Gelukkig hoeft dat voortaan niet meer, want we weten nu dat je de schil van mango's gewoon op kunt eten. Probeer de volgende keer een mango dus maar eens als een appel te eten (maar misschien niet in één keer). Ook de schil van deze vrucht bevat veel vitamine C en vezels, en ook nog vitamine A!
U kunt smaak toevoegen aan verschillende soorten voedsel, zoals marinades, soepen en curry's , door mangoschilpoeder te gebruiken. Het zorgt voor een gevoel van zoetheid, pittigheid en een delicate mangosmaak.
In de schil van een mango zit het stofje urushiol. Dat stofje kan een allergische reactie veroorzaken. Bovendien gaat de wet op resten bestrijdingsmiddelen ervan uit dat je de schil niet eet.
Heb je maar een helft van de mango gesneden? Verpak de mango dan in vershoudfolie en bewaar in de koelkast. Gesneden mango is nog twee tot vier dagen in de koelkast houdbaar. Ondanks de bruine kleur is de mango binnen die termijn vaak nog wel gewoon goed om te eten.
Mangoschil is een natuurlijke bron van geuractieve verbindingen. Vanwege de hoge vochtigheid moet mangoschil worden gestabiliseerd voor herwaardering. Droogmethoden moeten worden geoptimaliseerd om verlies van vluchtige verbindingen te voorkomen. Ovendrogen bij 45 °C gedurende 18 uur bewaarde beter het chemische profiel van mangoschil.
Begraaf gewoon je mangoschil en -pit in de composteermaterialen, en het zal met al het andere afbreken . Om het proces voor de schil te versnellen, snijd je het in dunne reepjes voordat je het toevoegt. Het duurt even voordat de pit volledig is gecomposteerd, maar heb gewoon wat geduld en het zal uiteindelijk afbreken.
Terwijl fruit met een harde of oneetbare schil (zoals mango's) geschild kan worden voordat u het sap eruit pers, zijn de schillen van fruit en groenten meestal wel eetbaar (ja, zelfs de schillen van mango's) en bevatten ze vaak meer voedingsstoffen dan het vruchtvlees zelf.
Je kunt een eetrijpe mango nog enkele dagen op een koele plek bewaren, liefst bij 8 tot 10 ºC. Leg de vrucht liever niet bij sterk ruikende producten, ze neemt makkelijk andere geuren op. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je mango stukjes in de diepvries bij minimaal -18ºC tot 12 maanden bewaren.
Mango's bevatten bijvoorbeeld vitamines zoals A, C, E en B6, die bijdragen aan een gezonde huid, versterkte weerstand en een verhoogd energiebalans. Het bevat ook magnesium, dat het immuunsysteem versterkt, calcium voor het behoud van sterke botten en kalium om het hart gezond te houden.
Kleine stukjes zorgen ook voor diep, grondig invriezen. Doe deze gesneden mango's in een ziplockzak om ze in de koelkast te bewaren. Wanneer u de gesneden mangostukjes in de ziplockzak doet, zorg er dan voor dat u zoveel mogelijk zuurstof uit de zak haalt voordat u deze definitief afsluit. Leg de zak op een vlak oppervlak in de vriezer.
Daarnaast verlaagt het risico op o.a. diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Deze mango bevat verschillende antioxidanten, en erg veel vitaminen, mineralen en vezels. Het wordt geadviseerd om zo'n 200 gram fruit per dag te eten, hoe gevarieerder hoe beter.
Mango is rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten en wordt geassocieerd met veel gezondheidsvoordelen, waaronder mogelijke antikankereffecten, evenals verbeterde immuniteit en spijsverterings- en ooggezondheid . Het beste van alles is dat het lekker is en gemakkelijk toe te voegen aan uw dieet als onderdeel van smoothies en vele andere gerechten.
