Gebruik vaker voedingsmiddelen met een weinig uitgesproken smaak, zoals gekookte aardappelen of puree, (wit) brood, beschuit, crackers, fruit, salades, pap, jonge (smeer)kaas, droge biscuits, lange vingers, eierkoeken (bij voorkeur met boter).
Neem iets fris-zuurs om op te kauwen of om op te zuigen, bijvoorbeeld: een zuurtje, pepermunt, (suikervrije) kauwgom, zacht snoep of een waterijsje. Ook fris-zure producten als tomaat, komkommer, augurk, appel en zilveruitjes kunnen helpen.
Reuk- en smaakverlies ontstaat o.a. door: een kwetsuur aan het hoofd, chronische ontstekingen, ontsteking aan de bovenste luchtwegen en COVID-19. Oorzaak van een smaakstoornis kan ook te maken hebben met schade aan de aangezichtszenuw of de smaakpapillen.
Beheer en behandeling
Als een verkoudheid of griep ageusie veroorzaakt, kan uw smaakzin terugkeren na het nemen van antihistaminica of decongestiva . Zorgverleners behandelen infecties met antibiotica. Zodra u bent hersteld van uw ziekte, kunt u weer voedsel proeven.
Reuk- en smaakverlies, maar geen corona
Dit is vaak het gevolg van verkoudheid en griep. Dit gaat vaak gepaard met minder proeven en hierdoor minder eten en drinken. In de meeste gevallen herstelt de reuk en de smaak vanzelf weer, nadat de verkoudheid verdwenen en de neus niet meer verstopt is.
Driekwart van de covid-19-patiënten met reukverlies heeft het reukvermogen na 30 dagen weer terug. Na 90 dagen is 90% van de patiënten hersteld. Voor herstel van smaakverlies gelden vergelijkbare herstelperiodes. Dat meldt een systematische review en meta-analyse gepubliceerd in The BMJ (2022; 378:e069503).
Bij een vieze smaak in de mond kunt u zuigen op pepermuntjes of snoepjes of kauwen op kauwgom. Als uw slijmvliezen niet gevoelig zijn, kunt u wat meer zout, kruiden, specerijen en smaakmakers zoals gember, sambal, wasabi, marinades, jus of sauzen gebruiken om uw voeding smakelijker te maken.
Terminologie van smaakstoornissen
Een smaakstoornis kan zich op verschillende manieren uiten. Er kan sprake zijn van een afgenomen of verdwenen smaakfunctie. Ook kunnen alledaagse smaken anders worden waargenomen of is er continu een abnormale of vieze smaaksensatie, zonder dat er een smaakstof wordt ingenomen.
Zure ingrediënten helpen de smaak te verbeteren en in balans te brengen . Gebruik kleine hoeveelheden ingrediënten met sterke smaken zoals granaatappelpitten, chipotlepeper of koriander. Geef een smaakexplosie met smaakmakers zoals mierikswortel, gearomatiseerde mosterd, chutney, wasabi, bonenpurees, tapenade en allerlei soorten salsa.
Het verlies van smaak kan om verschillende redenen optreden, waaronder een hoofdletsel, roken, een tijdelijke infectie of blootstelling aan chemicaliën . Omdat uw smaak ook afhankelijk is van uw reukvermogen, kunnen aandoeningen zoals neusverstopping ook de smaak beïnvloeden.
Een aantal medicijnen heeft verandering van smaak en reuk als bijwerking. Dat zijn onder meer antibiotica, anti-epileptica, antidepressiva, antihistamines, decongestiva, antihypertensiva, hartmedicatie en lipideverlagende middelen.
De smaakpapillen worden ieder 7 á 10 dagen vernieuwd. Als de tong wordt beschadigd, bijvoorbeeld door te heet eten of drinken, dan duurt de smaakstoornis meestal niet langer dan 10 dagen, dan zijn de beschadigde smaakpapillen vervangen door nieuwe smaakpapillen.
Oorzaken van smaak- en reukverandering
Sommige aandoeningen kunnen verandering of verlies van smaak en reuk geven, bijvoorbeeld bij infectie in neus of neusbijholten, een tumor in het hoofd, de ziekte van Parkinson of een corona-infectie. Ook kan verandering van smaak en reuk gevolg zijn van ouderdom.
Voeg sterke smaken toe: Smaakrijke ingrediënten zoals munt, gember, azijn, knoflook of ui zijn mogelijk nog steeds waarneembaar als uw smaak- en reukzin is afgestompt. Het toevoegen van deze voedingsmiddelen kan een explosie van smaak toevoegen aan maaltijden die anders flauw smaken.
Smaak kunnen we waarnemen met onze tong, maar het gaat ook om balans, geuren, ervaringen en interactie. Geur bijvoorbeeld, komt vrij als je het product voor je hebt, maar het komt ook vrij als je het in je mond hebt en uitademt. Dat noemen we retronasaal – aroma's worden ontvangen door de neusslijmvliesen.
De eerste stap bij het oplossen van een bittere smaak in je mond is zorgen voor goede gebitsverzorging door dagelijks te poetsen, te flossen en je tong te schrapen om tandplak en bacteriën te verwijderen. Gebruik daarnaast een antibacterieel mondwater. Drink genoeg om een droge mond te voorkomen.
Een goede mondverzorging kan (tijdelijk) een vieze smaak verminderen. Door goed te kauwen kan uw smaak verbeteren. Zo verspreid de smaak zich meer en proeft u beter. De temperatuur van uw eten en drinken beïnvloedt de smaak: warme gerechten hebben een sterkere smaak dan (ijs)koude.
Door een verkoudheid kunnen de zenuwcellen in het neusslijmvlies beschadigd raken, waardoor je niets meer ruikt (of proeft). Zenuwcellen zijn heel gespecialiseerde cellen. Het lichaam kan ze niet zomaar opnieuw aanmaken.
Kruiden. Het toevoegen van kruiden is een van de eenvoudigste manieren om je gerecht extra smaak te geven. Kies voor gehakte bieslook, frisse munt, peterselie of koriander ter garnering en geef je stoofgerechten meer smaak met selderijblad, lavas, rozemarijn, tijm, oregano of salie.
Onaangename smaak
Tips om een vieze smaak tegen te gaan. Probeer: Friszure voedingsmiddelen zoals een fruitsnoepje, yoghurt, fruit.
Dat komt doordat je smaakpapillen voortdurend veranderen. Ze sterven immers af en regenereren om de paar weken, soms zelfs vaker door hun kwetsbare positie in de mond. Lees: elke keer dat je je tong verbrandt of ze een beetje afbrokkelt, dood je smaakpapillen.
Het ruiken van pindakaas, pepermunt en andere sterke geuren kan helpen om uw hersenen opnieuw te trainen en uw reukvermogen te herstellen.
Ziekte of infectie
Alles wat de binnenkant van je neus irriteert en ontsteekt en het verstopt, loopneus, jeukerig of druppelend maakt, kan je reuk- en smaakzin beïnvloeden . Dit omvat verkoudheid, sinusinfecties, allergieën, niezen, verstopping, griep en COVID-19.
Veranderde reuk en verlies van reuk komen vaak voor na COVID-19. Reukhertraining kan helpen bij herstel . Voor reukhertraining zijn er 4 essentiële oliën die worden gebruikt om mogelijk te helpen bij het herstellen van het reukvermogen. De essentiële oliën zijn: roos, citroenmelisse (citrus of citroen), eucalyptus (menthol) en kaneel.