Je kunt zowel gekookte groenten als gesneden groenten invriezen.
Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest.
In principe kan je alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten 2 minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt. Dit snelle koken doodt enzymen die je smaak en structuur van je groenten bederven.
Soep nóg langer bewaren
Maak bijvoorbeeld alvast pakketjes met de rauwe groenten in stukken gesneden, zodat je die later alleen nog hoeft te koken en pureren met water en kruiden. Onverwerkte groenten zijn ongeveer een jaar houdbaar in de vriezer.
Bereidingswijze: Was de groenten en snijd of breek ze in roosjes. Blancheer ze 3 minuten, doe ze in een kom met ijswater om af te koelen, laat ze uitlekken en laat ze volledig drogen. Verdeel ze vervolgens in een enkele laag over een met bakpapier beklede bakplaat en vries ze 2 uur in, of tot ze volledig bevroren zijn.
Vries groenten snel in door ze in één laag op een bakplaat met rand te spreiden . Wanneer de producten helemaal bevroren zijn, bewaar ze dan in luchtdichte containers of diepvrieszakken. Vul harde containers tot de rand en verwijder zoveel mogelijk lucht uit diepvrieszakken. Zorg ervoor dat u de datum op de verpakkingen zet.
Soep invriezen (& ontdooien!)
Dan is de vriezer je beste vriend. Laat de soep eerst volledig afkoelen tot kamertemperatuur zonder deksel op de pan. Verdeel de afgekoelde soep in diepvriesbakjes, eventueel in meerdere porties. Sluit af met de bijbehorende deksel en bewaar maximaal drie maanden in de vriezer.
Groente – 1 jaar
Blancheren betekent kort koken (enkele minuten). De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
Door te blancheren breek je enzymen af die anders de smaak, kleur en textuur van de groenten in de vriezer zouden aantasten. Bovendien helpt het om de sterke, bittere smaak van koolsoorten te verzachten.
Je kunt zowel gekookte groenten als gesneden groenten invriezen.
Voordat u groenten conserveert, moet u ze blancheren om de veiligheid en kwaliteit van het eindproduct te verbeteren. Alle groenten moeten worden geblancheerd en snel worden gekoeld voordat ze worden ingevroren, gedroogd of gedehydrateerd . Uitzonderingen: Gesneden of in blokjes gesneden uien, groene uien, prei en paprika's hoeven niet te worden geblancheerd voordat ze worden geconserveerd.
Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven. Kies ook voor luchtdichte doosjes om ijsbrand te voorkomen.
“Blanchen” wordt aanbevolen bij het bereiden van bijna alle soorten groenten voor bewaring in de vriezer. Groenten worden in kokend water gelegd om ze gedeeltelijk te koken en vervolgens direct in koud water gezet om het kookproces te stoppen. Paprika's, uien, prei en koolraap hoeven niet geblancheerd te worden.
Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten). Een restje gare prei kun je in een afsluitbaar bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
Niet alle diepvriesgroenten zijn hetzelfde
De vuistregel is: als het recept wel wat extra vocht aankan (denk aan soepen of stoofpotjes), kun je de groenten gerust eerst laten ontdooien. Heb je nood aan krokante en felgekleurde groenten? Doe ze dan rechtstreeks uit de diepvries in de pan.
Is de soep na 2 dagen koelkast nog niet op? Wacht met weggooien! Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C.
Verwijder de zaden, snijd ze in plakjes of blokjes en vries ze plat in een diepvrieszak in . Broccoli en bloemkool: Snijd alle bladeren eraf en verwijder de stelen. Snijd ze in stukken van 1-1/2 inch voordat u ze 3 minuten blancheert. Laat ze vervolgens afkoelen in een ijsbad en vries ze plat in op een bakplaat.
Als u restjes bewaart zoals bijgerechten of geroosterde groenten, laat de groenten dan volledig afkoelen en bewaar ze in een diepvriesbestendige container . Zip-top zakken werken ook goed om in te vriezen, omdat u de overtollige lucht er gemakkelijk uit kunt persen, wat vriesbrand kan minimaliseren.
Individueel snel invriezen of invriezen op schaal
Nadat de groenten zijn geblancheerd, afgekoeld en uitgelekt, legt u ze in één laag op bakplaten of ondiepe bakplaten en vriest u ze onafgedekt in tot ze stevig zijn (4 tot 6 uur). Vervolgens verpakt en sluit u ze snel af .
Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe broccoli eerst 2-4 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Kun je verse bloemkool invriezen zonder te blancheren? Wij raden ten zeerste aan om bloemkool eerst te blancheren, anders wordt het papperig door het hoge watergehalte in de groente als je het rauw invriest. Om te voorkomen dat de textuur en voedingswaarde achteruitgaan, is het het beste om bloemkoolroosjes gedeeltelijk te koken (blancheren) voordat je ze invriest .
Bloemkool invriezen
Voor bloemkool de diepvriezer in gaat, moet je hem dus blancheren.