Conclusie. Dat verslavende karakter van suiker wordt in de wetenschappelijke wereld al langer met een korreltje zout genomen. Verslaving, zoals bij drugs en alcohol, roept een heel andere reactie van het brein op dan bijvoorbeeld suiker.
Als je echt een 'bad guy' wilt kiezen heeft suiker een negatiever effect op je gehele gezondheid dan zout. Zout is namelijk essentieel voor je lichaam om goed te kunnen functioneren. Suiker, aan de andere kant, heb je minder nodig!
Verslaving. Als je gewend bent om natriumrijk voedsel te eten, kun je eraan gewend raken. Het lichaam is gewend geraakt aan grote doses zout, wat leidt tot de behoefte om grotere hoeveelheden zout te consumeren.
In tegenstelling tot drugs, is suiker geen gif. Het heeft ook niet hetzelfde effect op je hersenen en je gedrag als drugs of alcohol.
Vanwege de activatie van het beloningscentrum in je hersenen, denken veel mensen dat suiker verslavend is. Maar dit is niet wetenschappelijk bewezen.
Nee. Suiker geeft een zoete smaak aan eten en levert energie. Suiker komt van nature voor in producten die onderdeel zijn van een gezonde voeding, zoals fruit, melk en sommige groenten.
Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal. De gezondheidsonderzoekers legden 41 verschillende als gezond bekendstaande producten langs een lat met 17 verschillende voedingsstoffen, zoals kalium, vezels, eiwitten en calcium. Waterkers is echter niet de enige bladgroente die hoog in de top staat.
In het supermarktbrood zitten wel additieven om de houdbaarheid te verbeteren. Maar die additieven hebben niets te maken met de mate waarin een product bewerkt wordt.” Dat klopt niet helemaal. Brood is altijd een bewerkt product (het is altijd gemengd, gekneed en gebakken), maar niet altijd een ultrabewerkt.
Te veel zout is een gevaar voor de gezondheid. Zout verhoogt de bloeddruk en vergroot hiermee het risico op hart- en vaatziekten. De te hoge bloeddruk beschadigt de kleine bloedvaatjes in de nieren. En als je al nierschade hebt, ben je extra gevoelig voor te veel zout: je nierfunctie gaat daardoor sneller achteruit.
Als je helemaal geen zout binnenkrijgt ga je dood, maar te veel zout brengt weer gezondheidsrisico's met zich mee. Zout is dus niet goed of fout. Zeker is wel dat ruim 85% van de Nederlanders veel te veel zout eet. Da's niet zonder risico.
Nestlé's MAGGI gaat voor minder zout. Zout speelt een belangrijke rol in voeding op het gebied van smaak, textuur en houdbaarheid. Nederlanders krijgen echter nog steeds meer zout binnen dan het door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum van 6 gram per dag.
Te veel suiker kan namelijk leiden tot overgewicht, waardoor je een grotere kans hebt om diabetes en andere ziektes te ontwikkelen. Te veel zout zorgt voor een te hoge bloeddruk, met alle gevolgen van dien. Beter om te voorkomen, dus!
Zout met toegevoegde jodium zit een klein beetje jodium in, maar alsnog zijn alle mineralen eruit gefilterd. Daarom kan je het beste kiezen voor onbewerkt zeezout en het liefst de grove variant. Deze bevatten de meeste gezonde stoffen die je nodig hebt om goed te functioneren.
Hoofdauteur van de review, James DiNicolantonio van Saint Luke's Mid America Heart Institute, heeft gezegd dat er, in tegenstelling tot zout, geen 'afkeersignaal' is voor suiker – een ingebouwd veiligheidsmechanisme dat ons beschermt tegen het eten van te veel zout. Dit is niet aanwezig in suiker en dus kunnen mensen er veel van eten en toch meer willen.
Een gezond ontbijt om af te vallen bevat eiwitten, vezels en gezonde vetten. Opties zijn een omelet met groenten, volkoren toast met avocado en ei, Griekse yoghurt met bessen en noten of havermout met chiazaad en amandelen is ook altijd een goede optie.
Van alle voedingsstoffen werd gekeken of ze aanwezig waren, en zo ja in welke hoeveelheden. De nummer 1, waterkers, scoorde 100 en bevat dus de meeste voedingsstoffen in de meest ideale hoeveelheden van alle groenten en fruit die meededen.
Het zijn de pesticiden die eraan kleven die slecht zijn voor je gezondheid. Zo bevat een aardbei soms een pesticidecocktail van maar liefst 5 verschillende soorten. Dit maakt de aardbei dan ook het meest 'ongezonde' stukje fruit van alle fruitsoorten. We gebruiken veel te vaak pesticiden voor onze gewassen.
Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
Suiker zorgt voor ontstekingsreacties in het lichaam, wat kan leiden tot een verslechtering van huidaandoeningen, zoals acne, eczeem en rosacea. Daarnaast heeft suiker invloed op het collageen en elastine in onze huid, twee essentiële eiwitten die onze huid stevig en jeugdig houden.
Te veel suiker kan onder andere zorgen voor vermoeidheid, buikpijn en hoofdpijn. Ook kan suiker leiden tot overgewicht. Heb je overgewicht? Dan heb je een grotere kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Op het moment dat je stopt met het eten van suiker wordt het collageen soepeler en verminderen rimpeltjes zelfs. Suiker zit overal in, je hebt natuurlijk koek, snoep, ijs, frisdranken en alcohol maar ook in kant-en-klare soepen, sausjes, pizza's, ontbijtgranen en zelfs in brood zitten verborgen suikers.