Rauwe broccoli kun je daarnaast invriezen als je het voor een langere tijd wil bewaren. In de vriezer blijft de broccoli tot een jaar goed. Voordat je de rauwe broccoli invriest moet je 'm kort blancheren in water. Dit doe je door de broccoli in stronken te snijden en 2 minuten onder te dompelen in kokend water.
Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe broccoli eerst 2-4 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Hoelang je de groente in het kokende water laat, hangt af van de dikte en structuur. Zo hoef spinazie slechts enkele seconden, terwijl peultjes een paar minuten nodig hebben. Door te blancheren breek je enzymen af die anders de smaak, kleur en textuur van de groenten in de vriezer zouden aantasten.
Broccoli kun je ook invriezen
Bewaar broccoli 2 tot 5 dagen in de koelkast. Broccoli kun je na 2-4 minuten blancheren ook in de diepvries bewaren. In een goed gesloten zak bij minimaal -18°C is geblancheerde of gekookte broccoli tot 12 maanden houdbaar.
Broccoli — roosjes en stengels — moeten worden geblancheerd om effectief te kunnen invriezen . Als u het rauw invriest, krijgt u bittere, saaie groene, verschrompelde stengels. Blancheren behoudt de heldergroene kleur en de smakelijke smaak. U kunt het drie minuten blancheren in kokend water of vijf minuten stomen.
Rauwe broccoli kun je daarnaast invriezen als je het voor een langere tijd wil bewaren. In de vriezer blijft de broccoli tot een jaar goed. Voordat je de rauwe broccoli invriest moet je 'm kort blancheren in water.
Ingevroren vitamines
Dat is top voor het niveau mineralen en vitamines, want deze blijven hierdoor goed intact. In veel gevallen bevatten diepvriesgroenten zelfs meer voedingsstoffen dan verse groenten. Een voorraad broccoli, erwten en sperziebonen uit de vriezer is dus een prima keuze.
In principe kan je alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten 2 minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt. Dit snelle koken doodt enzymen die je smaak en structuur van je groenten bederven.
Kruisbloemige groenten worden beschouwd als de gezondste producten om in uw dieet op te nemen. Deze planten zitten boordevol essentiële voedingsstoffen zoals vitamine C en vezels en zijn cruciaal voor het versterken van uw immuunsysteem. Blancheer uw broccoli dus voordat u deze vacuüm verpakt voor het beste resultaat .
Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest.
Steelpan: breng water aan de kook, voeg de bevroren broccoliroosjes toe en kook in 4 minuten beetgaar. Afgieten en kruiden naar smaak. Weetje of tip: Vriesvers, direct van het land verwerkt en ingevroren. Met behoud van smaak, vitaminen en voedingsstoffen.
ontdooien. Doe de afzonderlijke stukjes daarvoor ongeveer drie minuten in kokend water. pan te halen en in een kom met koud water te doen. je groente het beste laten schrikken.
Bereidingswijze. Koekenpan of wok: Verhit wat olie of boter in de pan. Roerbak de nog bevroren broccoliroosjes ca. 12 minuten.
Blancheren. Hoewel invriezen het verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen inactief te maken en de kleur, textuur en smaak van groenten te behouden.
Het is een groente om vers te eten want na een paar dagen droogt ze uit, vergeelt ze en wordt slap en taai. Wanneer de kleur bij bewaring naar de gele kant gaat, wordt de smaak bitter.
Broccoli is ook een goede bron van kalium, magnesium, en foliumzuur. Rauwe broccoli is gezond en voedzaam, je kunt rauwe broccoli verwerken in een salade of ermee kaasfonduen. Velen vinden rauwe broccoli heerlijk in combinatie met een dipsaus. Chinese kool – is een groentesoort die vaak rauw gegeten wordt.
Om de broccoli te blancheren, breng je een pan water aan de kook. Zet een kom met ijswater klaar, samen met een schaal bekleed met keukenpapier. Kook de broccoli in het kokende water gedurende 2-3 minuten. Haal de broccoli eruit met een schuimspaan en dompel hem onder in de kom met ijswater, laat hem dan nog 2-3 minuten staan.
Opslagmethode
Doe thuis hele broccolistronkjes in een microgeperforeerde plastic zak en leg deze in de groentelade van je koelkast , zegt Lyon.
Maak gaatjes in een plastic zak of -folie ter hoogte van de roosjes en doe daar de broccoli in. Ook weer niet te strak inwikkelen, want er is luchtcirculatie nodig om broccoli vers te houden. Het geheel leg je onderaan in de koelkast of in de groentelade. Op deze manier is verse broccoli nog 3 dagen houdbaar.
Wil je broccoli invriezen, doe dat dan het liefst wanneer deze nog zo vers mogelijk is. Als de broccoli al wat slapper is of verkleurd is, zal deze na het invriezen niet lekkerder geworden zijn. Meet je groenten dus goed af en kook nauwkeurig om zo min mogelijk te verspillen.
Groente – 1 jaar
Blancheren betekent kort koken (enkele minuten). De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
Maar hoewel diepvriesproducten handig en over het algemeen veilig zijn, kunnen ze toch bacteriën bevatten die voedselgerelateerde ziekten kunnen veroorzaken, zoals Listeria monocytogenes of salmonella .
Bevroren broccoli kan net zo voedzaam zijn als verse broccoli — en kan zelfs langer houdbaar zijn. Broccoli is een vezelrijke groente die u kan helpen uw dagelijkse vezelbehoefte te bereiken. Om de meest voedzame bevroren broccoli te kiezen, moet u ervoor zorgen dat deze geen suiker, zout of andere toevoegingen bevat.
Ontdooi bevroren broccoli niet in de koelkast of op het aanrecht. De stukken worden dan te zompig. Ook al is het niet nodig, als je de broccoli echt wilt ontdooien, doe het dan in een grote kom, bedek het met heet water en laat het 2-3 minuten staan . Laat het uitlekken en dep het droog met een keukenhanddoek of keukenpapier.