Het eten van mango is goed voor je lichaam, omdat het geen vet, weinig calorieën en vooral veel vitamines en mineralen bevat. Wel moet je opletten dat je er niet te veel van eet, want naast goede stoffen vind je ook fructose in mango. Een teveel aan fructose kan gewichtsverlies in de weg staan.
Door mango's in water te weken, kunt u vuil, gruis of pesticideresten verwijderen die mogelijk op de schil zitten . Dit kan vooral handig zijn als de mango's niet grondig zijn gewassen voor aankoop of als ze tijdens opslag of transport zijn blootgesteld aan verontreinigingen.
Siroop maken van mangopitten en -schillen
Dus toen het mangoseizoen aanbrak, schoot dat idee naar de top van mijn to-do-lijst. Mijn eerste poging met mangopitten was een fantastisch bewijs van het concept, en leverde een siroop op die zo dik en zacht was dat het bijna romig was.
De pit is plat en bevindt zich in het midden van de vrucht. Omdat je er niet in kunt snijden, moet je eromheen snijden. Terwijl veel mensen deze vrucht schillen en de schil taai en bitter vinden, is de schil van mango eetbaar . Hoewel het niet zo zoet smaakt als het vruchtvlees, levert het vezels en andere voedingsstoffen.
Ondersteunt de spijsvertering
In mango's vind je ook spijsverteringsenzymen die de vertering bevorderen. Daarnaast bevat de vrucht stoffen die de werking van het spijsverteringsstelsel verbeteren. Ook de vezels in mango dragen hun steentje bij. Samenvatting: Mango heeft een positief effect op de darmen.
Vezels. Mango's bestaan voor 83% uit water. Deze fruitsoort is goed voor je darmen en houdt je bloedsuikerniveau in balans. Het eten van voldoende vezels, verkleint de kans op hart- en vaatziektes, overgewicht en een hoge bloeddruk.
Slaap lekker hapje
Tryptofaan is een eiwit wat je uit je eten kan halen. Zo zijn zilvervliesrijst, nootjes, zaadjes en tropische vruchten zoals kokos, banaan, mango en ananas rijk aan tryptofaan. In je lichaam wordt tryptofaan onder andere omgezet in melatonine.
Bewaartip voor dit product. Bewaar een aangesneden stuk mango in de koelkast, afgedekt met folie. Als je mango invriest, verwijder dan eerst de schil en de pit en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Kijk eerst of de vrucht rijp is, door deze zachtjes in te duwen. Als de mango terug veert is hij rijp en klaar om gegeten te worden. Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit. Het vruchtvlees snijd je vervolgens horizontaal en verticaal in.
Doe ze in een ziplockzak of een gewone plastic hoes. Vouw de hoes dicht en bewaar in een luchtdichte container. Bewaar deze container in de koelkast . De mango's blijven tot een jaar vers als ze op deze manier worden bewaard.
Nadat je het vruchtvlees hebt gegeten, splits je het zaad en plant je het in een grote pot op ongeveer ¼ inch van het oppervlak . Zet de pot op een warme plek en zorg ervoor dat de grond vochtig blijft. Het duurt ongeveer twee weken voordat een mangopit ontkiemt. Een mangoboom die uit een zaadje groeit, kan vruchten produceren, maar het duurt maximaal drie jaar.
Blijkbaar zijn alle delen van de mango – het vruchtvlees, de schil en de pit – eetbaar en ook nog eens goed voor je . Mango's, die meer dan 4000 jaar geleden in India ontstonden, werden ooit beschouwd als een heilige vrucht. In de loop der jaren verspreidde de vrucht zich geleidelijk over het Aziatische continent en de rest van de wereld.
Mango bevat huidverhelderende ingrediënten die uw huidtint kunnen verbeteren. Mangohuid op uw gezicht wrijven kan helpen donkere vlekken te verwijderen en de huid lichter te maken . Het helpt ook om de huid glad, poriënvrij en vrij van overtollige olie en onzuiverheden te maken.