Bij het te veel eten van ananas, kan je een branderig gevoel in de mond krijgen. In ernstigere gevallen kan er een ontsteking in het mondslijmvlies optreden.
De hoge dosis vitamine C in ananas zorgt voor een beter immuunsysteem. Zo heeft vitamine C invloed op witte bloedcellen, die je lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen zoals bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en gisten. In ananas zitten veel antioxidanten die vrije radicalen in het lichaam bestrijden.
Bromelaïne helpt niet alleen een handje bij de spijsvertering, maar heeft ook ontstekingsremmende en zelfs pijnstillende eigenschappen. Ananas nuttigen is dus een goed idee bij een neusverkoudheid maar ook bij brandwonden of gewrichtspijnen. Ook de grote hoeveelheid vitamine C in ananas werkt ontstekingsremmend.
Toch bevat ananas, net als andere fruitsoorten, fructose. Als je wilt afvallen kun je de inname van fructose het beste beperken. Om deze reden is het belangrijk om niet te veel ananas te eten.
Ananas is goed voor de spijsvertering
Ananas zit boordevol bromelaïne, ofwel een spijsverteringsenzym. De stof breekt eiwitmoleculen af, waardoor ze makkelijker kunnen worden opgenomen door de dunne darm.
Met fruit kun je sperma zoeter maken door ananas te eten. Dit komt door het hoge zuur- en suikergehalte van ananas. Deze smaken zijn de tegenhangers van de bittere spermasmaak, waardoor sperma zoeter wordt. Ananas is niet het enige waarmee je de smaak van sperma en van de vagina beïnvloedt.
Kan de spijsvertering bevorderen
De enzymen in ananassap helpen eiwitten in je darmen af te breken, wat kan helpen om constipatie, gas en een opgeblazen gevoel te verminderen . Bromelaïne heeft ook antibacteriële eigenschappen die je darmen kunnen beschermen tegen diarree-veroorzakende bacteriën zoals E. coli en darmontstekingen kunnen verminderen.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
Ze hebben een specifieke genezende werking. De belangrijkste stoffen in de ananas zijn de fenolzuren, flavonoïden en biogene aminen. Een verse ananas heeft een vochtafdrijvende werking en daarmee een grote invloed op de bloeddruk, oedemen en overgewicht.
Helaas, ananas zorgt er niet voor dat de vetverbranding versnelt.
Prikkend gevoel
Verse ananas is rijk aan bromelaïne, dat is een proteolytisch enzym. 'Proteo' komt van proteïnen en 'lysis' betekent afbreking. Het enzym breekt dus proteïnen af. Het tintelende gevoel in je mond is de bromelaïne die de proteïnen in je tong en wangen in sneltempo afbreekt.
Nierbeschermend. Onderzoekers zien dat een beschadigde nier sneller herstelt als het ananas krijgt toegediend. Het nierweefsel dat door vrije radicalen is aangetast, komt terug tot zijn gezonde vorm als een ananasextract wordt gegeven. Daardoor werken de nieren beter.
Ananas is rijk aan mangaan, een spoormineraal (Een mineraal waar het lichaam maar weinig van nodig heeft). Mangaan is nodig voor het lichaam om bot en bindweefsel aan te maken. Een klein plasic bekertje met ananas voorziet in 73% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid mangaan.
Deze tropische vrucht zit vol met antioxidanten, zoals vitamine C, beta-caroteen en zink die zowel de mannelijke als vrouwelijke vruchtbaarheid beïnvloeden. Tevens is het foliumzuur (vitamine B11) in de ananas een belangrijke vitamine voor zwangere vrouwen.
Ananassen worden in verband gebracht met uitbraken van Escherichia coli en Salmonella . Er is weinig bekend over het gedrag van E. coli O157:H7 en Salmonella op gesneden ananas.
Mythe #5: Ananas breekt vet af in het voedsel dat je eet
Feit: Ananas is een veelbesproken fruitsoort vanwege zijn vetverbrandende eigenschappen . Eerder werd al gezegd dat deze stekelige tropische vrucht, die het bromelaïne-enzym bevatte, hielp bij het splitsen van vet. De waarheid is echter dat het daadwerkelijk helpt bij het verteren van eiwitten.
Ananas werkt ook goed bij een ontstoken huid en bij ontstekingen in gewrichten. De vrucht bevat stoffen die ontstekingen verminderen en reguleren, waardoor het sap bijvoorbeeld verlichting kan bieden aan mensen met een anti-bacteriële infectie, maar ook bij mensen die bijvoorbeeld last hebben van artritis.
Ananas wordt al van oudsher in Zuid-Amerika gebruikt bij maag- en darmproblemen en ontstekingen. Nu blijkt een extract uit deze vrucht, bromelaïne genaamd, ook een krachtige ontstekingsremmer te zijn, een pijnstiller, een oppepper van het immuunsysteem en te werken tegen micro-organismen.
De kern is wat taaier dan het vruchtvlees, maar ook vezelrijker! Om de kern gemakkelijker te kunnen snijden, kan je hem ook eerst koken. Wil je weten hoeveel ananas per dag goed is om te eten? Hiervoor kan je het beste de richtlijn van 2 porties of 200 gram fruit per dag aanhouden.
Afvallen met ananas
Doordat ananas weinig calorieën bevat past het in een gezond dieet. Toch moet je ook niet te veel ananas eten als je wil afvallen. Suikers als fructose wil je namelijk liever beperken als je wil afvallen.
De antioxidanten in ananas vertragen het verouderingsproces. Bromelaïne werkt ontstekingsremmend en is bovendien een natuurlijke peeling. Ideaal dus om ruwe huid terug glad te krijgen!
De stof bromelaïne in ananas kan, wanneer deze met melk wordt gemengd, een reeks lichamelijke problemen veroorzaken, zoals maaggas, misselijkheid, infecties, hoofdpijn en maagpijn.
Ananassen zijn voor velen een heerlijke traktatie. Als u gevoelig bent voor het tintelende gevoel in de mond na het bijten op het vruchtvlees, kan dit de ervaring temperen. Toch kunt u verlichting krijgen door te gorgelen met zout water, iets kouds te drinken of andere voedingsmiddelen te consumeren om het bromelaïne-effect tegen te gaan .
Wie een ananas-allergie heeft en ananas eet of aanraakt, kan last krijgen van onder andere een loopneus, hoesten, zwellingen in het gezicht en de keel, een moeilijke ademhaling, jeuk, roodheid, constipatie, buikpijn, duizeligheid en braken.