Pure chocolade moet minimaal 35% cacaopoeder en 18% cacaoboter bevatten. Daarnaast is er doorgaans suiker aan toegevoegd. Hoe hoger het percentage van de reep, des te minder ruimte voor andere ingrediënten. De hoeveelheid cacao en cacaoboter bepaalt het percentage.
Cacaopercentage in pure chocolade
Wanneer mag je pure chocolade daadwerkelijk 'pure chocolade' noemen? Pure chocolade moet voor minstens 35 procent uit cacao bestaan. Pure chocolade met een cacaopercentage van 35% valt nog in de categorie 'zoet', er bestaat namelijk ook pure chocolade met zelfs 85% of 99% cacao.
Cacao poeder is gemaakt van de cacaomassa van de cacaoboon. De cacaobonen zijn handmatig geoogst en hebben een licht roosterproces ondergaan (dit betekent dat het geen “rauwe cacao” is). De massa wordt onder hoge druk uitgeperst, zodat er pure cacaopoeder ontstaat.
Cacao wordt gezien als superfood. Superfoods zijn rauwe, onbewerkte voedingsmiddelen met een pure, natuurlijke smaak en bevatten vele goede eigenschappen. Rauwe cacao is dan ook erg gezond. Het bevat vele vitamines en mineralen en kan heilzame effecten hebben voor je gezondheid.
Pure chocolade 🍫
Al vrij 'snel' mag je chocolade 'puur' noemen, wanneer het namelijk voor tenminste 35% cacao bevat is het (pure) chocolade. Het cacaogehalte van pure chocolade varieert sterk, van 35 procent voor zoetere donkere chocolade tot wel 85 of zelfs 99 procent voor zeer donkere (en bittere) repen.
Lindt Excellence 100% Cacao Dark Chocolate Bar is gemaakt voor de avontuurlijke chocoladeliefhebber. De donkere kleur en aardse ondertonen zorgen voor een intense smaakervaring. Perfect om te combineren met uw favoriete drankje of om elk dessert te verheffen.
Kenmerken. Pure chocolade is harder dan melkchocolade, vanwege de deeltjesgrootte en het vet- en lecithinegehalte . Pure chocolade heeft een bitterdere en intensere smaak dan melkchocolade, vanwege een hoger aandeel cacaomassa, dat theobromine, cafeïne, l-leucine en catechineflavonoïden bevat.
Nee, 100% pure chocoladerepen worden niet beschouwd als "lege calorieën" omdat ze waardevolle voedingsstoffen bevatten zoals vezels, ijzer, magnesium en antioxidanten, ondanks dat ze weinig suiker bevatten. Ze bevatten echter nog steeds veel calorieën en moeten met mate worden geconsumeerd als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.
Een reep van 100% pure chocolade wordt gemaakt met nul zoetstof en vaak geen ander ingrediënt dan cacaobonen . Sommige bedrijven gebruiken extra cacaoboter of een kleine hoeveelheid plantaardige lecithine om de chocolade in de verfijner glad te maken, maar moeten die chocolade op minimaal 99,75% cacao per volume houden.
Vol met beschermende antioxidanten
Het Journal of the American Medical Association meldt dat 100 procent cacao absoluut vol zit met antioxidanten . Antioxidanten binden zich aan wat bekend staat als 'vrije radicalen', destructieve moleculen die betrokken zijn bij hartziekten en andere kwalen, en ontmantelen deze.
Fu Wan #1 Ping Tung 62% - bekroond als beste pure chocolade ter wereld.
Wat is gezonder cacao of cacao? Rauwe cacaoproducten worden als gezonder beschouwd dan bewerkte cacao omdat ze meer mineralen en antioxidanten bevatten. Cacaopoeder wordt ook als een gezondere optie beschouwd dan chocoladeproducten die veel suiker bevatten.
Droste gebruikt pure (niet verhitte) cacaoboter.
Over het algemeen geldt dat als u zich vooral richt op voedingsstoffen en antioxidanten, u voor cacao kiest. Als u echter minder calorieën en wat antioxidanten wilt, kunt u beter kiezen voor cacaopoeder of pure chocolade .
En gematigde hoeveelheden minimaal bewerkte, hoogwaardige pure chocolade kunnen ook goed zijn voor uw gezondheid. Streef naar chocolade die voor ten minste 70% uit cacao bestaat. Dit bevat meer natuurlijke vezels, mineralen, vitaminen en antioxidanten, en minder andere ingrediënten, zoals geraffineerde suiker en additieven.
Repen met 100% cacao zijn dus de ultieme repen met het hoogste cacaogehalte en bevatten bij 100% cacao geen enkel ander ingrediënt.
Het is uitzonderlijk rijk aan cacaoflavanolen, een plantaardige antioxidant waarvan onderzoeken hebben aangetoond dat deze een breed scala aan gezondheidsvoordelen biedt, van het verminderen van vermoeidheid en moeheid tot het verbeteren van de gezondheid van het hart, de cognitieve functie en het reguleren van de bloeddruk .
Voor een decadente en voedzame traktatie, dip of druppel honing of ahornsiroop op een stukje pure chocolade en laat de smaken samensmelten in je mond! Of dip je favoriete fruit (gedroogd of vers) in gesmolten chocolade! Nu heb je wat ideeën over hoe je van pure, pure chocolade kunt genieten!
Je kunt 100% cacao chocolade rauw eten of vermengen met eten, zoals gebakken goederen . Je kunt het ook mengen met suiker en melk om melkchocolade te maken.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
Het eten van pure chocolade zou onderdeel moeten zijn van een verandering naar een gezondere levensstijl als je serieus bent over het verlagen van je cholesterol. Geef jezelf wat pure chocolade als beloning voor het eten van een gezond dieet, het verliezen van gewicht en het bereiken van je trainingsdoelen.
Daarnaast moet u weten dat pure chocolade veel verzadigde vetten bevat. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte, wat net niet goed is voor de bloedvaten. Ook bevat pure chocolade veel calorieën, wat dan weer kan bijdragen aan overgewicht en wat nefaste gevolgen kan hebben voor de gezondheid.
Echte chocolade, ook wel pure chocolade genoemd , bevat zowel cacaoboter als cacaopoeder, waarbij 50 tot 60 procent cacaoboter is .
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Omdat cacao en cacaobonen veel gezondheidsvoordelen bieden, zullen chocoladerepen met hogere cacao- of cacaopercentages waarschijnlijk meer gezondheidsvoordelen hebben dan die met lagere percentages. Het kiezen van repen met ten minste 70% cacao of cacao is een goed beginpunt.