Bonustips. Ook mayonaise kan prima zonder ei. Kant-en-klare vegan mayo vind je gewoon in de supermarkt: Remia Mayolijn is 100% plantaardig en verkrijgbaar in de meeste supermarkten.
Bindmiddel en verdikkingsmiddel
In hartige gerechten kun je in plaats van één ei 50 gram tomatenpuree, aardappelpuree of pompoenpuree gebruiken, maar ook 2 eetlepels maïzena, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel gemengd met 2 eetlepels water.
De eierdooier uit de liaison gaat dan stollen en vormt klontjes in het product. Je kunt een product waarin je een liaison hebt verwerkt, moeilijk bewaren. Je kunt een eierdooier gebruiken als koud of warm bindmiddel.
Als je eigeel wilt gebruiken, bijvoorbeeld om je gebak mee te bestrijken, kan je het ei vervangen door sojamelk. Dit geeft je gebak een mooie bruine kleur en glans. In het gebak zelf kan je het beste een eierdooier vervangen door een kant-en-klare eivervanger.
Eieren zijn een waardevolle bron van goede eiwitten
Een ei bevat alle aminozuren die je dagelijks nodig hebt. Een ei bevat vitamine A, E, D, K en B12. Als je, zoals ik, heel weinig vlees, vis en zuivel eet dan zijn eieren dus een belangrijke bron van B12, dat alleen in dierlijke producten voorkomt.
Eieren zorgen voor binding en stevigheid
Wanneer een ei wordt verhit, stollen de eiwitten in het ei. Tijdens dit stollingsproces strekken de anders opgerolde eiwitketens zich uit (een beetje te vergelijken met een bolletje garen dat wordt uitgerold).
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Eieren laten zich heel goed vervangen in bakrecepten door yoghurt, appelmoes, aquafaba, lijnzaad, of bijvoorbeeld pyslliumvezels. Natuurlijk kun je de eieren in een luchtige slagroomtaart of andere feesttaart niet zo goed vervangen, maar koekjes of andere stevige cakes en muffins zijn wat welwillender.
Bied een versgebakken croissant aan tijdens een luxe ontbijt! Deze knapperige en lekkere croissants zijn gemaakt met echte boter en zijn ongevuld. Als je croissants met vulling wilt, kun je er gemakkelijk een eetlepel chocoladecrème of abrikozenjam in rollen.
Eieren kunnen als bindmiddelen fungeren. Terwijl hun eiwitten zich vastzetten, binden eieren ingrediënten aan elkaar, waardoor gehaktbrood, ovenschotels en gebakken goederen stevig en stabiel worden . Eieren worden gebruikt om voedsel te coaten met kruimels, bloem, enz., omdat ze deze ingrediënten helpen te hechten en ook helpen om een bruin uiterlijk te creëren wanneer ze worden gekookt.
Meelsoorten als Quinoameel, rijstemeel, boekweitmeel, gele erwtenmeel, kikkererwtenmeel, en uiteraard maïsmeel zijn zeer geschikt. Let wel: verschillende meelsoorten kunnen de smaak beïnvloeden. Kikkererwtenmeel heeft bijvoorbeeld een zeer sterke, aanwezige smaak.
2 eetlepels pijlwortelmeel + 3 eetlepels water vormen een prima verdikkingsmiddel en kunnen gebruikt worden in plaats van eieren.
Wat kun je gebruiken om burgers te binden in plaats van ei? In theorie kun je broodkruimels gebruiken —ik raad aan om grof, korstloos vers wit broodkruim te gebruiken—of zelfs geraspte Parmezaanse kaas. De beste manier om je burgers bij elkaar te houden is door een medium gemalen 80% rundvlees 20% vet gehakt en een burgerpers te gebruiken.
Probeer ½ geprakte banaan of ¼ kopje gepureerde zoete aardappel, pompoen of avocado . Je kunt ook een eivervanger gebruiken in je recepten. Dit product werkt erg goed voor binding (meng 10 g eivervanger met 40 g water voor één ei). Om wat rijsmiddel toe te voegen, voeg je gewoon 1 el bakpoeder toe aan de mix.
Standaard mag je ervan uitgaan dat 1 medium ei zonder schaal 50 g weegt en 17 g eidooier en 33 g eiwit bevat. Dat mag je voor de meeste recepten afronden naar 20 g eidooier en 30 g eiwit, dat rekent wat makkelijker. Of als je het helemaal precies wil doen, kun je het exacte gewicht afwegen met de weegschaal.
Andere plantaardige vervangers voor eierwas zijn onder andere ahornsiroop, lijnzaad, zuivelvrije melk zoals rijstmelk en amandelmelk, melasse, aquafaba en verschillende mengsels met olijfolie of plantaardige olie . Maar doe uzelf een plezier deze feestdagen en bestrijk die taart met wat JUST Egg.
Mayo, water en amandelmelk zijn inderdaad alternatieven die je in plaats van een eierwassing kunt gebruiken voor bladerdeeg in een TikTok-video. Zo kun je deze alternatieven gebruiken: Mayo: Je kunt gewoon wat mayo op het bladerdeeg smeren om een gouden, licht glanzende afwerking te krijgen.
Als je broodjes of bladerdeeg flappen bestrijkt met ei zullen die een mooie goudgele kleur krijgen. Als je scharreleieren gebruikt zal je gebak vaak ook veel geler van kleur zijn dan met gewone eieren. Dit komt door het voer wat de kippen krijgen.
Bloem, maizena, aardappelzetmeel, ei en gelatine zijn bekende bindmiddelen die bijna iedereen op voorraad heeft. Maar er is meer om soep, saus en stoof steviger te maken.
Eieren fungeren als natuurlijke emulgatoren, die vloeistoffen en vetten combineren om een gladdere deegtextuur te verkrijgen . Daarnaast spelen eieren ook een rol bij het versterken van het glutennetwerk, zodat het brood een goede vorm en volume behoudt. Eieren dragen bij aan het verlengen van de houdbaarheid van brood door de wateractiviteit te verminderen.
De romige smaak zorgt ervoor dat het eindproduct voller en romiger van smaak wordt. Daarom wordt er ook meestal volle melk gebruikt. Doordat je met melk ook vocht toevoegt, wordt de smaak vaak ook beter.