“Er zitten zo'n 550 kilocalorieën in 100 gram witte en melkchocola. Misschien iets minder in pure chocola, maar het zal elkaar niet veel ontlopen.” “In pure en melkchocola zitten nog wel de gunstige stoffen uit cacao. Met wit krijg je vooral de vetten en de suikers binnen.
Het cacaogehalte ligt tussen dat van witte en melkchocolade. Het is dus niet (on)gezonder dan andere chocoladesoorten. Wél een dingetje, het moet je smaak zijn.
Witte chocolade is eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Er zijn mensen die vinden dat witte chocolade eigenlijk geen chocola genoemd mag worden. Dit komt omdat bij het verkrijgen van witte chocolade er, in tegenstelling tot pure en melkchocolade, alleen gebruik wordt gemaakt van cacaoboter en dus geen cacaopoeder.
Hoewel chocolademelk meer gram koolhydraten per portie bevat dan witte melk , bevatten beide varianten dezelfde negen essentiële voedingsstoffen. Beide varianten kunnen een uitstekende keuze zijn na het sporten.
In pure chocolade zit het meeste cacao en zitten dus ook meer van deze stoffen. Dat is dan ook waarom pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd. Dat pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd, komt daarnaast ook door de grote hoeveelheid suiker dat aan melkchocolade wordt toegevoegd.
Maar vergeleken met melkchocolade is pure chocolade het gezondere alternatief . Pure chocolade bevat minder suiker en geen melk, maar wel veel meer cacao. Het hoge percentage cacao zorgt voor bepaalde voordelen van het consumeren van pure chocolade. Flavanol wordt in veel planten aangetroffen, waaronder de cacaoplant.
Laat witte chocolade het liefste links liggen
Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Kortom, chocolademelk na een work-out kan een makkelijke en effectieve herstelhulp zijn na een lange duurtraining. "Chocolademelk kan een van de beste opties zijn als het gaat om herstel na een work-out", zegt Kimberley Wiemann, RDN, een gediplomeerd diëtiste gevestigd in Long Island, New York.
Het essentiële verschil is dat er geen cacaobestanddelen in witte chocolade zitten . Dat is de reden voor de romig witte kleur. Cacao is een belangrijk ingrediënt in zowel pure als melkchocolade en is verantwoordelijk voor de meeste gezondheidsvoordelen. Waarvan is witte chocolade gemaakt?
Melk is een uitstekende bron van vitaminen en mineralen, met name calcium . Het speelt een belangrijke rol in de gezondheid van de botten. Voedingsdeskundigen raden mensen aan om elke dag melk en andere zuivelproducten, zoals yoghurt en kaas, te eten als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.
Verwen jezelf met een stukje melkchocolade bij de koffie of 's avonds op de bank. Bevat slechts 2,1 gram koolhydraten. Neem maximaal één chocolaatje per dag.
Er zijn heel veel mensen die beweren dat witte chocolade geen chocolade is omdat het niet van cacaopoeder wordt gemaakt. En dat klopt. Maar witte chocolade wordt dan wel niet van cacaopoeder gemaakt, er wordt wel gebruik gemaakt van een ander onderdeel van de cacaoboon, namelijk cacaoboter.
De meest waardevolle voedingstoffen zitten in het bruine, droge gedeelte van de cacaoboon: ijzer, magnesium, vezels en flavanolen. In witte chocolade zitten deze stoffen dus bijna niet. Wel bevat witte chocolade meer calcium dan een pure reep vanwege de melkpoeder.
Pure chocolade : zonder toegevoegde suikers en minder calorieën.
Merken als Mars M&M's, Hershey's Kisses en Reese's Peanut Butter Cups staan bekend om hun hoge suikergehalte, waardoor ze duidelijk in de categorie ongezonde chocolade vallen.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Melkchocolade bevat voedingsstoffen zoals calcium, wat belangrijk is voor het opbouwen van sterke botten. Het bevat ook meer antioxidanten dan witte chocolade, met minder vet en minder suiker in het algemeen, waardoor het gezonder voor je is. Witte chocolade is zoeter dan melkchocolade.
Witte chocolade wordt over het algemeen niet als gezond beschouwd als pure chocolade , omdat het de gunstige antioxidanten en flavonoïden mist die in cacaobestanddelen voorkomen. Witte chocolade bevat doorgaans ook veel calorieën, suiker en vet en mist de potentiële gezondheidsvoordelen van pure chocoladesoorten.
Er zit veel cacao in pure chocolade en cacao is rijk aan flavanolen. Flavanolen zijn belangrijke stoffen die klachten en ziektes kunnen tegengaan. Je hebt een kleinere kans op het krijgen van astma, diabetes en hartziekten als je flavanolen binnenkrijgt.
En dankzij de natuurlijke hoge hoeveelheid eiwitten en vetten bevat chocolademelk voldoende calorieën om het herstel van spieren en gewrichten te bevorderen . (Gewone melk is overigens net zo voedzaam; het bevat alleen niet de extra koolhydraten en het zout van chocolademelk.)
Het drinken van warme chocomelk vergroot je intelligentie en bevordert de gezondheid van je hersenen. Dit heeft te maken met de flavonoïden die er in chocolademelk zitten. Dezelfde stoffen die ook zitten in groente en fruit. Flavonoïden zorgen voor meer zuurstof in je bloed en verbeteren de bloedstroom.
In de klassieker gebruik je hiervoor chocolade, een gezondere variant is ongezoet cacaopoeder. Dat is rijk aan antioxidanten en geeft een intense chocoladesmaak zonder toegevoegde suikers. Zoetstof: In plaats van kristalsuiker kun je honing, ahornsiroop of stevia gebruiken voor een zoetje.
Pure chocola is één van de voedingsmiddelen die de meeste antioxidanten bevat. Deze zogenaamde flavonolen hebben een sterke ontstekingsremmende werking en houden daarnaast ook je endotheel cellen en aderen gezond.
1. Stap over op pure chocolade. In pure chocolade zit veel minder vet en suiker dan in melkchocolade. Kies daarom tijdens jouw dieet voor chocolade die minstens 75% cacao bevat.
De nadelen
De meeste chocolade bevat veel suiker, wat kan leiden tot gewichtstoename, tandbederf en andere gezondheidsproblemen. Het is dus wel belangrijk dat wanneer je chocolade eet, je zorgt dat je de tanden goed poetst en niet te veel eet.