Witlof, witloof, grondwitloof of Brussels lof (Cichorium intybus var. foliosum) is een bladgewas, een bladgroente die in het donker wordt geteeld. In het licht wordt de krop door chlorofylvorming namelijk groen. De afgesneden (afgebroken) krop kan rauw, gekookt of gestoofd worden gegeten.
met dit verschil dat witlof gekweekt wordt in het donker en alleen de bleke spruiten worden gegeten en wilde cichorei als een plant van een meter hoog met onwaarschijnlijk blauwe bloemen langs dijken groeit.
Cichorei is nauw verwant aan witlof en andijvie. De wilde plant is overblijvend en komt voor in geheel Europa, Siberië, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De cultuurplant is tweejarig en slaat in het eerste teeltjaar inuline op in de wortel. De stamvorm van witlof en cichorei is Cichorium intybus L.
Wat is cichorei? Cichoreikoffie komt van de wortels van de wilde cichoreiplant (Cichorium intybus). Wilde cichorei is nauw verwant aan witlof en andijvie. Al sinds de 17e eeuw wordt er een koffieachtige drank gemaakt van de cichoreiplant.
Wat is witlof? Witlof groeit uit de wortel van cichorei het is een plant van de samengesteldbloemige familie van planten en is zeer nauw verwant aan de andijvie, want wist jij dat ze beide uit dezelfde wortel groeien? Witlof moet in het donker of onder de grond groeien, want als er licht bijkomt dan wordt het andijvie.
De gecultiveerde plant wordt gekweekt om zijn bladeren (bladcichorei) of om zijn witte, vlezige penwortels (wortelcichorei) (43). Bladcichorei kan, afhankelijk van de variëteit van C. intybus L., groene bladeren (suikerbrood), rode bladeren (radicchio) of witte witlof (Belgische andijvie, ook bekend als witlof) hebben (41, 43).
Escarole (Cichorium endivia) is een lid van de cichoreifamilie . Het wordt vaak verward met sla, maar ook met zijn botanische verwanten, waaronder krulandijvie, radicchio, frisée en andere bittere groene groenten ( 1 , 2). Technisch gezien wordt escarole beschouwd als een platbladige variëteit van andijvie.
-Heeft een bloedzuiverende werking en is zorgt ervoor dat je aan kunt sterken. -Daarnaast is al vele malen aangetoond dat cichorei zeer gunstig is voor het hart, de maag en de lever. Ook heeft het een zeer stimulerende werking op de darmen, zodanig, dat het klachten kan verminderen bij PDS (prikkelbare darm syndroom).
Cichoreiwortel wordt al eeuwenlang gebruikt voor culinaire en medicinale doeleinden en wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen . De vezels kunnen echter gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken als ze in overmaat worden gegeten.
Cicoria, in het Italiaans meer bekend als cichorei, is een groente die verwant is aan de witlof en endive familie.
Een substantieel deel van het klinische bewijs toont aan dat cichorei anti-diabetisch, immunomodulerend, anti-tumor, antioxidant, anthelmintisch en prebiotisch is. Daarnaast is aangetoond dat cichorei een goede spijsvertering bevordert, de eetlust reguleert en het risico op gastro-intestinale ziekten vermindert [1].
Cichorei heeft ook depuratieve en diuretische eigenschappen en beschermt de maag. Het werkt op het niveau van de lever en de galblaas door de productie van gal te bevorderen (choleretisch effect) en de afvoer ervan naar de galblaas te vergemakkelijken (cholagoog effect), waardoor de spijsvertering wordt verlicht.
Het consumeren van grote hoeveelheden cafeïne wordt in verband gebracht met bijwerkingen zoals misselijkheid, angst, hartkloppingen, rusteloosheid en slapeloosheid ( 19 ). Cichoreiwortel is van nature cafeïnevrij, dus het is een uitstekend koffiesurrogaat als u uw cafeïne-inname wilt verminderen ( 20 ).
Hoewel gekookte witlof en rauwe witlof beide erg gezond zijn, is rauwe witlof gezonder dan gekookte witlof. Dit komt doordat rauwe witlof meer vitaminen en mineralen behoudt die tijdens het kookproces deels verloren kunnen gaan. Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering.
Het voegt diepte en complexiteit toe aan de koffie, waardoor het een voller lichaam en een zachte, fluweelzachte textuur krijgt . De cichorei helpt ook om de natuurlijke bitterheid van de koffie in evenwicht te brengen, wat resulteert in een mildere, meer afgeronde smaak die vaak wordt beschreven als aards en rijk.
Toch is cichoreiwortel, rauw of in koffie, niet voor iedereen: mensen die allergisch zijn voor ambrosia en pollen, moeten overwegen om cichorei te vermijden. De plant behoort tot de paardenbloemfamilie en zelfs als de wortel geroosterd en gebrouwen wordt, kan deze allergiesymptomen veroorzaken.
Cichorei is ook een rijke bron van bètacaroteen. Mensen gebruiken cichorei voor de gezondheid van lever en hart, constipatie, indigestie, hoge bloeddruk en vele andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om deze toepassingen te ondersteunen .
Fytotherapie. Cichorei wordt in de volks- en plantgeneeskunde gebruikt bij maag- en leverklachten, verstoppingen en een gebrek aan eetlust. Uit de plant kan een versterkings- en kalmeringsmiddel worden gemaakt in de vorm van een likkepot.
Wat blijkt uit onderzoek? De hoeveelheid acrylamide per kilogram in cichorei is negen keer zo hoog als die in koffie. Acrylamide vergroot de kans op kanker.
Medische werking wortel: Een aftreksel van de gedroogde wortel werkt versterkend, is licht laxerend en bevordert de afscheiding van urine.
De cichorei is een veelzijdige plant met goede voedingswaarde. De cichorei heeft bloedreinigende, leverherstellende en vochtafdrijvende eigenschappen. Ook heeft hij een ondersteunende werking op nieren en milt, en een gunstig effect op de darmflora en bloedsuikerspiegel.
Er worden zelfs verschillende namen gegeven aan dezelfde soort, afhankelijk van hoe de plant wordt gekweekt (hieronder meer hierover), en in het geval van de Belgische variëteit, in de VS "endive" genoemd, maar botanisch gegroepeerd als cichorei .
Gewone cichorei - Een wilde variëteit van de Europese C. intybus-soort, de felblauwe bloemen van deze plant sieren de bermen en velden in de Verenigde Staten. De paardenbloemachtige bladeren van gewone cichorei zijn eetbaar. Cichoreiwortel - Koffie of koffietoevoegingen worden gemaakt door de penwortels van C. te roosteren, te malen en te brouwen.
Frisée, krulandijvie, witlof, andijvie en radicchio zijn verwant aan de gewone cichorei en worden vaak 'witlof' genoemd.