Berengeur is de onaangename geur of smaak die waargenomen kan worden bij het verhitten of eten van vlees afkomstig van geslachtsrijpe mannelijke varkens, ook wel beren genoemd. Berengeur wordt wel beschreven als de geur van urine, faeces en zweet.
Het is erg belangrijk om varkensvlees goed te verhitten, zodat bacteriën worden gedood. Vlees uit één stuk van varken, zoals varkenshaas, kan rosé gegeten worden, omdat de meeste bacteriën altijd aan de buitenkant van het vlees zitten. Maar doorbakken blijft de meest veilige keuze.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Volgens een analyse van Consumer Reports is het merendeel van de varkensvleesproducten (69% van de geteste monsters) besmet met de Yersinia-bacterie . De enige manier om deze infectie te voorkomen, is door ze op de juiste manier te bereiden.
Maar in de bio-industrie worden ze gedwongen om in hun eigen uitwerpselen en braaksel te leven en zelfs tussen de lijken van andere varkens . De omstandigheden zijn zo smerig dat op elk willekeurig moment meer dan een kwart van de varkens aan schurft lijdt - denk aan uw ergste geval van gifsumak en stel u voor dat u er de rest van uw leven last van moet hebben.
Redenen om varkensvlees te vermijden zijn onder andere het hoge risico op infectie, de onmenselijke behandeling van varkens, de gevaren van de bio-industrie, het bestaan van gezondere alternatieven en de hoge niveaus van toxines in het vlees . Varkensvlees eten is een gemakkelijke manier om een infectie te krijgen die ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.
Het varken wordt dus als onrein bestempeld, het heeft gespleten hoeven, maar het herkauwt zijn voedsel niet. Het varken is een omnivoor oftewel een alleseter en dat laatste maakt het onrein. Als je de dieren bekijkt die God als onrein heeft bestempeld, zie je dat alle onreine dieren aaseters of opruimers zijn.
Moslims en joden eten geen varkensvlees, omdat het in de Koran en Thora wordt verboden. Varkens zijn namelijk onrein, omdat ze kleine dieren eten. Ze eten niet alleen maar planten.
Voor Moslims geldt dat God (Allah) de wereld voor de mensen heeft gemaakt en we er dus goed voor moeten zorgen. Ze mogen geen varkensvlees eten, omdat varkens onrein zijn. Daarnaast hebben Moslims regels over hoe dieren geslacht moeten worden.
Vergeleken met andere vleessoorten worden kippen beschouwd als de vuilste van alle vee. Nee, varkens niet. Vrijwel alle voedselgerelateerde bacteriën, virussen en parasieten zijn aanwezig in kippen. Dit komt waarschijnlijk door de leefomstandigheden van deze vogels, evenals het slachtproces.
Thoolse horeca-ondernemers eten het smerigste gerecht ter wereld voor het goede doel. THOLEN - Surströmming. Het meeste smerig ruikende gerecht ter wereld, als we de kenners mogen geloven. Het betreft een Zweedse delicatesse dat gefermenteerde haring in blik betreft.
De doerian is het bekendst om zijn penetrante geur, vandaar ook de naam stinkfruit. Hoe rijper de vrucht, des te sterker de geur. Het vruchtvlees bestaat uit een soort grote mandarijnenpartjes, maar dan zonder velletje en met een oranjebruine pit in elk partje.
Voorts zegt Jezus: "Meen niet, dat ik gekomen ben om de wet of de profeten te ontbinden; Ik ben niet gekomen om te ontbinden, maar om te vervullen (Matteus 5:17). Conclusie: een Christen mag ook geen varkensvlees eten.
Onrein voedsel is bijvoorbeeld vlees waar nog bloed inzit, vlees dat afkomstig is van niet-herkauwende dieren met gespleten hoeven of dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven. Varkens, hazen en konijnen zijn dus uitgesloten.
In de Bijbel staat te lezen dat varkens onrein zijn. Ook eten Joden geen varkensvlees. Daarom ging De Standaard op zoek naar een antwoord op de vraag waarom het christendom, dat uit het jodendom is ontstaan, geen varkensvlees verbiedt.
Ondanks hun reputatie zijn varkens geen vieze dieren. Ze zijn eigenlijk heel schoon. De reputatie van het varken als een vies dier komt voort uit zijn gewoonte om in modder te rollen om af te koelen . Varkens die in koele, overdekte omgevingen leven, blijven heel schoon.
Ze kunnen onwillig zijn, bijvoorbeeld wanneer de vloeren glad of ongelijkmatig zijn of de hellingen steil, wat angst kan veroorzaken en leidt tot gillen en krijsen. Ruwe hantering van varkens (bijv. met gebruik van stroomprikkers, stokken of werktuigen met puntige uiteinden) kan tot angst of pijn en gillen leiden.
AMSTERDAM - Varkens lusten praktisch alles, ook dingen die voor mensen oneetbaar zijn. Ze blijken minder en andere genen te hebben voor het proeven van zout en bittere smaken. Dat is een van de conclusies uit de analyse van alle genen van het varken.
In het bijzonder bevatten sommige stukken varkensvlees veel verzadigde vetzuren, zogenaamde slechte vetten . Overtollige verzadigde vetten kunnen het risico op hartproblemen, obesitas en andere langdurige ziekten vergroten. Onvoldoende gaar varkensvlees brengt ook het risico met zich mee van virale en bacteriële infecties die van varkens op mensen worden overgedragen.
Over het algemeen is het niet aan te raden om varkensvlees rauw te eten. Dit komt doordat dit vlees bacteriën en/of parasieten kan bevatten.
Zo bevat varkensvlees hoogwaardige eiwitten, die onze lichaamscellen mee helpen opbouwen. Daarnaast bevat dit vlees ook ijzer, wat belangrijk is om vermoeidheid tegen te gaan, en zink, wat bijdraagt tot de werking van ons immuunsysteem. Tot slot zitten ook belangrijke vitaminen zoals B1, B3, B6 en B12 in varkensvlees.
Trichinose is een infectie door een parasiet . Het wordt veroorzaakt door het eten van onvoldoende verhit vlees, meestal varkensvlees. Symptomen kunnen verder gaan dan buikpijn en diarree. Ze kunnen ook spierpijn, gezichtszwelling, koorts en koude rillingen omvatten.
Sommigen die varkensvlees mijden, beroepen zich op religieuze overtuigingen . Anderen mijden varkensvlees vanwege de impact op het milieu. Weer anderen, boos over de behandeling van zowel varkens als mensen in varkensvleesverwerkingsfabrieken, hebben hun varkenskoteletten en spek vervangen door pasta en broccoli.
In religieuze tradities zoals de islam en het jodendom, worden bepaalde diersoorten gecategoriseerd als ritueel onrein, vooral varkens en honden. Deze dieren mag je niet eten, je mag ze zelfs in principe niet kopen of verkopen. “Deze dieren gebruiken is daardoor problematisch voor moslims”, zegt Ghaly.