In het algemeen geldt dat pure chocolade tot wel twee jaar houdbaar kan zijn, terwijl melkchocolade en witte chocolade ongeveer een jaar goed blijven. Om de houdbaarheid van chocolade te verlengen, is het belangrijk om het op de juiste manier op te slaan.
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
Pure chocolade, met zijn hogere cacaogehalte, kan tot wel drie jaar na de houdbaarheidsdatum nog goed blijven. Vanwege het hoge melkgehalte zijn melk- en witte chocolade misschien niet zo lang houdbaar als pure chocolade, maar hun houdbaarheid is nog steeds niet te versmaden — je kunt verwachten dat je er nog zo'n 8 maanden mee vooruit kunt.
Bakken, pure of halfzoete chocolade: Minder zuivel betekent een langere houdbaarheid . Bewaar het op kamertemperatuur of in de koelkast tot twee jaar. Pure chocolade: Ongeopende repen zouden minstens twee jaar houdbaar moeten zijn.
Ja, snoep en lekkernijen kunnen verlopen . Maar houdbaarheidsdatumlabels geven meestal niet aan hoe lang het veilig is om iets te eten. In plaats daarvan timen ze de "piekkwaliteit" van een product.
De meeste snoepjes hebben een houdbaarheidsdatum, maar zoals de meeste voedingsmiddelen dienen deze data meer als richtlijnen voor wanneer je ze moet consumeren. Het is over het algemeen prima om snoep te eten nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken, hoewel de kwaliteit en textuur na een bepaald punt wel afnemen.
Begrijpen van de houdbaarheidsdatums op Kind Bars
Het is cruciaal om op te merken dat dit geen houdbaarheidsdatum is, maar eerder een suggestie. Het consumeren van Kind Bars na deze datum betekent niet per se dat ze onveilig zijn om te eten, maar er kan een merkbare afname zijn in hun smaak of voedingswaarde .
Het eten van chocolade die over de houdbaarheidsdatum is, is over het algemeen veilig, omdat chocolade relatief lang houdbaar is en niet snel bederft. Gebruik uw zintuigen om de kwaliteit te beoordelen; als u twijfelt, kunt u het beter weggooien of hergebruiken bij het koken .
Cacaopoeder zal je waarschijnlijk nooit een voedselvergiftiging bezorgen. Je kunt er echter wel maagklachten van krijgen als het ranzig is geworden. Om dit te controleren, ruik je er gewoon even aan. Als het niet onaangenaam ruikt, vochtig aanvoelt of tekenen van schimmel vertoont, is het meestal nog prima om te eten, zelfs jaren na de houdbaarheidsdatum .
Als je echter zin hebt in chocolade, maar alleen bakchocolade hebt, is het prima om het als tussendoortje te eten . Als je daarentegen van plan bent om te bakken en alleen gewone chocolade bij de hand hebt, ga dan gewoon je recept maken. Je moet misschien de suiker aanpassen en er beter op letten om te voorkomen dat het verbrandt.
In de meeste gevallen is chocolade die over de houdbaarheidsdatum is nog steeds veilig om te eten, mits deze goed is bewaard en geen tekenen van bederf vertoont . Als chocolade echter ongebruikelijke geuren, smaken of texturen vertoont, is het het beste om deze weg te gooien om mogelijke gezondheidsrisico's te voorkomen.
Kun je chocolade eten die gebloeid is? Chocoladebloei ziet er misschien niet smakelijk uit, maar het is volkomen veilig om te eten . Dat betekent echter niet dat je het wilt eten, aangezien zowel de smaak als de textuur aangetast kunnen worden. "Bloom ontneemt de chocolade meestal een aantal van zijn meest aangename eigenschappen," zegt Laiskonis.
Retailers moeten adverteren dat het over de datum is. Hoewel het legaal is om chocolade te verkopen na de houdbaarheidsdatum, is het illegaal voor hen om een product te verkopen na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum .
Met bovenstaande in gedachten, zult u ontdekken dat chocolade doorgaans geen strikte houdbaarheidsdatum heeft. In plaats daarvan heeft het een "ten minste houdbaar tot"-datum. Dit betekent dat het nog steeds oké kan zijn om het te eten na de houdbaarheidsdatum, maar de textuur, het uiterlijk en de smaak kunnen afwijken .
Alle chocolade die is gebloeid, zal een beetje vreemd smaken, maar is nog steeds niet in slechte staat. Zulke chocolade is niet ideaal om te eten zoals het is, maar je kunt het altijd gebruiken bij het koken of bakken; je kunt er ook een siroop, chocoladegarnering of cakeglazuur van maken .
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot en met de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Het consumeren van verlopen warme chocolademelkpoeder kan u mogelijk ziek maken, hoewel het relatief zeldzaam is als het product correct is bewaard . Warme chocolademelkpoeder heeft meestal een lange houdbaarheid en blijft vaak veilig om te consumeren na de houdbaarheidsdatum, maar de smaak en textuur kunnen worden aangetast.
Producten zonder datum
Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer. Vers brood en banket wat op dezelfde dag gegeten wordt. Azijn. Keukenzout.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
De bewaartijd van chocolade voor het 'over de datum' raakt is simpelweg een jaar.
Chocolade met een hoger melkgehalte (zoals witte chocolade of melkchocolade) bederft sneller dan chocolade met een lager melkgehalte (zoals halfzoete, bittere en pure chocolade). Het is over het algemeen prima om chocolade maanden na de houdbaarheidsdatum te eten als deze ongeopend is of op de juiste manier is bewaard .
Hoe lang na de houdbaarheidsdatum kan ik nog eten… Wanneer correct verpakt en bewaard of ingevroren bij de juiste temperatuur, zijn de volgende houdbaarheidsdatums over het algemeen waar: Ingeblikte goederen: Tot een jaar na de houdbaarheidsdatum houdbaar . Zuivel (en eieren): Tot twee weken na de houdbaarheidsdatum houdbaar.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.