Vries verse producten zo snel mogelijk na de aankoop of bereiding in, zo gaan de minste voedingsstoffen verloren. Let wel: warme restjes laat je beter eerst afkoelen alvorens ze in te vriezen. Verse groenten invriezen? Blancheer ze dan eerst even voor je ze in de diepvries stopt.
Warme gerechten kan je snel afkoelen door de pan met de restjes in een bak met koud water met ijs te plaatsen. Vries restjes na het afkoelen onmiddellijk in.
Bepaalde chemische en fysieke processen kunnen er wel voor zorgen dat ingevroren producten schade lijden, waardoor hun uiterlijk en/of smaak na het invriezen en ontdooien achteruitlopen. Sommige levensmiddelen zoals komkommer of sla zijn kwetsbaarder dan andere en hierdoor minder geschikt om ingevroren te worden.
Kan je aardappelen invriezen? Ongekookte aardappelen invriezen doe je beter niet. Gekookte aardappelen invriezen, dat kan wel. Ze blijven ongeveer een week goed.
Groente – 1 jaar
Blancheren betekent kort koken (enkele minuten). De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.
Paddestoelen, avocado's, spinazie, rabarber (ja, het is een groente!); bonen, wortels, broccoli kunnen allemaal worden ingevroren. Als ze van nature een hoog watergehalte hebben, is het het beste om ze te pureren, te sauteren, te stoven voordat u ze invriest.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE VRIEZER
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Het beste resultaat krijg je door de pasta samen met de saus in te vriezen. Dit voorkomt plakken en zorgt ervoor dat je een complete maaltijd hebt als je het weer ontdooit.
Verlies van vitaminen
Bij het snijden van groente en fruit gaan er altijd vitaminen verloren. Vitaminen zijn namelijk gevoelig voor lucht en licht. Door groente of fruit te snijden komen de vitaminen in aanraking met zuurstof en gaan er vitaminen verloren.
Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe broccoli eerst 2-4 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Schil aardappels tot 24 uur van tevoren en bewaar in stukken afgedekt in water in de koelkast of – als het niet vriest – buiten! Kook ze voor het serveren in vers water met zout in 15-20 min. gaar.
Ja! Je kunt aardappelen absoluut invriezen, en dat moet je ook doen als je teveel aardappelen hebt. Maar er is één belangrijk ding om te onthouden: je moet eigenlijk alleen gekookte of gedeeltelijk gekookte aardappelen invriezen , omdat rauwe aardappelen veel water bevatten. Dit water bevriest en maakt de aardappelen papperig en korrelig als ze ontdooid zijn.
Blancheer 4 tot 6 minuten als de aardappel kleiner is dan 1 tot 1½ inch in diameter en 8 tot 10 minuten als hij groter is . De aardappel moet volledig worden verhit om enzymatische reacties te stoppen. Onvoldoende verhitting zal ertoe leiden dat het midden van de aardappel donker wordt. Koel af, laat uitlekken, verpak en vries in.
Groenten zoals prinsessenbonen, (dop)erwten, peultjes, aubergines en champignons bevatten natuurlijke plantengifstoffen. Omwille van die reden wordt aangeraden om deze groenten niet te vaak rauw te eten.
U mag, ALLEEN IN GEVAL VAN EXTREME SPOED, Hoewel voor routinematige doeleinden . Maar houd er rekening mee dat u ze maximaal een dag in de koelkast kunt bewaren. U kunt de gesneden groenten ook in een vochtige papieren handdoek of een dunne katoenen doek wikkelen en in de koelkast leggen. Vergeet niet om ze niet in een luchtdichte container te bewaren.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
“Blanchen” wordt aanbevolen bij het bereiden van bijna alle soorten groenten voor bewaring in de vriezer. Groenten worden in kokend water gelegd om ze gedeeltelijk te koken en vervolgens direct in koud water gezet om het kookproces te stoppen . Paprika's, uien, prei en koolraap hoeven niet geblancheerd te worden.
Je kunt bijna alle soorten groente invriezen, maar kleinere groenten zoals maïs, broccoli, bloemkool, wortels en sperziebonen vriezen het beste in omdat ze een laag watergehalte hebben. Wintergroenten zoals spinazie en boerenkool vriezen ook goed in om dezelfde reden.
Kun je gekookte groenten invriezen en later gebruiken? Ja, je kunt geroosterde groenten invriezen , en wat nog belangrijker is; de meeste geroosterde groenten kunnen goed worden ingevroren. Groenten met een hoog watergehalte, zoals tomaten, courgette, paprika's en champignons, kunnen worden geroosterd en ingevroren, maar hun textuur verandert tijdens het invriezen.
10 Groenten die van nature veel water bevatten, zoals komkommer en sla, kun je niet invriezen. Andere groenten zoals boontjes en wortelen wel, maar blancheer ze eerst kort. Verse kruiden zijn lastig, je kunt die wel fijnsnijden en in olijfolie invriezen.
Ja. Het is veilig om bevroren restjes op te warmen zonder ze te ontdooien , hetzij in een pan of magnetron (in het geval van soep of stoofschotels) of in de oven of magnetron (bijvoorbeeld ovenschotels en combinatiemaaltijden). Opwarmen duurt langer dan wanneer het eten eerst ontdooid is, maar het is veilig om te doen als de tijd kort is.
Blancheren (groenten in kokend water of kort stomen) is een must voor bijna alle groenten die ingevroren moeten worden. Het stopt de enzymwerking die smaak-, kleur- en textuurverlies kan veroorzaken .