De schaal van een ei is poreus en kan bacteriën zoals Salmonella bevatten. Dit is de primaire reden waarom in veel landen, zoals de Verenigde Staten, eieren worden gewassen en gedesinfecteerd voordat ze worden verkocht.
In de Verenigde Staten pakken ze het anders aan. Zij reinigen de eierschalen chemisch in plaats van kippen te vaccineren tegen salmonella, wat de schalen kwetsbaarder maakt voor andere bacteriën. Om die reden bewaren ze in de Verenigde Staten eieren altijd gekoeld, zowel in de supermarkt als thuis.
Als je eieren wilt schoonmaken, is het belangrijk om dit te doen op een manier die het risico op besmetting minimaliseert. Zo kun je eieren wassen: Voeg 1 of 2 eetlepels zuiveringszout toe aan warm water. Wrijf voorzichtig met een sterk vel keukenpapier de eieren schoon met de oplossing van water en zuiveringszout.
Het is niet nodig of aanbevolen voor consumenten om commercieel verpakte eieren te wassen , en het kan zelfs het risico op besmetting vergroten omdat het waswater via de poriën in de schaal in het ei kan worden "gezogen". Wanneer de kip het ei legt, wordt er door de hen een beschermende coating op de buitenkant aangebracht.
Eieren zijn poreus en hebben actieve bacteriën aan de buitenkant, dus ze mogen niet in zeepwater worden gedompeld of geweekt , zei Coufal. Er zijn veel manieren om een ei te wassen, maar de temperatuur van het waswater is de belangrijkste factor, zei hij.
De schaal van een ei is poreus en kan bacteriën zoals Salmonella bevatten. Dit is de primaire reden waarom in veel landen, zoals de Verenigde Staten, eieren worden gewassen en gedesinfecteerd voordat ze worden verkocht.
Als er kleine hoeveelheden vuil of ontlasting zijn, veeg de eieren dan af met een handdoek of schuurpapier . Schrob niet, want dan beschadig je de schaal. Als de eieren vuil zijn, kun je ze wassen. Was de eieren en verwijder vuil op 90-120°F.
Was de eieren in warm water .
Het warme kraanwater trekt vuil en bacteriën uit de schaal; koud water kan ervoor zorgen dat bacteriën onder het oppervlak van de eierschaal terechtkomen. Vermijd schoonmaakmiddelen zoals bleekmiddel, zeep of wasmiddel. Eierschalen zijn poreus, dus chemicaliën zullen door de poriën van de schaal in de eieren terechtkomen.
Als je een rommelig nest hebt met direct contact tussen ontlasting en schaal, zal je ei bacteriën herbergen, ongeacht de bloeistatus . De meer open schaalporiën op bloeiloze eieren zullen resulteren in zowel snellere veroudering van de eieren als een significante toename van het risico op infectie.
Dit is wat u moet weten over de reinheid van uw in de winkel gekochte eieren. Bij het sorteerstation worden alle eieren grondig gewassen en gespoeld, voordat ze in dozen worden verpakt en hoeven ze daarom niet te worden gewassen als u ze thuis krijgt.
"We vereisen zeer specifieke was- en spoelprocedures voor deelname, maar in de praktijk wast elke producent in de Verenigde Staten zijn eieren . Het is een industriestandaard", zegt Mark Perigen, nationaal supervisor voor de divisie voor de beoordeling van de kwaliteit van schaaleieren van AMS.
Eieren verwerken in Europa
Ten eerste vaccineren verschillende landen in Europa kippen vooraf tegen salmonella. Bovendien worden eieren niet gewassen zoals in de Verenigde Staten , dus de cuticula blijft op de schaal zitten. Hierdoor kunnen eieren op kamertemperatuur worden bewaard in plaats van dat ze in de koelkast moeten.
In Canada worden eieren gesorteerd, gesorteerd en verpakt in een sorteerstation dat is geregistreerd bij de Canadian Food Inspection Agency. Alle eieren worden gewassen en ontsmet in een hogesnelheidswasmachine die de schalen voorzichtig schrobt .
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom eitjes in voedingswinkels buiten de koeling liggen. Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen.
De reden dat ze bij de winkels buiten de koeling bewaard worden, is dat op die manier minder condensvorming optreedt. Wanneer ze vanuit een gekoelde ruimte vervoerd worden bij een warmere temperatuur, treedt er door het temperatuurverschil namelijk wel condensvorming op en de eieren blijven daarna minder lang goed.
Door eieren te wassen en te koelen blijven ze vers, worden bacteriën uit het schaaloppervlak verwijderd en wordt het risico verkleind dat bacteriën de schaal binnendringen en iemand die ze eet ziek maken . Koelen verhoogt ook de houdbaarheid van eieren van ongeveer 21 dagen tot 15 weken....
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Eierschalen kunnen besmet raken met Salmonella en andere ziektekiemen via de uitwerpselen van pluimvee of de plek waar ze worden gelegd .
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.
Dompel elk gespoeld ei in een ontsmettingsoplossing. Deze oplossing moet bestaan uit 1 eetlepel bleekmiddel gemengd met 1 gallon water . Droog elk ei na het ontsmetten af met een papieren handdoek.
Hoe lang moet een ei koken in kokend water? Wanneer je een ei in de pan doet wanneer het water al kookt, bestaat de kans dat het ei openscheurt en leegloopt. Je kunt dit voorkomen door een beetje zout toe te voegen aan het water. Een ei koken in kokend water duurt gemiddeld 8 minuten.
Een opmerking over azijn: ik gebruik azijnwater om mijn eieren te ontsmetten . Het verwijdert voldoende bacteriën en dat geeft mij een gerust gevoel.
Gebruik geen vodden of sponzen om de eieren te schrobben . Nat reinigen moet voldoen aan de vereisten voor water en eitemperatuur.
Verse eieren die u koopt bij de boer zijn 28 dagen houdbaar. Eieren die in de supermarkt zijn gekocht, zijn zo lang houdbaar als de THT-datum op de doos aangeeft. Vaak zijn eieren al één à twee weken oud voordat ze in de supermarkt terechtkomen.