Gasuitwisseling vindt in de bladeren plaats via de huidmondjes die in contact staan met de holtes van het sponsparenchym van het blad. Bij de stengels en wortels gebeurt dit door lenticellen.
In wortelsystemen diffundeert zuurstof (O2) in de poriën van de grond in de wortelharen en wordt getransporteerd naar alle delen van de wortels . Plantenwortels gebruiken fotosyntheten tijdens de ademhaling voor hun verschillende functies, zoals de opname van voedingsstoffen en het onderhouden en laten groeien van hun weefsels.
Zuurstof en koolzuur
De wortel heeft zuurstof nodig. De koolzuur die hierbij gevormd wordt, moet worden afgevoerd.
De wortels van een plant nemen lucht op uit de openingen tussen de gronddeeltjes. De lucht in de gronddeeltjes komt in contact met de wortelharen . De zuurstof in de gronddeeltjes diffundeert in de wortelharen en bereikt alle cellen van de wortel, waar het wordt gebruikt voor de ademhaling.
De benodigde brandstof voor de verbrandingsreactie haalt de plant 's nachts uit de afbraak van zetmeel. Zetmeel wordt afgebroken tot de bouwsteen glucose en getransporteerd naar de mitochondriën. De benodigde zuurstof moet de plant 's nachts opnemen uit zijn omgeving. De plant neemt zuurstof op via de huidmondjes.
De meeste boomgroei vindt plaats aan de uiteinden van takken en de uiteinden van wortels. Echter, terwijl de kroon van een boom meestal omgeven is door open lucht, hebben wortels een bron van zuurstof in de grond nodig om te kunnen groeien . In de grond worden lucht en water vastgehouden in kleine zakjes die bodemporiën worden genoemd.
Mensen en dieren hebben zuurstof nodig om in leven te blijven. Ook planten zelf hebben zuurstof nodig.
Planten nemen dus koolstofdioxide op uit de atmosfeer om voedsel te bereiden. 's Nachts vindt er geen fotosynthese plaats, dus nemen ze zuurstof op en geven koolstofdioxide af . Daarom wordt er gezegd dat planten overdag koolstofdioxide opnemen en zuurstof afgeven, en 's nachts is het andersom.
Wortelharen van landplanten absorberen de opgeloste zuurstof in water om te ademen . Wortelharen wisselen gassen uit van en naar kleine luchtzakjes die tussen de gronddeeltjes zitten.
De bladeren van planten hebben kleine poriën op hun oppervlak die huidmondjes worden genoemd. De uitwisseling van gassen in de bladeren tijdens de ademhaling vindt plaats via huidmondjes . Dit gebeurt als volgt: Zuurstof uit de lucht komt via huidmondjes een blad binnen en bereikt alle cellen door het proces van diffusie.
De belangrijkste gebruikers van zuurstof en producenten van koolzuurgas zijn wortels en micro-organismen. Wortels hebben zuurstof nodig om water en voedingsstoffen op te kunnen nemen. Micro-organismen zijn betrokken bij allerhande processen in de bodem, zoals afbraak van organische stof en chemische omzettingen.
Zaai de afzonderlijke zaadjes op ongeveer 0.5 cm diep en ongeveer op 4-5 cm van elkaar zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien. Als je iets te dicht op elkaar hebt gezaaid, moet je later de dunne worteltjes weghalen, zodat de planten per wortel alsnog 3 cm ruimte hebben.
Worteltjes houden van een zonnige standplaats en een lichte en luchtige bodem (op zware kleigrond kunnen de wortelen niet heel goed recht naar beneden groeien en kunnen ze nog wel eens vertakken of heel stomp in plaats van puntig worden, dat maakt ze trouwens niet minder lekker hoor).
Wortels, het ondergrondse deel van de planten, absorberen lucht uit de luchtspleten/ruimtes die zich tussen de gronddeeltjes bevinden. Daarom wordt geabsorbeerde zuurstof door wortels gebruikt om de energie vrij te maken die in de toekomst wordt gebruikt om zouten en mineralen uit de grond te transporteren .
Zuurstof voor de wortels is het allerbelangrijkste. Dit onttrekt de boom aan de met lucht gevulde poriën in de grond. Als die te lang gevuld zijn met water, kan zuurstofgebrek ontstaan. Het zuurstofgehalte in de doorwortelbare bodem moet het liefst hoger dan 16% zijn.
Beluchting is een van de belangrijkste methoden om bodemverdichting tegen te gaan, omdat het grondpluggen verwijdert, waardoor lucht de wortels kan bereiken . Het toevoegen van extra organische materie kan ook helpen de structuur van de bodem te verbeteren.
Hoe wortels ademen. Het zijn niet alleen de bovengrondse delen van planten die gasuitwisseling uitvoeren – wortels zijn levende, groeiende organen die een scala aan functies uitvoeren, dus ook zij moeten zuurstof opnemen . Dit gas bevindt zich in de luchtruimtes tussen gronddeeltjes en komt de wortels binnen via de fijne haartjes die hun uiteinden bedekken.
U hebt gelijk, planten stoten 's nachts koolstofdioxide (CO2) uit , hoewel ze overdag ook CO2 uitstoten. Dit is onderdeel van het ademhalingsproces! Maar eerst moet u weten dat planten overdag, als er genoeg zonlicht is, een proces genaamd fotosynthese uitvoeren.
Diffusie en osmose zijn de processen die in een wortelhaarcel kunnen plaatsvinden bij afwezigheid van zuurstof.
De peepalboom is een boom die 24 uur lang zuurstof geeft. Hij staat ook bekend als de bo- of bodhiboom en behoort tot hetzelfde geslacht als de neembomen. De peepal wordt tot 15 m hoog en heeft grijze bast op de takken. Hij is afkomstig uit India, Myanmar en Sri Lanka, maar is nu overal in Zuidoost-Azië te vinden.
Met stip op nummer 1 staat onze prachtige Lilly de Spathiphyllum.
Een plant gebruikt 's nachts de suikers die gedurende de dag zijn aangemaakt, omdat er dan geen zonlicht is. Hierbij worden de suikers weer omgezet in koolstofdioxide (CO2) en water (H2O), maar er is ook zuurstof uit de lucht nodig.
Zuurstofproductie van bomen
Bomen groeien door koolstofdioxide en water met behulp van zonlicht om te zetten in voedzame suikers en zuurstof. Dit gebeurt in groene bladeren en noemen we fotosynthese. Hoe meer bladeren, hoe meer zuurstof een boom produceert. Bomen gebruiken zelf ook zuurstof voor hun stofwisseling.
PRODUCTIE VAN ZUURSTOFGAS
Zuurstofgas kan worden geproduceerd door ofwel gasvormige lucht te scheiden met behulp van adsorptie (PSA) of gefractioneerde destillatie van vloeibare lucht met behulp van cryogene methoden. PSA kan zuurstof produceren met verschillende zuiverheidsbereiken.
In het blad gemaakte zuurstof verlaat via de huidmondjes de plant. Ook verlaat water via de huidmondjes de plant. Een huidmondje bestaat eigenlijk uit twee sluitcellen. Als er veel water in de sluitcellen zit, dan staan de huidmondjes open.