarbij (smeerbare) boter in Duitsland vaak goedkoper is, net zoals Philadelphia. Drank, tabak & drogisterijartikelen zijn ook goedkoper in Duitsland.
In Duitsland kun je jouw dagelijkse boodschappen veel voordeliger doen dan in Nederland. Vooral sterke drank, bier, sigaretten, frisdrank, wasmiddel en drogisterij-artikelen zijn een stuk goedkoper bij onze oosterburen.
“De accijns op alcohol is veel lager. Daardoor is bier en wijn allemaal veel goedkoper in Duitsland.”
Er zijn slechts twee verschillen en dat is in de eerste plaats de verpakking. Het zoete drankje komt namelijk in een Deense verpakking. Daarnaast is er een prijsverschil: de Deense Coca-Cola is goedkoper dan de cola die u in Nederland kunt kopen. Daarom is Deense Coca-Cola eigenlijk altijd interessanter.
Vanaf 1 januari 2024 geldt er een hogere belasting (de zogenoemde accijns) op alcohol en tabak. Bier en sigaretten worden duurder: vanaf het nieuwe jaar wordt een kratje bier 50 cent duurder en gaat een pakje sigaretten ongeveer 10 euro kosten. Ook een fles wijn wordt 13 cent duurder.
Vanaf 1 januari 2024 is de belasting (de zogenoemde verbruiksbelasting) op alcoholvrije dranken, zoals frisdrank en alcoholvrij bier, verhoogd.
Het ligt er dus ook maar net aan wat je koopt. Het zijn dus echt de grote merken qua verzorgingsproducten (denk aan skincare (drogisterij kwaliteit), haarverf, schoonmaakmiddel, wasmiddelen en make-up) die goedkoper zijn. De rest is net zo duur of bijvoorbeeld in Nederland weer duurder.
Picnic is een Nederlandse online-supermarkt. Het bedrijf bezorgt uitsluitend aan huis en heeft geen eigen winkels. Het is actief in Nederland (sinds 2015), Duitsland (2018) en Frankrijk (2021).
In Duitsland wonen is qua levenskosten net wat goedkoper dan in Nederland. Dit is dan ook de reden dat veel Nederlanders die aan de grens met Duitsland wonen ervoor kiezen om in dit land boodschappen te doen. Dit is dan ook een goede reden voor u om naar Duitsland te verhuizen.
In Duitsland is zonnebrand een stuk goedkoper en betaal je de helft van de prijzen in Nederland.
"Er zijn inderdaad significante prijsverschillen", licht Molenaar toe. "Neem bijvoorbeeld een flesje parfum, dat is in Duitsland bij een drogisterij al gauw euro's goedkoper. Laat staan als je kijkt naar de huismerken die ze verkopen, die zijn soms tot wel meer dan de helft goedkoper."
In Nederland is het lage btw-tarief 9%. Hierdoor zijn boodschappen in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Met name voor (sterke)drank, vlees, wasmiddel, diervoeding en drogisterij artikelen (vooral de DM drogist is heel voordelig!) betaal je in Duitsland minder dan in Nederland.
In Duitsland geldt koffie als luxeproduct. Dit betekent dat Duitsers extra belasting over hun koffie moeten betalen: Kaffeesteuer. Per kilo koffie betaal je in Duitsland daardoor al gauw twee tot vijf euro meer dan in Nederland.
Vanaf 2029 zijn alle lidstaten van de EU verplicht statiegeld te heffen op blikjes en petflessen. 90% van alle verpakkingen in de EU moeten dan worden ingeleverd. Duitsland kent al heel lang statiegeld op plastic flessen en blikjes.
Aldi en Lidl hebben hun eigen gesloten statiegeldsysteem. Bijna alle flessen worden weer ingeleverd, het systeem is kostendekkend en levert een schone grondstof op voor nieuwe PET-flessen.
Duitsland. In Duitsland bestaat het statiegeldsysteem al zeventien jaar, sinds 2003. Er is statiegeld op plastic, blikken en glazen drankverpakkingen. Het standaard statiegeld bedrag is 0,25 euro sinds 2016.