Chocoladepasta of chocopasta (ook simpelweg pasta of in België choco genoemd) is een smeerbaar, zoet broodbeleg dat bestaat uit suiker, vetten (plantaardige olie) en cacaopoeder (chocolade). Veelal zijn er nog toevoegingen als johannesbroodpitmeel, emulgatoren (zoals lecithine) en smaakstoffen zoals vanilline.
De chocoladepasta wordt verkocht in 75 landen en geproduceerd in tien fabrieken verspreid over West-Europa (Villers-Ecalles in Frankrijk, Alba en Sant'angelo dei Lombardi in Italië, Belsk in Polen, Stadstallendorf in Duitsland), Moskou in Rusland, Brantford in Canada en Lithgow in Australië.
Het wordt gemaakt door hazelnoten te roosteren en te malen tot een pasta, die vervolgens wordt gemengd met cacaopoeder, suiker en olie. Het recept is gebaseerd op een oud Italiaans recept genaamd Gianduja: een zachte romige mix van chocolade waar hazelnoten aan zijn toegevoegd.
Eetwissel voor je gezondheid, want:
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
Een veganist wil geen dierlijke producten eten. Dat betekent niet alleen geen vlees, eieren of zuivel meer, maar ook andere producten zoals bepaalde koek of zelfs chocolade. Chocola wordt gemaakt van cacaobonen, deze groeien aan cacaobomen. Je zou dan kunnen zeggen dat chocola een geheel plantaardig product is.
Chocoladepasta of chocopasta (ook simpelweg pasta of in België choco genoemd) is een smeerbaar, zoet broodbeleg dat bestaat uit suiker, vetten (plantaardige olie) en cacaopoeder (chocolade).
In principe is chocolade een vegan product. De basis van chocolade is immers alleen maar cacao, cacaoboter, suiker en vaak ook lecithine en vanille. Dit zijn allemaal plantaardige, en dus vegan, producten. Pure chocolade is meestal gemaakt met alleen deze ingrediënten.
Goed nieuws voor fans van gezond eten én van een dikke laag choco op de boterham. Alex Helsen (46) heeft Choco Yoco ontwikkeld, een smeerpasta op basis van yoghurt. “Die bevat fors minder vetten en suikers en kreeg wereldwijd als enige de Nutri-score A.”
Confituur haalt het doorgaans wel van ander zoet broodbeleg, aangezien het minder calorieën en helemaal geen vet bevat. Ter vergelijking: 15 gram confituur bevat gemiddeld 35 kcal. 15 gram chocopasta 85 kcal.
De choco-hazelnootpasta van Nocciolata wint de smaaktest! De cijfers zijn opgeteld en de winnaar is... de choco-hazelnootpasta van Nocciolata! Met een gemiddeld cijfer van 8,6 verslaan ze hiermee La Vida Vegan die met een 7,5 werd beoordeeld.
Becel en Boerinneke lijken qua samenstelling in grote lijnen op Nutella.
Hoelang blijft chocolade houdbaar? Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
We kennen allemaal de welbekende 'chocoladepasta'. De hazelnootpasta is hier een heerlijke variant op. De hazelnootpasta bevat heerlijk fijngemalen hazelnoten die een extra smaak geven aan de chocoladepasta. Door de gemalen noten krijgt de pasta, naast een verfijnde chocoladesmaak, ook een lekkere praline smaak.
De prijs van de ingrediënten, zoals hazelnoten en cacao, is de laatste jaren fel gestegen waardoor het duurder werd het geliefde broodbeleg te maken. Om uit de productiekosten te raken moest Ferrero dus zelf ook haar product duurder verkopen.
Nutella® bevat palmolie omdat dit de beste optie is om ervoor te zorgen dat het product de juiste textuur en structuur heeft en omdat het de karakteristieke smaak van de andere ingrediënten niet in de weg staat. Het belangrijkste is dat palmolie geen hydrogeneringsproces hoeft te ondergaan.
Elke pot Nutella® bevat 7 kwaliteitsingrediënten die zorgvuldig uitgekozen zijn. Nutella® staat bekend om zijn authentieke smaak van hazelnoten en cacao, die nog onweerstaanbaarder wordt door zijn unieke romigheid. De smaak is zo heerlijk dat slechts één portie je een onvergetelijk moment kan bezorgen.
Nu is het ook weer niet zo dat pindakaas vanzelfsprekend beter is dan chocopasta. Alleen 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat in de schijf van vijf. Zo zijn ongezouten noten en pinda's in de vorm van 100% pindakaas of 100% notenpasta goed voor je hart en bloedvaten.
Zoet broodbeleg
Vers fruit, bijvoorbeeld schijfjes aardbeien, appel, perzik, peer of plakjes banaan, al dan niet op een bedje van plattekaas genieten de voorkeur als zoet beleg. Fruit prakken tot vruchtenmoes kan ook. Wie fruit kiest als beleg haalt ook makkelijker de aanbeveling om 2 tot 3 stuks fruit per dag te eten.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Het mag duidelijk zijn dat chocoladepasta en hagelslag, niet als de gezondste uit de bus komen. Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten.
In allebei de soorten hagelslag zitten eigenlijk geen goede voedingsstoffen, zoals vezels. De Consumentenbond en het Voedingscentrum adviseren dan ook om het met mate te eten. Kortom: eet gewoon wat je het lekkerst vindt, want qua gezondheid is het één niet (veel) beter of slechter dan het ander.
Een boterham met hagelslag of chocopasta is voor veel kinderen een feestje. Ook sommige volwassenen starten hiermee graag de dag. Maar dit broodbeleg staat niet in de Schijf van Vijf. Hagelslag en chocoladepasta bevatten veel calorieën, verzadigd vet en suiker.
Op dit moment hebben we 4 vegan repen: de puur 70%, de puur amandel zeezout, de puur chocokoek citroenkaramel en dus de nieuwe puur romige hazelnoot crunch. Alle Tony's pure repen zijn dus helemaal vegan! Je herkent ze aan het groene blaadje in 't smaaklint.
Maar is alle chocolade halal? Het antwoord is nee.
Tony's missie is samen 100% slaafvrij de norm in chocolade maken. In Ghana en Ivoorkust werken zo'n 1,56 miljoen kinderen onder illegale omstandigheden en zijn 30.000 mensen slachtoffer van moderne slavernij. We kiezen er daarom bewust voor om te werken in deze twee landen.