Natuurazijn. Schoonmaakazijn en natuurazijn, dit laatste wordt ook wel tafelazijn genoemd, mogen niet met elkaar verward worden. Zoals de naam al verraadt, dient schoonmaakazijn om schoon te maken. Het is een synthetisch product en bevat ook veel meer azijnzuur dan natuurazijn.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Er zijn een aantal zaken waarvoor je absoluut geen azijn wilt gebruiken. Het product is niet geschikt voor natuursteen dat kalkhoudend is. Denk hierbij aan marmer, travertin, hardsteen, granito en terrazzo. Gebruik het middel ook nooit in de tuin voor het verwijderen van onkruid of groene aanslag.
Natuurazijn is een natuurproduct dat ontstaat tijdens de gisting van wijn. Hier wordt vervolgens een bacterie aan toegevoegd, zodat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur. Het grote verschil tussen natuurazijn en schoonmaakazijn is dat je natuurazijn kan consumeren én ermee kan schoonmaken.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Gebruik in geen geval azijn(zuur) om je koffiezetapparaat te ontkalken. Het veroorzaakt niet alleen een zeer onaangename geur tijdens en na het ontkalken, de smaak kan bovendien achterblijven in de kunststof delen van je espressomachine.. Daarnaast is azijn een zeer krachtige stof die je machine kan aantasten.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
De blauwe hand azijn is een 100% natuurlijk product. Het wordt gebrouwen op authentieke wijze en ontstaat door omzetting, met natuurlijke kiemen, van alcohol in azijn.
Azijnzuur stimuleert de enzymen en het aanmaak van zuur in de maag en helpt bij het afbreken en verteren van voeding. Daarnaast heeft appelazijn ook een antimicrobiële eigenschappen. Het kan helpen met het verwijderen van overtollige bacteriën in de darmen, hierdoor gaat de vertering soepeler.
Azijn kan een betaalbare en effectieve oplossing zijn om schimmel te verwijderen. Meng gelijke delen water en azijn en breng dit aan op de muur met een spons of sprayfles. Laat de oplossing ongeveer een uur intrekken en veeg dan de schimmel weg met een schone doek.
Azijn ontkalkt, ontvet en doodt bacteriën en is daarom ideaal voor de dagelijkse schoonmaak in huis. Verder verdrijft het nare luchtjes en is het milieuvriendelijk. Ik gebruik azijn voor het schoonmaken van het aanrecht, het fornuis, de eettafel, de wasbak, het toilet, spiegels, ramen en nog veel meer.
Azijn is een krachtig natuurlijk schoonmaakmiddel vanwege zijn zure eigenschappen. Het kan effectief zijn bij het verwijderen van vuil, vlekken en het tegengaan van bacteriën. Echter, niet alle vloeren zijn geschikt om met azijn te reinigen.
2. Natuurazijn. Gewone, witte azijn daarentegen is een natuurproduct en ontstaat tijdens de gisting van wijn. Er wordt een bacterie aan toegevoegd (die van nature voorkomt in hout), zodat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur.
Schoonmaakazijn kan tussen de 5 – 10% azijnzuur bevatten, maar in Nederland ligt dit meestal op 7%. Dat is een klein verschil van 2%, maar dit is procentueel gezien toch aanzienlijk: dit maakt schoonmaakazijn 40% sterker dan de witte soort.
'Zuur' voedsel
Ongetwijfeld heeft u vroeger geleerd dat suikers en frisdranken slecht voor uw tanden zijn, maar wist u dat ook zuur uw gebit aantast? Producten die u beter kunt vermijden zijn bijvoorbeeld tomatenketchup, sojasaus, azijn, witte wijn, pastasaus en augurken.
Wil je azijn van de beste kwaliteit, dan moet je dus op zoek gaan naar troebele, onbewerkte appelazijn. Hoewel appelazijn in de meeste grote supermarkten te koop is, kan je beter een bezoek brengen aan de natuurwinkel. Hier heb je de meeste kans om de onbewerkte, biologische variant van appelazijn te vinden.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Pure azijn is zoals je weet erg zuur en kan de huid van je hond irriteren. Verdun dus een kopje witte natuurazijn in 10 liter water om je hond extra fris te doen ruiken en zijn vacht te laten glanzen. Een hond wassen doe je nog altijd best met een milde shampoo speciaal ontwikkeld voor honden.
Gewone azijn, ook wel natuurazijn genoemd, is een natuurproduct. Hiermee maak je je salade op smaak of was je je haar mee waardoor het meer zou gaan glanzen. Daarnaast kan je natuurazijn ook gebruiken bij het kuisen als natuurlijk schoonmaakproduct.
Appelciderazijn is goed voor de pH van je hoofdhuid en zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar minder snel klit en beschadigt, en meer glanst.
Een van de beste manieren om vetluis te bestrijden is door regelmatig een kookwas te draaien, op 90 graden. Dit doe je natuurlijk zonder wasgoed erin. Door de hoge temperatuur worden de bacteriën gedood en lossen het vet, vuil en zeepresten op. Doe dit één keer per maand of vaker als je veel op lage temperaturen wast.
Omdat azijn het water zachter maakt, komt de reinigende werking van je wasmiddel extra goed tot zijn recht.
Voeg aan een volle wastrommel naast de helft van je gebruikelijke wasmiddel ook 3 eetlepels baksoda toe. Dit zorgt ervoor dat lastige vlekken en nare geurtjes sneller verdwijnen en je was extra zacht uit de wasbeurt tevoorschijn komt.