De appel geeft vocht af, waardoor het brood langer zacht en vers blijft. Doe de stukjes appel gewoon in de broodtrommel of in de plastic zak met brood. Zorg er wel voor dat je de appels regelmatig vervangt om schimmelvorming te voorkomen. Deze truc kan brood tot twee weken vers houden.
Een open deur wellicht, maar geef je fruit zoveel mogelijk ongesneden mee en voorkom kneuzingen want daar wordt fruit ook bruin van. Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt.
Nadat je de appels hebt gesneden, raden we aan om ze op te bergen in de koelkast. Door ze bij lagere temperaturen te bewaren, kun je het oxidatieproces vertragen.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Je kunt de schil er ook op laten zitten en de appels gewoon in dunne plakjes snijden. Maar hoe zit het met de bruining? Als je ze de hele dag in je lunchtrommel bewaart, kunnen ze bruin en papperig worden — en dat wil niemand.
Dit is de korte versie: de beste manier om verkleuring te voorkomen, is om het gesneden fruit 10 minuten te laten weken in een zoutwateroplossing (een halve theelepel koosjer zout per kopje water). Daarna laat u het uitlekken en bewaart u het tot u het gaat gebruiken .
Het is beter om de overgebleven appel weg te gooien en te kiezen voor vers fruit . Een verse, hele appel is veilig om ongeveer een week op kamertemperatuur te bewaren, maar nadat u hem hebt gesneden, moet hij in de koelkast worden bewaard, tenzij hij in een taart is gebakken. Dan kunt u hem maximaal twee dagen op kamertemperatuur bewaren.
Zout! Dat hoor je goed: als je de appelschijfjes even onderdompelt in een badje van zout water, blijven ze makkelijk enkele dagen hun frisse kleur behouden.
Daarom snijd ik ze het liefst vlak voordat ik ze ga gebruiken . Als je de appels echter van tevoren wilt snijden, raad ik je aan ze in citroensap te dopen en ze in een afgesloten bakje in de koelkast te bewaren om te voorkomen dat ze oxideren.
Blijf niet langer in de zon dan nodig.
Je lichaam kan gemiddeld zo'n 2 tot 3 uur per dag melanine aanmaken. Als je 2 tot 3 uur in de zon bent geweest, zal je huid die dag niet meer bruiner worden.
Het is het beste om appels te bewaren op een donkere, vochtige en koude omgeving (4-5°C is ideaal), zoals de groentelade van je koelkast. Daar blijven je appels vers, sappig en smaakvol. Heb je een garage of een koele kelder dan kun je de appels daar pima bewaren.
Appels. Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Al het (voor)gesneden fruit moet je wel goed afdekken, het liefst zo luchtdicht mogelijk. Door te vacumeren bewaar je jouw gesneden fruit het langst. Ook verschillende soorten ongesneden fruit bewaar je in de koelkast. Zacht fruit, zoals aardbeien en frambozen, zijn hier een goed voorbeeld van.
Een paar stuks gedroogd fruit: lekker zoet en vezelrijk. Denk hierbij aan gedroogde dadels, abrikozen of schijfjes banaan en appel. Let hierbij wel op dat gedroogd fruit van nature relatief veel suiker bevat; ons advies is dan ook om het echt bij een paar stuks te houden.
Voor alle groenten- en fruitsoorten geldt: op het moment het moment dat het gesneden is, moet het in de koelkast worden bewaard. Dit is vanwege de voedselveiligheid en om bederf te voorkomen. Daarnaast kun je het beste een afgesloten bakje gebruiken, zodat er geen zuurstof bij kan komen.
Bewaar plakjes in afgesloten bakjes : De beste manier om oxidatie te voorkomen is om blootstelling aan zuurstof te voorkomen. Doe je appels na het snijden in een luchtdichte bak, zoals Tupperware of een Ziploc-zak. Bewaar je appels in de koelkast: Appels worden sneller bruin als ze warm zijn.
Factoren die bijdragen aan opslagaanbevelingen
Een verse, hele appel is veilig om ongeveer een week op kamertemperatuur te bewaren, maar als je hem eenmaal hebt gesneden, moet je hem in de koelkast bewaren, tenzij je er een taart van bakt. Dan kun je hem tot twee dagen op kamertemperatuur bewaren.
CONCLUSIE: Als u appels gaat koken, kunt u ze het beste een dag of twee van tevoren klaarmaken.
Groente, fruit en noten als tussendoortje
Banaan, appel, peer, mandarijn, druiven, bramen en blauwe bessen zijn handige fruitsoorten om mee te nemen. Snijd ze bijvoorbeeld vast in stukjes zodat de kinderen de stukjes fruit gemakkelijk als snack kunnen eten.
Ze zijn rijk aan vezels en antioxidanten. Het eten ervan wordt in verband gebracht met een lagere kans op veel chronische aandoeningen, waaronder diabetes, hartziekten en kanker . Appels kunnen ook gewichtsverlies bevorderen en de gezondheid van de darmen en hersenen verbeteren.
Bescherming tegen natuurlijke vijanden
De appel maakt het waslaagje aan om zich te beschermen. "Vooral tegen regen, wind, bacteriën en schimmels", legt Koen Wauters uit. "Alle planten boven de grond hebben zo'n laagje, ook de blaadjes aan de bomen bijvoorbeeld. Alleen is dat bij die blaadjes een dunner laagje.
Fruit is goed voor het lichaam en past zeker dagelijks in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Eet er dus niet te weinig van, maar ook weer niet te veel. Eet 2-3 stuks fruit: minimaal 2, maar niet meer dan 3 stuks per dag.
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren. Alle soorten fruit bevatten weer andere gezonde stoffen. We adviseren je om 2 stuks fruit per dag te eten.